Hvordan bli obduksjonstekniker

Obduksjonsteknikere jobber med mange ulike oppgaver innen for sykehus. Blant annet utfører de  teknisk del av obduksjoner i samråd med lege/rettsmedisiner.
Obduksjonsteknikere jobber med mange ulike oppgaver innen for sykehus. Blant annet utfører de teknisk del av obduksjoner i samråd med lege/rettsmedisiner. Foto: Colourbox

Obduksjonsteknikere jobber til daglig med mange ulike oppgaver innenfor sykehus eller andre institusjoner. I dag er det om lag 40 personer som jobber som obduksjonsteknikere i Norge.

Obduksjonsteknikere jobber med alt fra koordinering av bårehus, med aktivitet som syning av døde, bårehuslogistikk, stell og nedlegg av døde i kiste, utføre teknisk del av obduksjoner i samråd med lege/rettsmedisiner; klargjøring av obduksjonssal, åpning og uttak av organer, prøvetaking, lukking av obduksjonssnitt, vask og stell m.m.

Vis interesse

Yrkesgruppen er liten og stabil, noe som innebærer at de som jobber i yrket trives og ønsker å fortsette. Det lyses derfor ikke ofte ut ledige stillinger. 
Hva angår rekruttering, er mitt råd at man henvender seg per epost til et sykehus som har patologiavdeling eller et rettsmedisinsk institutt. 
Vis din interesse og ønsker om å se nærmere på faget. Det er nemlig slik at det ikke finnes noen formalisert utdannelse rettet konkret mot obduksjonsteknikerfaget, men man har gjerne rekruttert personell med generell helsefaglig bakgrunn, for deretter sørget for personlig utdanning/opplæring. 

Hvis du vurderer å ta en helsefaglig utdanning, er det relevant med anatomi og fysiologifag som gir minst 10 stp, da vil du oppnå nødvendig kompetanse i forhold til sertifiseringsordningen (10 stp), som nå er tilgjengelig, samt at man får en helsefaglig kompetanseplattform en eventuelt kan bygge videre på. Mange velger også å gjøre det på andre måter (se flytskjema under). Det er mange veier inn i yrket. Enkelte velger å ta å ta anatomi/fysiologi som et eget studie fysisk eller som nettstudium. Andre er rekruttert til faget gjennom andre helsefaglige utdanninger. Da er sertifiseringen også et viktig alternativ for kvalitetssikring av faget. 

 

Sertifiseringsordning for obduksjonsteknikere ble etablert i 2014.

Skjema for sertifiseringsløp obduksjonsteknikere

 

Sertifiseringsordningen er også tilgjengelig for obduksjonsteknikere i Skandinavia.