Regjeringen må satse mer på velferdsforvaltningen

Regjeringen må satse mer på velferdsforvaltningen

I høst har regjeringen lansert både perspektivmeldingen og arbeidsmeldingen. For å møte hovedutfordringene Norge står ovenfor fremover mener regjeringen det er viktig å «få flere i jobb, og holde folk i jobb». Regjeringen sier i arbeidsmeldingen at de vil legge til rette for en mer aktiv politikk for å få flere i arbeid og færre på trygd. Dette gir forventinger til budsjett-tildelingene fremover.

Forslag til statsbudsjettet for 2025 ble lagt frem i dag 7. oktober. AVYO har sett på hovedlinjene og hva det kan bety for NAV og Helfo. 

Både perspektivmeldingen og arbeidsmeldingen er tydelig på at fremtidens hovedutfordringer omhandler å få flere i jobb og beholde de i jobb. AVYO opplever ikke at det foreslåtte statsbudsjettet tar innover seg omfanget av oppdraget i tilstrekkelig grad. 

Unni.jpg
Unni Sorter, nestleder i AVYO og etatstillitsvalgt.

-Våre forventinger til neste års statsbudsjett er på ingen måte imøtekommet, sier Unni Sorter, hovedtillitsvalgt i Arbeids- og velferdsetaten. 

Det er i foreløpig statsbudsjett for 2025, lagt frem i dag, foreslår å øke driftsbudsjettet til Arbeids- og velferdsetaten med 75 millioner kroner for å styrke den arbeidsrettede oppfølgingen i NAV-kontorene. AVYO hadde forventet en mye sterkere satsning på ansatte ved NAV-kontorene med tanke på de forventningene som ligger til NAV fremover. NAV er en viktig aktør for å møte de utfordringene Norge står ovenfor i tiden som kommer. 

Det er foreslått en varig styrking av driftsbudsjettet med 100 millioner kroner for å møte utfordringen med lange saksbehandlingstider og bedre kvaliteten i saksbehandlingen. Dette mener vi er positivt da det er et behov for å skape stabilitet i ytelseslinjene. Ansatte må få tid og rom til å utvikle kompetanse og etablere nye rutiner etter kravene fra NOU 2023:11 Raskt og Riktig. Men vi er likevel usikre på om dette er nok i en tid hvor vi må endre måten vi jobber på. 

Forventing om effektiviseringsgevinster opprettholdes, og driftsbudsjettet blir foreslått redusert med 23 millioner kroner som følge av gevinstuttak fra Prosjekt 4 (P4). Samtidig vet vi at vi ikke får reelle gevinster fra digitaliseringsprosjektene. Vi opplever at drift av nye løsninger er dyrt og fører med seg økte fremtidige kostnader. Dette bekymrer oss i AVYO veldig. Vi frykter at det i etatens budsjettprosesser forsøkes å overføres penger fra linjene inn i IT utviklingen - det må vi unngå.

 

Fikk du med deg AVYOs debatt Robotisering eller varme hjerter? under Arendalsuka i år?
Her kan du se hele sendingen.

 

Andre satsningsområder 

Det er foreslått 40 millioner til ny modell for kjøp av tolketjenester fra frilanstolker, men det er ikke bevilget midler for å ansette flere tolker fast i neste års budsjett. AVYO er i utgangspunktet imot denne modellen, vi mener vi må prioritere å ansette flere tolker fast. 

DSC01059.JPG

Det har vært politiske diskusjoner i media rundt satsingen på ungdom og viktigheten med å inkludere ungdommen ut i arbeid eller utdanning. Foreløpig statsbudsjett foreslår å bevilge 3 millioner kroner til å utvikle bedre lavterskeltilbud og mer tilpasset tjenester for unge med sammensatte problem. Dette vil det være interessant å følge med på fremover da vi jobber med dette blant annet i prosjektet “Et enklere NAV” i Trøndelag. Samtidig hadde vi ønsket oss mer midler til ungdomssatsningen og til oppfølging i egenregi. 

Samme dag som statsbudsjettet ble fremlagt kunne man lese i Klassekampen at etaten mangler 600 millioner kroner i 2025. I dette innlegget har AVYO uttalt seg.
-Alle linjene må spare inn penger, og det er vi i AVYO bekymret for. Vi frykter at vi ikke kan levere tjenestene brukerne har krav på, forteller nestleder i AVYO, Unni Sorter.