Brudd i tariffoppgjøret i staten

Trond Ellefsen, nestleder i Delta og forhandlingsleder for Deltas medlemmer i staten.
Trond Ellefsen, nestleder i Delta og forhandlingsleder for Deltas medlemmer i staten. Foto: Gunhild Lervåg

- Det er uakseptabelt at våre medlemmer skal komme ut av lønnsoppgjøret med svekket kjøpekraft. Når staten ikke er villig til å komme oss i møte på kravet om å sikre kjøpekraften, måtte det bli brudd, sier Trond Ellefsen, nestleder i Delta og forhandlingsleder for Deltas medlemmer i staten.

Lønnsoppgjøret i staten går til mekling hos Riksmekleren etter at det ble brudd i forhandlingene torsdag ettermiddag.

- Det er skuffende at vi heller ikke i år fikk en forhandlingsløsning og at vi nok en gang må ha hjelp av riksmekleren, sier Trond Ellefsen.

Kan bli streik fra 27. mai

Lønnsoppgjøret i staten startet mandag, men det ble brudd før den avtalte fristen som var midnatt natt til 1. mai. Nå møtes partene hos Riksmekleren. Blir det ikke enighet innen meklingsfristen 26. mai klokken 24.00, blir det streik i staten fra arbeidstidens begynnelse fredag 27. mai.

- Det er viktig å sikre kjøpekraften for medlemmene i dette oppgjøret. Det vil si at lønnsveksten må være minst like høy som prisstigningen. Våre medlemmer har stått i front, og står fortsatt i front i denne pandemien. I en krevende situasjon har våre yrkesgrupper vist hvor viktige funksjoner de dekker, understreker Trond Ellefsen.

Det er YS Stat som forhandler på vegne av Delta og alle andre forbund i YS som har medlemmer i staten.

– Staten er ikke villig til å komme oss i møte på kravet om å sikre kjøpekraften for våre medlemmer, og da ser vi dessverre ingen annen mulighet enn å bryte forhandlingene og be Riksmekleren om hjelp til å komme i mål, sier YS Stat-leder Pål N Arnesen.

YS Stat er en sammenslutning av følgende YS-forbund som har statsansatte medlemmer: Parat, Delta, Befalets Fellesorganisasjon, Norsk Tollerforbund, Skatteetatens landsforbund, Stafo, Kriminalomsorgens Yrkesforbund, AVYO og Skolelederforbundet.