Gjennomslag for viktige punkter i forslag om særaldersgrenser

YS og arbeidstakersiden for øvrig har blitt lyttet til i regjeringens oppdaterte forslag til regler for personer med særaldersgrenser, og flere bekymringer er svart ut.
Nylig la Regjeringen ved Arbeids- og inkluderingsdepartementet fram nytt forslag til regler for personer med særaldersgrenser. Forslaget innebærer endringer i lov om Statens pensjonskasse og enkelte andre lover.
- Dette er regjeringens endrede lovforslag om særalderspensjon: Prop. 108 L (2024–2025).
Vi har omtalt forslaget til nye pensjonsregler tidligere i denne artikkelen: Høringssvar - forslag om nye pensjonsregler for ansatte med særaldersgrense
Deltas hovedorganisasjon YS ga i sitt høringssvar uttrykk for bekymring for flere sider ved det opprinnelige lovforslaget. Den gledelige nyheten nå er at regjeringen har lyttet til innspillene.
YS advarte om dette
I høringgsvaret pekte YS blant annet på:
- Krav om 20 prosent stilling kan være diskriminerende. Det kan også by på store utfordringer knyttet datakvalitet bakover i tid, da det ikke har vært krav om å registrere dette tidligere. Dermed kan man ha faktiske rettigheter, som ikke er registrert noe sted.
- Behov for presisering: Perioder med lov- og tariffestede permisjoner må medregnes.
- Behov for presisering: Skal det gjelde en plikt til å stå i stillingen med særalder helt fram til uttakstidspunktet?
Slik er det svart ut
Disse bekymringene er svart ut i forslaget som er lagt frem:
- Kravet om 20 prosent stilling bortfaller.
- Departementet bekrefter at det ikke har vært meningen å gjøre endringer i reglene om permisjon. Tid med lov- og tariffestet permisjon fra særalderstilling skal medregnes.
- Departementet bekrefter at det ikke gjelder krav om å stå i særalderstillingen frem til oppnådd særalder for å kvalifisere til ny tidligpensjon. Det gjelder et krav om å ha jobbet i stilling med særalder i minst 10 av de siste 15 årene.