Delta varsler streik i sju bykommuner fra 24. mai

Hvis meklingen for kommuneansatte ikke fører fram, streiker Delta-medlemmer i sju kommuner fra mandag. Bildet er fra en tidligere streik.
Hvis meklingen for kommuneansatte ikke fører fram, streiker Delta-medlemmer i sju kommuner fra mandag. Bildet er fra en tidligere streik.

Delta tar ut 379 medlemmer i Bergen, Trondheim, Ålesund, Bodø, Narvik, Sandefjord og Kristiansand i streik hvis partene i kommuneoppgjøret ikke kommer til enighet hos Riksmekleren.

Delta_Lizzie Thorkildsen_2021_01-1600px.jpg
Lizzie Ruud Thorkildsen

– Vi jobber for enighet i meklingen. Hvis det ikke lykkes, blir det streik, sier forbundsleder i Delta og leder for YS Kommune Lizzie Ruud Thorkildsen.   

Meklingsfristen er mandag 23. mai klokken 24.00.  En eventuell streik starter ved arbeidsdagens begynnelse tirsdag 24. mai.

– De medlemmene vi vil ta ut i en streik er svært viktige for driften av kommunene. Arbeidsgiver vil merke dette fra første dag hvis det blir streik, sier Lizzie Ruud Thorkildsen. 

Slik er Deltas streikeuttak:

Bergen 115
Trondheim 34
Ålesund 85
Bodø 37
Narvik 25
Sandefjord 14
Kristiansand 69


Merk at ikke alle medlemmer i disse kommunene er tatt ut i første fase i en eventuell streik. De som er tatt ut fra første dag har fått SMS fra Delta.

Realt lønnsløft

Forbundslederen understreker alvoret i situasjonen noen få dager før meklingsfristen. 

– Kraftig prisvekst og økende renter treffer våre medlemmer ekstra hardt. Det er uten tvil våre medlemmers tur nå. De fortjener og trenger et realt lønnsløft, sier Thorkildsen. 

Prisveksten spiste opp mer enn lønnsveksten for kommuneansatte i 2021. I tillegg har ansatte i kommunal sektor fått mindre i lønnsoppgjørene enn ansatte i privat sektor, to år på rad. 

– Våre medlemmer er hverdagsheltene i kommunale tjenester. Uten dem stopper kommunene opp. Dette må gjenspeiles i årets oppgjør, understreker Thorkildsen.

- Kommune-Norge drives ikke av en eller to yrkesgrupper alene. De drives av mange ulike yrkesgrupper som dekker et stort mangfold av kompetanse som kommunale tjenester er helt avhengige av. Nå fortjener våre viktige medlemmer et solid lønnsløft, sier hun.

Mange yrkesgrupper

Delta organiserer blant annet disse yrkesgruppene i kommunal sektor: 

Renholdere, helsefagarbeidere, ansatte og ledere i barnehager og skoler, vernepleiere, saksbehandlere, kjøkkenpersonell, kulturansatte, aktivitører, ansatte i brann- og redning, tannpleiere og teknisk personell. 

Flere krav

Meklingen startet 2. mai, etter at det ble brudd i de ordinære forhandlingene 29. april. 

I årets oppgjør krever Delta:

  • Solid økning i kjøpekraft  
  • Kompetanse og utdanning for alle medlemmer må gi lønnsmessig uttelling
  • Styrket rett til heltid og heving av tillegg for ubekvem arbeidstid 
  • Rett kompetanse på rett sted, og reelle muligheter for kompetanseutvikling
  • Likestille arbeidstidsreglene for turnusarbeidere

Til deg som er en del av streikeuttaket

Har du fått beskjed om at du er tatt ut i streik dersom det ikke blir enighet i meklingen i lønnsoppgjøret for ansatte i kommunene?Her finner du mer informasjon om bakgrunnen for meklingen og hvordan du forholder deg