Nyutdannet og klar til å lære mer

Synne Antonsen hadde noen få poeng for lite til å komme inn på tannlegestudiene. Hun valgte tannpleie i stedet og angrer ikke på valget.
Synne Antonsen hadde noen få poeng for lite til å komme inn på tannlegestudiene. Hun valgte tannpleie i stedet og angrer ikke på valget. Foto: Gunhild Lervåg

Når du er nyutdannet og fersk i jobben, må du vise at du er nysgjerrig og villig til å lære, mener tannpleier Synne Antonsen.

Synne Antonsen (23) føler seg heldig. Hun fikk jobb som tannpleier med en gang hun var ferdig med bachelorutdanningen. Nå har hun snart jobbet i ett år på Tann-klinikken.no på Smestad i Oslo. Her har hun kjent seg velkommen fra første stund. Hun er eneste tannpleier på klinikken og jobber sammen med en tannlege og en sekretær.

– Her bidrar alle. Det er lett å spørre om hjelp og få hjelp. Det er et godt miljø, og vi har det hyggelig sammen. Jeg er heldig som jobber her, sier Synne.

Hun har studert i tre år for å bli tannpleier og opplever at utdanningen har gjort henne godt rustet til arbeidsoppgavene.

– Tannpleierutdanningen er veldig bra. Jeg har et godt grunnlag for å gjøre en god jobb som tannpleier. Men utdanning er bare en begynnelse. Utlært i faget mitt er jeg ikke. Jeg har mye å strekke meg etter. 

Utdanning til tannpleier

Annerledes å jobbe

Hvis du er ny et sted, bør du være ydmyk, understreker Synne.

– Du må også vise at du er nysgjerrig og villig til å lære.

Synne oppfordrer også kolleger til å gi litt av seg selv når det kommer en ny, slik at den nye inkluderes.

– Når du får en ny kollega, må du være tålmodig i starten. Det vil være en ubalanse den første tiden, men det vil jevne seg ut etter hvert.

«Jeg har et godt grunnlag for å gjøre en god jobb som tannpleier. Men utdanning er bare en begynnelse»
Synne Antonsen

Selv om tannpleierutdanningen er god og de har mye praksis, er det annerledes å være i jobb.

– Det er ikke mulig å gjenskape den virkelige klinikken under studiene. Som ferdig tannpleier må du være selvstendig, og du har ansvaret for behandlingen. Det er ingen veileder der som dobbeltsjekker til slutt.

Antallet pasienter og tida du kan bruke på hver pasient er også annerledes.

– Jeg må holde meg til oppsatt tid. Det er viktig både å respektere pasientens tid og passe timeboka. Som tannpleier skal du være både effektiv og grundig. 

Vil være tannpleier, ikke tannlege

Synne Antonsen har lenge visst at hun vil jobbe med mennesker og tenner. Allerede i arbeidsuka på ungdomsskolen var hun utplassert hos en tannlege i hjembyen Moss.

Egentlig var det tannlege hun ville bli, men hun manglet noen få poeng på å komme inn på tannlegestudiene. Da hadde hun valget mellom å ta opp fag for å forbedre karakterene eller å søke tannpleie. Hun valgte det siste, og har aldri angret.

Den ferske tannpleieren liker godt å jobbe med mennesker. Som tannpleier er det viktig. Derfor får de testet ut pasientkontakt tidlig i studiet. Flere sluttet fordi de ikke likte det så godt, forteller Synne.

Hun føler at hun har truffet riktig.

–  Jeg er veldig fornøyd med å være tannpleier og ønsker ikke lenger å bli tannlege. Som tannpleier har jeg varierte dager. Ulike arbeidsoppgaver og forskjellige pasienter gjør at ingen dag er lik.

Synne Antonsen er også Deltas ungrepresentant for Oslo, Akershus og Østfold.

Les flere saker i Ta del 2-2017

5 tips når du er ny i jobben

  1. Møt opp i god tid første arbeidsdag (og alle andre). Kom gjerne 10 minutter før avtalt slik at du er sikker på at du er presis. Test gjerne reiseveien i forkant.
  2. Vær forberedt på mange inntrykk, både i møte med nye kollegaer og oppgaver. Du vil møte mange nye mennesker, forsøk å lære navnene på dine nærmeste kollegaer så raskt som mulig.

  3. Det er naturlig at du ikke kan alt med en gang. Være tålmodig og nysgjerrig og vis vilje til å sette deg inn i nye ting. Balansegang er viktig, du kan ikke hvile for lenge på at du er ny.

  4. Lytt mye til hva andre har å si i møter og i sosiale settinger. Forsøk å danne deg et inntrykk av kulturen på din nye jobb. Still gjerne spørsmål og ta del i sosiale samtaler, men ikke bli for dominerende med en gang. Også her er balanse mellom taushet og for dominerende viktig.

  5. Når du blir litt varmere i trøya, kan det være lurt å gå fra å bare stille spørsmål til å komme med dine vurderinger til en sak og å be om innspill fra kollegaer. Da får du vist at du har forstått hvordan man jobber her, samtidig som du viser ydmykhet ved at du innser at du ennå ikke kan alt.

Kilde: Gisle Hellsten, leder på karrieresenteret ved Universitetet i Oslo