Ferie eller avspasering til gode? Da må du huske på dette

Høsten er her. Det betyr at det er tid for å avtale uttak eller overføring av restferie.
Høsten er her. Det betyr at det er tid for å avtale uttak eller overføring av restferie. Foto: Colourbox

Det nærmer seg slutten på året. Har du opptjente fridager du ikke har fått tatt ut ennå, bør du snarest planlegge hvordan dette kan gjøres.

Høsten er her, og det betyr også at ferieåret nærmer seg slutten.

I de siste månedene før jul kan det ofte bli litt «trangt». Du har kanskje ferie eller avspasering til gode, samtidig som det er travelt på jobben.

Husk da at uansett hvor mye det er å gjøre på jobben, har du krav på å få avviklet det du har til gode av ferie.

Det er spesielt fem ting det er viktig å huske på:

> Arbeidsgiver plikter å sørge for at du tar ut all ferien din. Og du plikter å gjennomføre den.

> Du kan gjøre en frivillig avtale med arbeidsgiver om å overføre 12 feriedager  til neste år.

> Ferie kan ikke veksles inn i penger.

> Avspasering styres av lokale regler. Vær obs på at mange virksomheter stryker alt som er over et fastsatt timetall, f eks 45 timer avspasering ved årsskifte.

> Avspasering kan utbetales i lønn. 

Ferie til gode

Etter ferieloven har alle arbeidstakere krav på minst 25 virkedager ferie hvert år. En virkedag er alle dager som ikke er søndag eller en helg- eller høytidsdag. En uke har derfor 6 virkedager. Totalt blir dette 4 uker og 1 dag.

De aller fleste har imidlertid 5 ukers ferie, dvs. 30 virkedager. Dette gjelder deg som er ansatt i offentlig sektor, men er vanlig i privat sektor også. Den ekstra ferien er bestemt i tariffavtalen, eller ligger i arbeidsavtalen for dem som ikke har tariffavtale på sin arbeidsplass. Om ikke dette er avtalt i noen av disse, har din arbeidsgiver ikke plikt til å gi deg mer ferie enn 4 uker og 1 dag.

- Loven er krystallklar. Du har full rett til å ta ut den ferien du har krav på i løpet av året. Og alle kan kreve minst på tre ukers sammenhengende fri i hovedferieperioden juni - september. Restferien din kan du også kreve å få tatt ut sammenhengende, sier Geir Wollstad. Han er seniorrådgiver hos Delta Direkte og har håndtert spørsmål knyttet til ferie og andre temaer i arbeidslivet i mange år. 

Han understreker også at det er viktig at den ansatte selv tar et initiativ og melder fra om ferieønsker, dersom vedkommende opplever at arbeidsgiver ikke følger opp ferieavviklingen blant de ansatte.  

LES MER: Delta Direkte hjelper deg alle hverdager kl 08-20

Utover den ferien du avvikler i sommermånedene, er det lurt å gjøre avtale med arbeidsgiver så tidlig som mulig om hvordan du skal avvikle resten av feriedagene dine. Det er et gjensidig ansvar både for arbeidsgiver og arbeidstaker å få avviklet ferie, sier Wollstad..

- Ferieloven åpner for at du kan inngå en frivillig, skriftlig avtale med arbeidsgiver om å overføre deler av ferien til neste år. Etter loven kan du overføre 12 dager. I tillegg kan den avtalefestede ferien (fem virkedager fra den femte ferieuka) også overføres helt eller delvis til neste ferieår, dersom du og arbeidsgiveren din blir enige om det. I alt inntil 17 dager.
Det er arbeidsgiveren din som har rett til å bestemme om du skal få overført ferie. Gode argumenter er dermed viktige for at du skal få gjennomslag.

I tillegg skal ferie som ikke er gjennomført på grunn av sykdom eller foreldrepermisjon overføres til neste år, sier Wollstad. 

Han legger også til at selv om du glemmer å søke om å overføre ferie, vil dagene likevel ikke bli borte ved nyttår. Du vil ikke kunne kreve denne feriedelen omgjort til penger. 

Avspasering til gode

Retten til avspasering er ikke regulert gjennom lov eller tariffavtale på samme måte som ferie.

- Her er det lokale avtaler som styrer alt. Vær spesielt oppmerksom på at mange virksomheter setter et tak på et bestemt antall plusstimer som kan overføres til neste år, hvis det er avregning ved nyttår. Har du flere avspaseringstimer enn det til gode ved nyttår, kan du risikere å miste dem. De blir rett og slett strøket, sier Wollstad.

I motsetning til ferie kan avspasering veksles inn i lønn.

- Mange steder er det et betydelig problem at alle ikke rekker å ta ut alt de har til gode i form av fritid. Da kan du avtale med arbeidsgiveren din å få utbetalt deler av plusstimene i lønn.

For statsansatte er det viktig å være oppmerksom på at andre regler gjelder og at avspasering ikke kan utbetales i lønn. Likevel kan det også for statsansatte finnes unntakstilfeller der avspaseringstimene utbetales når det ikke er en reell mulighet for å ta ut avspasering.

LES MER: Ferie om du jobber turnus eller deltid 

Samvittigheten plager mange 

Mange opplever det frustrerende at de stadig jobber ekstravakter og står på for arbeidsplassen sin, samtidig som det ikke legges til rette for å gjennomføre avspasering de har til gode. 

- Norske arbeidstakere er svært samvittighetsfulle. Og de tar alltid i et tak når det er travelt på jobben. Samtidig kjenner mange på dårlig samvittighet overfor sine kolleger for å ta ut oppspart avspasering. Da er det viktig å huske på at det du tar ut i fri, er timer du allerede har nedlagt på jobben. Du skylder absolutt ingen ting. Det er viktig at arbeidstakere ikke pålegges for mye jobb. Stadig press på grunn av merarbeid og overtid er ofte et tegn på at grunnbemanningen er for liten, eller at arbeidet bør organiseres på en annen måte. Det er virksomhetens ansvar, sier Geir Wollstad.  

LES MER: Svar på ofte stilte spørsmål om ferie