Barnehagestreik 2022: Stor støtte til streiken

BARNEHAGESTREIKEN: Linn Margareth Sørheim (til venstre) er mor til en 5 år gammel jente som går i Espira Østrem barnehage på Karmøy, hvor det er streik. - Pensjon er viktig for alle. Lykke til, sier hun. Her sammen med streikeleder Solveig Hausken (til høyre), og den for anledningen streikekledde statuen av gatefeieren Gustav i gågata i Kopervik.
BARNEHAGESTREIKEN: Linn Margareth Sørheim (til venstre) er mor til en 5 år gammel jente som går i Espira Østrem barnehage på Karmøy, hvor det er streik. - Pensjon er viktig for alle. Lykke til, sier hun. Her sammen med streikeleder Solveig Hausken (til høyre), og den for anledningen streikekledde statuen av gatefeieren Gustav i gågata i Kopervik. Foto: Siv M. Bjelland

Blant de mange som støtter streiken er en av de berørte foreldrene, Linn Margareth Sørheim: - Ta vare på de barnehageansatte. De er en viktig del av livet til barna våre.

Fredag 21. oktober var streikende Delta-medlemmer fra Espira Østrem barnehage og Hakkebakkeskogen Vormedal barnehage samlet i gågata i Kopervik på Karmøy for å synliggjøre budskapet om rettferdig pensjon.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

- Nødvendig å bruke streikevåpenet

De streikende barnehageansatte Delta-medlemmene i Espira Østrem barnehage på Karmøy var blant dem som først ble tatt ut i streik mandag 17. oktober. De kan se tilbake på en arbeidsuke i streik.  

- Det er viktig for oss å stå fram og kjempe for rettferdig pensjon. Vi har ikke så høy lønn, så det er viktig at pensjonen ikke blir for lav, sier de.

Det har vært en annerledes uke, med tanker på de berørte barna og foreldrene, som så langt bare har gitt full støtte til streiken.

Mange har besteforeldre og folk rundt seg som kan stille opp med barnepass.

- Men vi tenker mye på dem som ikke har så stort nettverk, og som treffes hardere av streiken, sier de.

De streikende håper på gjennomslag for rettferdig pensjon.

- Vi kan ikke forstå at PBL ikke vil gi oss det vi skulle ha hatt, sier de.

Under korona, da de måtte stenge ned, tenkte de at det ville bli lagt merke til det viktige arbeidet de gjør.

- Så kommer dette. Da er det ekstra viktig å vise hva det betyr for oss å bli verdsatt på lik linje med andre barnehageansatte. Sånn sett føles det som om vi ikke hadde annet valg enn å gå til streik nå, selv om vi egentlig ikke hadde lyst til å gripe til streikevåpenet, sier de.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Streikende Espira Østrem 1 foto Siv M Bjelland.jpg
Streikende Deltamedlemmer i Espira Østrem barnehage. Foto: Siv M. Bjelland

- Streiker så lenge vi må

De streikende Deltamedlemmene i Hakkebakkeskogen Vormedal barnehage var tatt ut i fase 2 av streiken, og har sin andre dag i streik.

- Det har gått bra, streikeviljen er god. Vi opplever at foreldrene heier på oss. Rettferdig pensjon oppleves som en viktig sak å streike for, sier de.

Å formidle streikebudskapet har ikke vært vanskelig. De har inntrykk av at alle rundt dem kjenner saken fra mediene, og allerede støtter den.

Å stå på stand i gågata var en positiv opplevelse, og de har mottatt masse støtte fra forbipasserende, flere er besteforeldre og foreldre til barn i barnehagene. Barn har uoppfordret kommet løpende for å klemme, da de oppdaget sine kjente og kjære ansatte fra barnehagen stå i gaten. 

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Streikende Hakkebakkeskogen Vormedal 1 foto Siv M Bjelland.jpg
Streikende Deltamedlemmer i Hakkebakkeskogen Vormedal barnehage. Foto: Siv M. Bjelland

- Elsker å gå i barnehagen

- Innsatsen de ansatte gjør er en viktig del av livet til barna våre. Min datter elsker å gå i barnehagen. Hun springer de ansatte i møte, vil helst gå i barnehagen før de har åpnet. Det er viktig å ta vare på de ansatte. Stå på i denne streiken! Ikke gi opp, sier Linn Margareth Sørheim, mor til en fem år gammel jente i Espira Østrem barnehage.

Sørheim tenkte først, hjelp hvordan skal kabalen gå opp, da streiken var et faktum. Hun driver for seg sjøl, som innehaver av frisørsalongen Hårfin i gågata i Kopervik.

Hun kjente litt på det at barna, som nylig ble revet ut av den gode barnehagehverdagen med koronanedstengningen, skulle tas ut av den vante hverdagen igjen.

- Men pensjon er viktig, og de som tar seg av ungene våre skal også ha det trygt, sier hun.

Streikevakt Solveig Hausken streikeleder Karmøy foto Siv M Bjelland.jpg
Lykke til med streiken, stå på, lød responsen fra forbipasserende. Streikende Deltamedlemmer sto på stand i gågata i Kopervik på Karmøy fredag 21. oktober, på barnehagestreikens femte dag. Foto: Siv M. Bjelland

Dette krever de streikende

  • Delta krever de samme pensjonsvilkårene som er vanlig i kommunale og andre, private barnehager.
  • Dette er en streik for rettferdighet. Barnehageansatte er på ingen måte blant lønnsvinnerne i Norge. Nå vil arbeidsgiver nekte oss en anstendig pensjon i tillegg.
  • Barnehageansatte må få på plass AFP-ordningen som gjelder i norsk arbeidsliv ellers, altså et livsvarig tillegg til folketrygd og tjenestepensjon.
  • Barnehageeierne får dekket pensjonsutgiftene sine av det offentlige. Penger som kommunen har bevilget til pensjon, skal brukes til pensjon.