Brudd i kommune-oppgjøret – fare for streik

Leder i YS kommune og forbundsleder i Delta, Lizzie Ruud Thorkildsen, kunne ikke akseptere tilbudet fra arbeidsgiver. Dermed er det brudd i kommuneoppgjøret 2022.
Leder i YS kommune og forbundsleder i Delta, Lizzie Ruud Thorkildsen, kunne ikke akseptere tilbudet fra arbeidsgiver. Dermed er det brudd i kommuneoppgjøret 2022.

– Det var umulig å akseptere tilbudet KS la på bordet for våre medlemmer, sier leder i YS kommune og forbundsleder i Delta Lizzie Ruud Thorkildsen.

– Våre medlemmer er hverdagsheltene i kommunale tjenester. Dette må gjenspeiles i årets oppgjør, understreker Thorkildsen. 

Prisveksten spiste opp lønnsveksten for kommuneansatte i 2021. I tillegg har ansatte i kommunal sektor fått mindre i lønnsoppgjørene enn ansatte i privat sektor, to år på rad.  

YS Kommune krevde solid økning i kjøpekraften i årets lønnsoppgjør, for å ta igjen det tapte, sier hun. 

Thorkildsen understreker at kravene fra YS Kommune er ansvarsfulle.  

Saken fortsetter under videon:

Sterk prisvekst

– Våre medlemmer i kommunene må sitte igjen med penger etter at de faste utgiftene er betalt, sier hun. 

Thorkildsen viser til at norsk økonomi går svært godt, at det er sterk prisvekst og varsler om flere renteøkninger framover. 

– Våre krav er forsvarlige og det er helt rimelige at våre medlemmer får en solid lønnsøkning i år, sier hun.  

Hvis prisveksten blir høyere enn lønnsveksten krever YS Kommune at gapet må kompenseres. Anslaget for prisveksten i 2021 viste seg å være altfor lavt og nå er det spesielt stor usikkerhet knyttet til hvor høy prisveksten blir i år. 

– Det er uakseptabelt at arbeidstakerne skal bære risikoen alene prisveksten løper løpsk i år igjen, forklarer Thorkildsen og legger til: 

– Streikefaren er stor, men først skal vi jobbe for en løsning hos riksmekleren. 

Flere krav

YS Kommune har også disse kravene i årets oppgjør:  

  • Kompetanse og utdanning for alle medlemmer må gi lønnsmessig uttelling 
  • Styrket rett til heltid og heving av tillegg for ubekvem arbeidstid  
  • Rett kompetanse på rett sted, og reelle muligheter for kompetanseutvikling 
  • Likestille arbeidstidsreglene for turnusarbeidere 

Les mer: 

Mange yrkesgrupper

YS Kommune organiserer blant annet disse yrkesgruppene i kommunal sektor:  

Renholdere, helsefagarbeidere, ansatte og ledere i barnehager og skoler, vernepleiere, saksbehandlere, kjøkkenpersonell, kulturansatte, aktivitører, ansatte i brann- og redning, ansatte i tannhelsetjenesten og teknisk personell.  

Meklingsfrist

Oppgjøret går nå til mekling, og dersom partene ikke blir enige innen 23. mai klokken 24.00, blir det streik i kommunene fra 24. mai.