Stor undersøkelse: Få fastlegekontor er tilgjengelige nok på nett

Fastelegekontorene svarer raskt og godt på telefon, men er altfor lite tilgjengelig digitalt. - Mest oppsiktsvekkende er det at hvert fjerde kontor ikke har et eget nettsted, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet.
Forbrukerrådet har undersøkt hvor tilgjengelig den mest brukte helsetjenesten – fastlegetjenesten - er for pasientene. 1374 fastlegekontorer er testet på service, informasjon og digitalt nærvær.
- Vi har testet fram til dørterskelen. Medisinskfaglige vurderinger er ikke undersøkt, sier Randi Flesland.
De viktigste funnene
- 27 prosent har ikke nettside.
- Nær halvparten har ikke informasjon om fastlegene på nett.
- Vi finner ikke mulighet til å bestille time elektronisk på fire av ti fastlegekontors nettsted
- Halvparten er på Facebook
- 79 fastlegekontorer åpner for direkte kommunikasjon med publikum i Facebook-meldinger
- 85 prosent svarer innen neste dag på epost/sms, mens 11 prosent svarer ikke.
- 63 prosent svarer på telefon innen to minutter. 14 prosent svarer ikke innen det er gått fire minutter.
- Mer om undersøkelsen hos Forbrukerrådet
Bare 2,5 prosent (31 fastlegekontor) får godkjentstempel fra Forbrukerrådet.
- Resultatet var dårligere enn jeg hadde håpet på. Fastlegene må bli bedre digitale, sier helseminister Bent Høie.
- Samfunnet vårt er digitalt. Da må fastlegene også være det. Når du eller noen i familien er syke, må det være enkelt å komme i kontakt med og få svar fra fastlegen, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet.
– Tidligere var det første møtet med pasienten på telefon eller i skranken. Nå er det første møtet ofte på nettsiden eller i andre digitale kanaler. Blir pasientene frustrert allerede her, tar de med seg denne frustrasjonen videre, sier Gro Bengtson, leder i Helsesekretærforbundet i Delta.
Store forskjeller
Undersøkelsen viser at det er store forskjeller på hvor gode fastlegekontorene er til å gi grunnleggende og relevant informasjon og hvor tilgjengelige og imøtekommende de er.
Gro Bengtson oppfordrer helsesekretærer til å be om opplæring i å legge ut informasjon på nettsidene.
- Jeg oppfordrer helsesekretærer til å ta på seg denne oppgaven, sier hun.
I neste utgave av fagbladet for helsesekretærene vil det komme tips og råd til hvordan nettsider kan bli bedre og mer oversiktlige.
Bedre grunnbemanning
Bengtson tror nettsider og utvikling av digital kommunikasjon blir nedprioritert i en travel hverdag.
- Mange opplever at dette kommer på toppen av en travel hverdag. Arbeidsgiver må sørge for at grunnbemanningen er så god at det er mulig å gjøre en god jobb og gi pasientene god service. Når bemanningen er for lav går det utover servicen, sier Bengtsson.
En fersk undersøkelse blant medlemmene viser at bare 30 prosent av legekontorene som regel setter inn vikar når noen blir syke. 38 prosent gjør det ved langtidsfravær, mens 29 prosent ikke gjør det.
- Mange helsesekretærer på fastlegekontor opplever at kontoret skårer dårlig i denne undersøkelsen. Hva er ditt råd til dem?
- De bør snakke med sine kolleger og med arbeidsgiver. Det er vanskelig å være pådriver når du allerede opplever at du har det for travelt, men pasientene forventer å få hjelp digitalt, sier Bengtson.