Glad for større stilling og støtte til videreutdanning
Pleieassistent Lene Hettervik (31) gikk opp fra 5-timers vakter til tilnærmet full dagsturnus med hjelp fra Delta.
– Endelig slipper jeg å gå halve dagen og vente til jeg skal på jobb. Det er kjempebra for familielivet, og ikke minst økonomien, sier hun.
Lene Hettervik har gått fra å jobbe bare 5-timers vakter til å søke seg opp i en tilnærmet full stilling med hovedsakelig dagvakter. Hun jobbet dag klokken 9-14 eller kveld klokken 16-21.
- Det er ganske korte vakter. Du bruker mye av dagen til å gå å vente, sier Hettervik.
Hun har allerede tatt teorien til helsefagarbeiderfaget og ser nå fram til å få nok praksis til å gå opp til fagprøven. I tillegg er hun i gang med videreutdanning på fagskolen i tverrfaglig miljøarbeid innen rus og psykisk helse.
Ønsker du å ta videreutdanning?
- For fagarbeidere som jobber med eldre, er fagskolen et godt alternativ for etter og videreutdanning. Fagskolen, eller høyere yrkesfaglig utdanning som det nå heter, er utdanning som utvikles i samarbeid med arbeidslivet. Opptakskravet til fagskoleutdanning er yrkeskompetanse, med eller uten fag-/svennebrev, generell studiekompetanse eller realkompetanse. Fagskolen gir en yrkesrettet utdanning som kan tas direkte i bruk i arbeidslivet. Fagskolen er viktig for mange med yrkesutdanning, som en videreutdanning etter fagbrev.
- Det finnes både private og offentlige fagskoler. NOKUT godkjenner fagskoleutdanningene i Norge, blant annet ut i fra kriterier om relevans til arbeidslivet og at det bygger på videregående opplæring.
- Høyere yrkesfaglig utdanning innen helse og omsorg inkluderer blant annet tilbud som demensomsorg, rus og psykiatri, kreftomsorg, ernæring og lindrende pleie. Man kan gå inn på utdanning.no for å få en oversikt over skoler og utdanninger. De aller fleste fagskoleutdanninger innen helse er på 60 studiepoeng og tas på deltid over 2 år i kombinasjon med jobb.
Stipend fra Delta
Å ta fagskoleutdanning i tillegg til nesten full jobb og familieliv med samboer og to barn er krevende, men givende, synes hun. Ved hjelp av stipend fra Delta fikk hun tilskudd til å kjøpe PC, som hun trenger til studiene.
Lene Hettervik fikk god hjelp av sin tillitsvalgt i Delta Haugesund, Elling Allendes. Han står klar til å hjelpe henne også når hun blir ferdig med 60 studiepoeng fra fagskolen.
- Da skal jeg få hjelp til å forhandle lønn, sier hun.
> LES OGSÅ: Vil du bli fast ansatt eller få større stilling?
Fra å ha vært uorganisert i en helgestilling på 14,9 prosent har Hettervik i løpet av knapt tre år blitt fagorganisert i Delta (vervet av en kollega), fått hjelp til å søke seg opp i tilnærmet full stilling og en god turnus med hovedsakelig dagvakter.
- Min tillitsvalgte, Elling Allendes, sto veldig på for meg og hjalp meg med alt jeg skulle gjøre, sier hun.
Handler om trygghet i arbeidsforholdet
Å være fagorganisert handlet om mer enn å få hjelp til å søke større stilling.
- Jeg vil også være organisert for å ha tryggheten hvis noe skulle skje i arbeidsforholdet. Forsikringstilbudene er også en grunn for meg til å være medlem, sier Hettervik.
Nå har hun også hjulpet flere av kollegene sine til å søke større stilling. Nylig vant hun i en vervekonkurranse i Delta.
Denne saken er laget til temaheftet "Du som jobber med eldre" utgitt av Delta i desember 2019.
Trenger du hjelp?
Deltamedlemmer kan kontakte sin tillitsvalgte eller Delta Direkte på telefon 02125 eller e-post til direkte@delta.no