– Bruk helsefagarbeidernes helsefaglige kompetanse

Norge trenger flere helsefagarbeidere i årene som kommer. - Både lønnen og ubekvemstilleggene må opp, og helsefagarbeidernes helsefaglig kompetanse må anerkjennes og tas i bruk, sier leder i Helsefagarbeiderforbundet Jette Dyrnes. Illiustrasjonsbilde.
Norge trenger flere helsefagarbeidere i årene som kommer. - Både lønnen og ubekvemstilleggene må opp, og helsefagarbeidernes helsefaglig kompetanse må anerkjennes og tas i bruk, sier leder i Helsefagarbeiderforbundet Jette Dyrnes. Illiustrasjonsbilde. Foto: Fredrik Solstad

– Som helsefagarbeidere vet vi at vi er uunnværlige og har viktig helsefaglig kompetanse. Det er på høy tid at den blir både anerkjent og brukt, sier Jette Dyrnes, leder i Helsefagarbeiderforbundet.

De fleste av Helsefagarbeiderforbundets 12.000 medlemmer arbeider i hjemmesykepleien, sykehjem og boligtjenestene. 80 prosent har fagbrev som helsefagarbeidere eller hjelpepleiere.

I tillegg har Helsefagarbeiderforbundet også medlemmer som er omsorgsarbeidere, sykepleiere og ansatte uten formell kompetanse.

Sider fra Annonsebilag fagskole.jpg
Temahefte om fagskoleutdanning for helsefagarbeidere utgitt i desember 2021.

Mange helsefagarbeidere har også tilleggsutdanning på fagskole innenfor for eksempel:

  • Rehabilitering og hverdagsmestring
  • Helse aldring og aktiv omsorg
  • Kreftomsorg og lindrende pleie
  • Psykisk helse og rusarbeid
  • Demensomsorg og alderspsykiatri
  • Velferdsteknologi

– Helsefagarbeiderforbundet arbeider for at spesialhelsefagarbeider skal bli en nasjonal tittel for helsefagarbeidere med fagskoleutdanning. Det er viktig for å synliggjøre verdien av videreutdanning, sier Jette Dyrnes.

Økt lønn og rettferdige ubekvemstillegg

Rekrutteringen av helsefagarbeidere er en utfordring som partene i arbeidslivet har vært opptatt av lenge.

– Både lønnen og ubekvemstilleggene må økes, for at det skal være attraktivt å jobbe i helse- og omsorgstjenestene, sier Jette Dyrnes.

–  Høyere ubekvemstillegg, og ubekvemstillegg for hele nattevakten har vært et krav for oss i i mange år. Det er helt uforståelig at arbeidsgiverne ikke forstår at nivået på kompensasjonen har stor betydning for både rekruttering og turnusplanlegging.

Turnusarbeid har fordeler og ulemper

– Turnusarbeid har både fordeler og ulemper. Noe av det viktigste Deltas tillitsvalgte kan gjøre for helsefagarbeiderne er å passe på at turnusene som blir avtalt er helsefremmende turnuser. Tillitsvalgte som er usikre, må gjerne ta kontakt med oss i Helsefagarbeiderforbundet som kjenner arbeidssituasjonen til helsefagarbeiderne, før de godkjenner, sier Jette Dyrnes.

– Arbeidsmiljølovens bestemmelser om et fullt forsvarlig arbeidsmiljø må være oppfylt når det inngås turnusavtaler, ikke minst når det avtales langvakter. Et eksempel er at det må være mulig å trekke seg tilbake for pauser og hvile. Det for viktig for den ansattes både fysiske og psykiske helse, understreker Dyrnes.

Deltid, heltid og helgejobbing

Deltidsarbeid er utbredt blant helsefagarbeidere. Det blir ofte fremstilt som at det er vanskelig å basere seg heltidsstillinger, uten at de ansatte må jobbe oftere helg.

– Det er fullt mulig å opprette heltidsstillinger, uten at de ansatte må jobbe mer enn hver tredje helg. Det finnes mange virkemidler for å få det til, som for eksempel økt grunnbemanning og langvakter.

– Samtidig må kompensasjonen for ubekvemt arbeid økes, for at helgejobbing og ubekvemme arbeidstider skal bli mer attraktivt, understreker Jette Dyrnes.

Bruk all helsefaglig kompetanse

AFI-rapporten «Helsefagarbeidernes muligheter for utvikling og bruk av kunnskaper og ferdigheter i jobben» (AFI FoU-resultat 02:2017) viser at helsefagarbeidere som tar videreutdanning gjør akkurat de samme oppgavene når de kommer tilbake på jobb.

