Jobber du ufrivillig deltid? Dette må du vite

Mange som jobber deltid vil jobbe mer, men får ikke muligheten. Hvorfor er det egentlig sånn, og hva kan du gjøre med det? 

Herman Håvik Sørfang.jpg
Herman Håvik Sørfang.

– Mange medlemmer kontakter oss og lurer på hvordan de kan gå fra deltid til heltid. Det ønsker vi å hjelpe dem med, sier Herman Håvik Sørfang. 

Herman jobber i Delta Direkte og hjelper Deltas medlemmer med spørsmål de har om arbeidslivet. 

Derfor er heltid viktig 

Hovedregelen i arbeidslivet er at man skal ansettes i heltidsstillinger. Det vil si at man jobber 100 prosent.

– Å arbeide deltid kan føre til ulemper, slik som å gå utover mulighet til å ta opp lån, kjøp av bolig, pensjon og så videre. 

Hvorfor får man ikke jobbe heltid? 

Ufrivillig deltid er en kjent problemstilling i offentlig sektor, og har ofte vært i sentrum for debatten om heltid versus deltid 

– Det er mange årsaker til at arbeidsgiver velger å ansette folk i deltidsstillinger, fremfor heltid, sier Herman. 

Visse områder av kommunesektoren har en arbeidshverdag som er preget av store belastninger, som igjen gir høyt sykefravær og frafall. 

LES OGSÅ: Delta setter heltid på kartet: Her kan du møte Trond og Marit på turné

– For eksempel gir deltidsstillinger arbeidsgiver større fleksibilitet til å dekke opp for sykdom, fylle turnuser og så videre. 

Herman forteller at arbeidstaker derimot sitter igjen med store ulemper. 

– Som deltidsansatt har du mindre forutsigbarhet. Du jobber kanskje litt mer enn stillingsprosenten fordi du er villig til å ta flere vakter. Dette kan skape et jag etter vakter, og varierende økonomi fra måned til måned. 

Rett på ansettelse i nye stillinger 

Som deltidsansatt har du fortrinnsrett på stillinger som utlyses der du jobber. Det betyr at du går foran andre i køen, og skal ansettes om du er kvalifisert for jobben. 

– Hvis du jobber 20 prosent som sykepleier og arbeidsgiver utlyser en fulltidsstilling som sykepleier, så har du fortrinnsrett på å bli ansatt i hele, eller deler av stillingen, sier Herman. 

Dette gjelder alle stillingsprosenter, så om arbeidsgiver utlyser en ny deltidsstilling på 40 prosent, har du også fortrinnsrett på denne. 

Slik kan du få større stilling 

I utgangspunktet ønsker man at arbeidstakere i Norge jobber heltid i faste stillinger. 

– Du har krav på å få en stillingsprosent som tilsvarer det du reelt har jobbet de siste 12 månedene. Det vil si at om du har en 20 prosent stilling, men har gjennomsnittlig jobbet 40 prosent det siste året, så skal stillingen din oppjusteres til dette. 

Herman forteller at det i utgangspunktet er arbeidstaker selv som må legge frem dette kravet til arbeidsgiver. Beregningen av den faktiske stillingsprosenten starter fra dagen kravet er levert.. Om det ikke løser seg bør du ta kontakt med din tillitsvalgte eller fagforening. 

Delta Direkte svarer på dine spørsmål om lønns og arbeidvilkår

Delta Direkte gir råd og veiledning i arbeidslivet. Som medlem i Delta kan du ta kontakt med Delta Direkte. De er tilgjengelige alle hverdager fra 08:00–20:00.