«Vi har ikke angret ett sekund på at vi satset på ny yrkesvei»

Ingunn Marie Vikje og Anita Kittilsen Holt omskolerte seg som voksne og startet fotklinikk i Porsgrunn. Det har de aldri angret på.
Ingunn Marie Vikje og Anita Kittilsen Holt omskolerte seg som voksne og startet fotklinikk i Porsgrunn. Det har de aldri angret på. Foto: Ole Bjørn Ulsnæs

Anita var slakteriarbeider og Ingunn Marie renholder. I dag jobber de som fotterapeuter og driver fotklinikk sammen.

Tekst: Ole Bjørn Ulsnæs

– Etter 17 år i arbeidslivet var det ikke bare enkelt å begynne på skole igjen. Vi måtte på en måte lære å lære igjen, forteller Ingunn Marie Vikje (52).

Hun møtte Anita Kittilsen Holt (47) da begge utdannet seg til fotterapeuter i voksen alder. Nå har damene drevet Telemark Fotklinikk sammen i 10 år.

Ingen av dem startet yrkeskarrieren som helsearbeider.

Anita var utdannet teknisk tegner, men jobbet på pakkeriet og i pølsemakeriet ved Andelsslakteriet i Skien. Ingunn Marie har fagbrev som renholder og vasket i plastindustrien i Bamble. Så ble begge to langtidssykemeldte på grunn av jobbrelaterte helseproblemer og fikk tilbud om omskolering av NAV.

Tungt å gå på skole – men verdt innsatsen

– Det var ganske slitsomt å gå på skole med tre unger hjemme, forteller Anita.

– Jeg startet med å ta studiekompetanse før jeg begynte på utdanningen som fotterapeut. Det hadde ikke gått uten god støtte hjemme. Tre års utdanning er tøft. Det var pugging av knokler og andre kroppsdeler, store oppgaver som skulle leveres og mye lesing mens jeg pendlet mellom Porsgrunn og skolen i Tønsberg fire dager i uka.

De to valgte heller ikke den enkleste veien. Utdanningen fram til autorisasjon som fotterapeut går vanligvis over tre år. Begge to gjennomførte løpet på halve tiden.

– Det var hardt å være voksen student, innrømmer Ingunn Marie.

– Men det var absolutt verdt innsatsen. Vi har ikke angret ett sekund på at vi satset på en ny yrkesvei.

Støtte fra NAV

Begge to var langtidssykemeldte og fikk tilbud om yrkesrettet attføring av NAV. De slo til begge to og møttes på Tønsberg Ressurs – nå Kompetansebyggeren i Vestfold. Det er et opplæringssenter med et utdanningstilbud tilpasset voksne som ønsker å lære nye fag.

I løpet av skoletiden bestemte de seg for å satse sammen. For ti år siden åpnet fotklinikken i Vestre gate i Porsgrunn.

«Dette yrket er helt topp. Jeg skulle bare ønske at jeg hadde satset på fotterapi tidligere»

Anita Kittilsen Holt

– Jeg var litt skeptisk i begynnelsen. Tanken på å begynne på noe helt nytt var litt skremmende. Men utsikten til å måtte leve av trygd resten av livet var enda mer skremmende, sier Anita.

- I ettertid er jeg veldig glad for omskoleringen. Jeg stortrives i jobben, selv om den også kan gi meg utfordringer helsemessig. Vi drar med oss noen skavanker fra tidligere yrkeskarrierer, forklarer hun.

Etablerte egen klinikk

Det var mer krevende å etablere seg enn de først trodde. Alt skulle kjøpes inn, og lokalene skulle pusses opp.

– Det var en helt ny opplevelse å drive for seg selv. Vi måtte takle faglige utfordringer og håndtere alle de ulike personlighetene som kommer innom klinikken – helt uten å ha en lærer i nærheten vi kunne spørre om hjelp, forteller Ingunn Marie.

– Det er virkelig når en starter for seg selv at en lærer. Vi gikk inn i en bratt læringskurve, men det gikk bra, og vi har ikke angret en dag på at vi satset sammen. Dette yrket er helt topp. Jeg skulle bare ønske at jeg hadde satset på fotterapi tidligere, sier Anita.

fotterapeuter Ingunn Marie Vikje og Anita Kittilsen Holt 2-1200px
Fotterapeutene Ingunn Marie Vikje og Anita Kittilsen Holt driver Telemark Fotklinikk i Porsgrunn.
Denne artikkelen er hentet fra medlemsbladet Ta Del, som i nummer 2/17 hadde kunnskap og utdanning som tema.

Gode råd for å bytte beite

Tekst: Einar Hanisch, spesialrådgiver i Delta

Drømmer du om å gjøre noe helt annet? Må du finne deg en ny levevei? Da bør du få med deg disse 6 rådene:

1: Orienter deg i muligheter på nettet

Det er mange nettsider å benytte seg av når du vil finne en ny karrierevei.

Utdanning.no er et godt utgangspunkt. Her finner du oversikt over yrker og utdanningsmuligheter.

nav.no kan du ta en interessetest med 120 spørsmål med fire svaralternativ. Dine svar peker videre mot ulike yrker.

Testen “Veivalg” finner du også på nav.no. Den kan kartlegge dine interesser, ferdigheter og verdier og kan veilede deg til videregående og/eller høyere utdanning.

Hos Statistisk sentralbyrå kan du se hvilke yrker det er behov for framover.

2. Gratis karriereveiledning

Er du usikker på veien videre, er det lurt å diskutere med en karriereveileder for å få informasjon og gode råd. Her er Delta Direkte til god hjelp.

De fleste fylker har karrieresentre. Sentrene tilbyr gratis karriereveiledning til alle over 19 år. Målet med veiledningen er at du skal bli mer bevisst på din kompetanse og dine muligheter.

Nav gir tilbyr også kurs i karriereveiledning.

3. Bruk nettverket ditt

Familie, venner, kolleger og andre er viktige sparringspartnere og et godt nettverk for mange. De kan gi gode råd og kjenne til arbeidsmuligheter. Mange får jobb gjennom nettverket sitt.
Hvis arbeidsgiveren din og andre du kjenner vet at du søker jobb, kan du være synlig arbeidssøker på Linkedin og Facebook.

4. God dialog med din arbeidsgiver

Du bør få til en god avslutning på din nåværende arbeidsplass. Det er viktig med god dialog med leder, gjerne med støtte av tillitsvalgte.

5. Økonomi og familieliv

Å bytte jobb og karrierevei, og eventuelt også studere i en periode, kan virke inn på privatøkonomien.  Det er derfor viktig å sette seg inn i sin økonomiske situasjon for å være trygg på at en omstillingsprosess er fullt ut mulig også økonomisk.

6. Støtteordninger til utdanning

Vil  du studere noe nytt er det viktig å sette seg inn i regelverk til Statens lånekasse for å kunne søke om lån og stipend. Som medlem i Delta kan du søke om stipend til utdanning.

I noen tilfeller gir NAV støtte til studier, men da må det være gode grunner til dette.

legathandboken.no finner du  en oppdatert oversikt over stipend og legater til utdanning og videreutvikling

Enkelte arbeidsgivere (for eksempel kommuner) vil kunne bidra med økonomisk støtte til utdanning,  hvis det finnes behov for spesielle yrkesgrupper på arbeidsplassen.