Barnehagestreik 2022: Derfor streiker vi

Deltas medlemmer i Sætra Idrettsbarnehage i streik mandag 17. oktober 2022.
Deltas medlemmer i Sætra Idrettsbarnehage i streik mandag 17. oktober 2022. Foto: Gunhild Lervåg

Vi ble ikke enige med PBL om ny pensjonsavtale. Derfor er det streik i de private barnehagene i PBL fra mandag 17. oktober.

Delta, Fagforbundet og Utdanningsforbundet krevde en pensjon på linje med det de har i kommunale og mange private barnehager, for ansatte i barnehager tilknyttet Private Barnehagers Landsforbund (PBL). Uten en slik AFP-ordning vil de som jobber i PBL-barnehagene tape titusener av kroner hvert år når de blir pensjonister og skal leve av pensjonen.

PBL ville ikke møte oss i kravet om pensjon og AFP.

Dermed ble det streik fra mandag 17. oktober. Delta, Utdanningsforbundet og Fagforbundet har til sammen tatt ut 1.007 medlemmer og 112 barnehager i streik fra først dag. 

Dessverre rammer dette barna og deres foresatte, noe vi sterkt ønsket å unngå. PBL gav oss dessverre ikke noe valg.

Nektes AFP-ordning

PBL vil ikke gi ansatte i PBL-barnehagene den samme AFP-ordningen (Avtalefestet pensjon) som ansatte i kommunale barnehager har. Denne ordningen gir et livsvarig tillegg på toppen av pensjonen fra folketrygden og tjenestepensjonsordningen. Dette er avtalt i protokollene mellom organisasjonene og PBL både i 2019, 2020 og 2021.
De ansatte i PBL-barnehagene betaler en høyere egenandel til pensjonen sin enn de gjør  i andre private og kommunale barnehager. Likevel får de en dårligere pensjon, både fordi de ikke får livsvarig AFP og fordi arbeidsgiver vil redusere sin del av innbetalingen til pensjonsordningen.

I protokollene fra de tre siste tariffoppgjørene har partene vært enige om å innføre privat AFP senest fra 2023. I protokollen fra 2020 står det blant annet at partene tar «sikte på å innføre privat AFP senest 1. januar 2023».

PBL er ikke enig i at dette er et avtalebrudd. De hevder dessuten at å innføre privat AFP vil bli for kostbart, og ber om mer penger fra det offentlige til å dekke pensjonsutgiftene.

Fagforeningene mener tilskuddet til pensjon er tilstrekkelig til å dekke tjenestepensjon og ny AFP, og at dette uansett er noe PBL må ta med regjeringen: Det er helt urimelig at de barnehageansatte må sitte igjen med svarteper i en slik situasjon!

Risikerer å tape titusener i pensjon

Hvis det ikke etableres en ny pensjonsordning, risikerer de som jobber i PBL-barnehagene å tape flere titusener i pensjon i året. Det er individuelle forhold som ligger til grunn for beregning av pensjon. Men i eksempelet nedenfor, som er hentet fra en felles rapport som partene har utarbeidet om mulige endringer i AFP-ordningene i PBL og FUS, vil tapet være på 50 000 kroner i året ved uttak som 62-åring, og over 43 000 kroner som 67-åring:

Eksempelet viser en person, født i 1970, med årlig lønnsinntekt som i snitt utgjør 435 000 kroner per 1. mai 2022 (3,9G):

Årlig AFP-utbetaling ved uttak fra 62 år: 50 523 kroner (fordi det utbetales mer i årene fra 62 – 67 enn etter 67 år)
Årlig AFP-utbetaling ved uttak fra 67 år: 43 617 kroner.

Du kan selv gå inn på NAV sine sider og få en forenklet simulering av AFP hvis du haker av på «privat AFP» i kalkulatoren.

Haster med ny pensjonsordning

Det haster å innføre ny pensjonsordning: For hvert år innføringen av Fellesordningen med livsvarig AFP blir utsatt, vil stadig flere ansatte miste rettigheter til denne ordningen for alltid.

Ansatte i PBL-barnehager vil heller ikke kunne bytte jobb til en kommunal barnehage – eller omvendt – uten at de står i fare for å miste rettigheter knyttet til en livsvarig AFP-ordning.