Revidert sertifiseringsordning for obduksjonsteknikere

Leder for Norske Medisinfaglige Teknikere (NMT) i Delta, Lars Tomas Lien, brenner for at yrkesutøverne skal dokumentere sin kompetanse gjennom å sørge for å bli sertifisert. Foto: Merete Vonen
Leder for Norske Medisinfaglige Teknikere (NMT) i Delta, Lars Tomas Lien, brenner for at yrkesutøverne skal dokumentere sin kompetanse gjennom å sørge for å bli sertifisert. Foto: Merete Vonen

Sertifiseringsordningen Norske Medisinfaglige Teknikere (NMT) i Delta og Den norske patologforening (DNP) har for obduksjonsteknikere i Skandinavia er populær. Nå er den oppdatert.

Sertifiseringsordningen ble etablert i 2014. Siden oppstart har et 40-talls obduksjonsteknikere fra Norge, Sverige og Danmark valgt å kvalitetssikre sin fagkompetanse gjennom å bli sertifisert.

– Tiden har vært inne for å gjennomgå innhold og krav i ordningen. Både DNP ved Glenny Cecilie Alfsen, og to danske kolleger som har mandat til å profilere ordningen i Danmark, har bidratt positivt i oppdateringen. Interessen for ordningen er voksende, og det synes vi er svært bra, sier leder for NMT, Lars Tomas Lien.

To viktige endringer

Lien fremhever spesielt to viktige endringer i ordningen:

  1. Det er åpnet opp for at de som allerede er ansatt som obduksjonstekniker og kan dokumentere fem års yrkeserfaring, kan få muligheten til å ta en egen eksamen i anatomi/fysiologi i regi av DNP/NMT. For dem kommer den aktuelle eksamenen i stedet for kravet om ti studiepoeng i faget. Pensum for eksamen er boka «Anatomi og fysiologi» som er skrevet av Tore Taraldsen og illustrert av Torbjørn Solstad (ISBN 978-82-998521-1-1).
  2. Antall foster-/barneobduksjoner er nå inkludert i det totale antallet obduksjoner som kreves for å bli resertifisert.

– Vi har også foretatt andre, mindre endringer i sertifiseringsordningen. Det reviderte flytskjemaet for ordningen (vedlegg 2 i faktaboksen) gir full oversikt over hvem som kan sertifiseres, kravene til kompetanse og hvordan sertifiseringen foregår, sier Lien. Han oppfordrer alle kvalifiserte til å melde seg på sertifiseringsløpet.

Dokumenterer kompetanse

– Dette er en fin måte å dokumentere kompetanse og samtidig vise at vi som utfører yrket, er kvalitetsbevisste og har en høy faglig og etisk standard, sier faggruppelederen.

Lien råder alle interesserte til å se grundig gjennom alle dokumentene som gjelder sertifiseringsordningen. De kan lastes ned via lenkene nedenfor. For spørsmål kan Lien også gjerne kontaktes på e-postadressen lars.tomas.lien@sykehuset-innlandet.no eller mobil 90 60 97 06.