– Ta i bruk helsefagarbeidernes kompetanse, og fordel arbeidsoppgaver hensiktsmessig. Fortsatt i dag opplever mange av våre medlemmer at de etter ett års videreutdanning på fagskole kommer tilbake til akkurat de samme oppgavene som de hadde tidligere, sier Jette Dyrnes.

– Ledere og arbeidsgivere må bli klar over hvilken kompetanse de har til rådighet. Rett person på rett plass og bedre oppgavedeling kan bidra til å løse mange utfordringer i helse- og omsorgstjenestene.

– Helsefagarbeiderforbundet er også opptatt av at vikarer skal ha helsefaglig kompetanse. Når det ansattes vikarer uten helsefaglig kompetanse går det ut over brukerne, kollegaer og den vikaren som ikke har nødvendig kompetanse for å utføre krevende oppgaver.

Stolt over helsefagarbeiderne

Vi er stolte av våre medlemmer som står i førstelinjen og møter pasienter, brukere og pårørende hver dag. Vi så det spesielt under koronaen, hvor de la sin egen redsel for smitte til side for pasientens beste. Helsefagarbeidere er en stabil arbeidskraft, de jobber ofte lenge på samme sted, og deres helsefaglige kompetanse er helt uvurderlig.

Helsefagarbeidere er "best i klassen" til å ta videreutdanning.  De benytter seg av tilbud som spisser deres helsefaglige kompetanse. Utdanningen er finansiert av staten, men bøkene må de selv kjøpe. Vi er derfor glad for Delta sine gode stipendordninger, hvor de får igjen en god del av utgiftene til blant annet bøker.

–  Det beste med å jobbe som helsefagarbeider er at du får tilbakemelding fra pasientene hver eneste dag om hva du betyr for dem, og at du blir satt pris på. Det er ingen tvil om at våre medlemmer er helt uunnværlige, sier Jette Dyrnes

 

Helsefagarbeiderforbundet - en yrkesorganisasjon i Delta

  • Heter fra 2021 navn Helsefagarbeiderforbundet - en yrkesorganisasjon i Delta. I perioden 2010-2021 var navnet Helsefagarbeidere i Delta, og før det Pleie- og omsorg – en yrkesorganisasjon i Delta.
  • Ca 12.000 medlemmer
  • 80% av medlemmene er helsefagarbeidere/hjelpepleiere. Resterende 20% er omsorgsarbeidere, sykepleiere og ansatte uten formell kompetanse.
  • Utgir fagtidsskriftet Helsefagarbeideren med 4 utgaver i året. 
  • Styret består av 10 medlemmer og er representert i alle regioner.  Leder Jette Dyrnes er frikjøpt i 100 % stilling, nestleder Annveig Stene er frikjøpt i 20 % stilling.
     
  • Les mer om Helsefagarbeiderforbundet
  • Kontakt Helsefagarbeiderforbundet
  • Les fagtidsskriftet Helsefagarbeideren

Omsorgsarbeider eller hjelpepleier?

Dersom du har autorisasjon som omsorgsarbeider eller hjelpepleier, kan du søke om konvertering av autorisasjonen.

Omsorgsarbeidere som konverterer autorisasjonen til helsefagarbeider vil omfattes av tariffestede særaldersgrenser for helsefagarbeidere.

Abonnér på fagtidskriftet Helsefagarbeideren

Sider fra helsefagarbeideren nr 2-2022.jpg
Helsefagarbeideren 2/2022.

Fagtidskriftet Helsefagarbeideren sendes ut til alle medlemmer i Helsefagarbeiderforbundet. Det er mulig å reservere seg mot å motta bladet i posten, og i stedet få bladet tilsendt digitalt. 

Abonnement

Motta fire utgaver årlig og nye temahefter. Årsabonnement kr. 400,-

 

Helsefagarbeiderforbundet i møte med Deltas politiske ledelse. Fr v Delta-leder Lizzie Ruud Thorkildsen, 1. nestleder  Trond Ellefsen, 2. nestleder Marit Solheim, leder i Helsefagarbeiderforbundet Jette Dyrnes og nestleder i Helsefagarbeiderforbundet Annveig Stene.
Helsefagarbeiderforbundet i møte med Deltas politiske ledelse. Fr v Delta-leder Lizzie Ruud Thorkildsen, 1. nestleder Trond Ellefsen, 2. nestleder Marit Solheim, leder i Helsefagarbeiderforbundet Jette Dyrnes og nestleder i Helsefagarbeiderforbundet Annveig Stene.