Høringssvar - forslag om nye pensjonsregler for ansatte med særaldersgrense

Regjeringen har foreslått nye regler for ansatte i stillinger med særaldersgrense på 60, 63 eller 65 år. Arbeidstakersiden har levert et felles høringssvar der vi påpeker svakheter ved forslaget.
Forslag om nye regler
Forslaget får betydning for ansatte født i 1963 eller senere som har stilling med særaldersgrense. Det er foreløpig ikke foreslått endringer i hvilke stillinger som skal ha særaldersgrenser i fremtiden og hva disse aldersgrensene skal være.
Forslaget bygger på avtaler mellom partene i arbeidslivet.
Likevel er det svakheter ved forslaget som arbeidstakersiden ved YS, LO og Unio har påpekt i felles høringssvar.
Arbeidstakersiden er kritisk til krav om 20 prosent stilling
Det er foreslått et krav om arbeid i minst 20 prosent stilling for at arbeidsforholdet skal medregnes i opptjeningsperioden. Dette har arbeidstakersiden vært kritiske til av flere grunner.
For det første virker kravet om minste stillingsprosent diskriminerende mot deltidsansatte og mot kvinner, fordi flere kvinner enn menn jobber deltid. For det andre kan det bli vanskelig å dokumentere at kravet til 20 prosent stilling er oppfylt langt tilbake i tid.
Arbeidstakersiden er derfor bekymret for at et slikt krav vil medføre at ansatte som har krav på særalderspåslag ikke får all kvalifiserende tjenestetid medregnet på grunn av manglende dokumentasjon.
Fortsatt behov for presiseringer
YS har sammen med de andre arbeidstakerorganisasjonene påpekt at det fremdeles er uklarheter i det foreslåtte regelverket.
Blant annet er det viktig at det kommer tydelig frem av loven at perioder med permisjoner og lovlig fravær fra stilling med særaldersgrense også skal medregnes. I motsatt fall kan perioder med frikjøp som tillitsvalgt, foreldrepermisjon eller sykefravær føre til lavere opptjening av særalderspensjon.
Arbeidstakersiden har også påpekt at det er uklart om lovforslaget innebærer en plikt til å stå i stillingen med særaldersgrense helt frem til arbeidstakeren har oppnådd særalder, eller om langvarig tidligere ansettelse i stilling med særaldersgrense også gir rett til særalderpensjon.
Dersom det innføres et ubetinget krav om å stå i stilling med særaldersgrense frem til oppnådd særalder, vil det være et nytt kvalifikasjonskrav som bryter med det som ble avtalt i 2023.
Hva skjer videre?
Det ligger til Regjeringen å følge opp innkommende høringsinnspill og levere en innstilling til behandling på Stortinget.
I høringsnotatet står det at departementet tar sikte på at de nye reglene skal tre i kraft fra og med 2026, men med virkning fra 1. januar 2025.
Dette innebærer at ansatte som fratrer i løpet av 2025 med rett til særalderspåslag først vil få dette beregnet, og deretter etterbetalt i 2026.
Her vil pensjonsleverandørene få et viktig ansvar for å gjøre overslag over forventet særalderspåslag og gi veiledning.
Delta kommer til å følge prosessen tett, og oppdatere våre nettsider når det er nytt å melde.