Delta: Derfor er det bra at Oslo kommune tar over driften av private sykehjem

ROSER OSLO KOMMUNE: - Bedre at Oslo kommune leverer sykehjemstjenestene, mener både aktivitør og ny hovedtillitsvalgt i Oslo, Mona Bjørnstad (t.v.) og Mette Vilhelmshaugen, hovedstyrerepresentant i Delta for region Sør-Øst.  Bjørnstad jobbet fram til nylig på Ullerntunet og var hovedtillitsvalgt for den private velferdsleverandøren Norlandia Care.
ROSER OSLO KOMMUNE: - Bedre at Oslo kommune leverer sykehjemstjenestene, mener både aktivitør og ny hovedtillitsvalgt i Oslo, Mona Bjørnstad (t.v.) og Mette Vilhelmshaugen, hovedstyrerepresentant i Delta for region Sør-Øst. Bjørnstad jobbet fram til nylig på Ullerntunet og var hovedtillitsvalgt for den private velferdsleverandøren Norlandia Care. Foto: Siv M. Bjelland

De ansatte ved Ullerntunet opplever at de får økt jobbtrygghet, samt bedre lønn og pensjon, med Oslo kommune som arbeidsgiver.

I desember 2019 tok Sykehjemsetaten i Oslo kommune over driften av Ullerntunet sykehjem, som består av Ullern helsehus, Ullernhjemmet sykehjem og Ullern dagsenter. Norlandia Care har siden 2013 drevet Ullerntunet, etter anbud.

De rødgrønne gikk til valg på at alle de private sykehjemmene skulle over til kommunen hvis de fikk makten. Det ser vi resultatene av nå.

I Delta jubles det over at Oslo tar over driften av de privatiserte sykehjemmene. Det er flere grunner til at hovedstyremedlem for region Sør-Øst, Mette Vilhelmshaugen og hovedtillitsvalgt i Oslo, Mona Bjørnstad applauderer overtakelsen.

- Det er bra at den offentlige tjenesteytingen kommer tilbake til det kommunen, sier Vilhelmshaugen.

De åpenbare fordelene med at Oslo kommune tar over er bedre lønn og lønnsutvikling, bedre pensjonsrettigheter og økt jobbtrygget for de ansatte.

I tillegg opplever Vilhelmshaugen at det er en styrke for de ansatte at det er flere tillitsvalgte i kommunen, som drar nytte av hverandre og kan støtte seg på, og innhente råd, hos hverandre.

- Det er et større kollegium av tillitsvalgte i Oslo kommune, og flere arenaer hvor man kan diskutere aktuelle politiske saker sammen, sier hun.

Fordeler med at Oslo kommune tar over

- Når velferdstjenestene blir konkurranseutsatt blir det erfaringsmessig mindre forutsigbarhet, trangere økonomiske rammer og de ansattes rettigheter blir svekket, sier Vilhelmshaugen.

- Det er positivt at de ansatte får bedre pensjonsrettigheter når de tilbakeføres til kommunen. De ansattes tariffestede rettigheter, som pensjon og lønn, skal ikke bli dårligere ved overgang til en ny tariffavtale, sier Vilhelmshaugen.

Tilbakeføringen av sykehjemstilbudet til Oslo kommune har vært en gradvis prosess. Det startet i 2017 og Madserudhjemmet var først ut til å bli tilbakeført til Oslo kommune.

For de ansatte har overgangen til kommunen vært god og ikke medført spesielle problemer.

- Jeg opplever at det er veldig positivt for de ansatte å komme til kommunen igjen og at de er varmt ønsket velkommen i regionen vår av sine tillitsvalgte, sier Vilhelmshaugen.

Fordelene med kommunal tjenestepensjon

Både når det gjelder lønn og pensjon kommer de ansatte vesentlig bedre ut i Oslo kommune.

Oslo kommune betaler pensjon for sine ansatte, mens de måtte betale deler av pensjonen selv i Norlandia Care.

Pensjonspremien som Oslo kommune betaler koster om lag 15 prosent av lønna. Premien Norlandia Care betalte er 4 prosent. Da er selvfølgelig pensjonen som utbetales fra Oslo kommune også mye høyere.

- Mange medlemmer opplever større trygghet ved å komme over på offentlig tjenestepensjon. Ansatte i privat sektor, som har innskuddspensjon, får trukket mer av lønna til pensjon, sier Mona Bjørnstad, som var hovedtillisvalgt i Norlandia Care, og plasstillitsvalgt ved Ullerntunet sykehjem.

Summen som ble trukket fra månedslønna til innskuddspensjon da de var ansatt i Norlandia, blir også penger de beholder når lønna kommer fra kommunen, der arbeidsgiver betaler inn til Oslo kommunale pensjonskasse på vegne av de ansatte.

- Siden vi hadde innskuddspensjon trekkes ikke det lenger et beløp fra månedslønna. Vi betalte to prosent av månedslønna i pensjon. Det utgjør cirka 700 - 800 kr i måneden, sier Bjørnstad.

- Generelt har alle våre medlemmer gått opp i lønn ved at Oslo kommune overtok arbeidsgiveransvaret, anslår hun.

Høyere lønnsnivå, bedre lønnsutvikling

Bjørnstad erfarer at både lønnsnivået og muligheten for en lønnsutvikling er langt bedre i Oslo kommune, enn i det multinasjonale selskapet Norlandia Care, en del av NHC Group.

- Lønn har mye å si. Lønnsnivået er vesentlig lavere i Norlandia enn i Oslo kommune. Lønnstigen er lavere, den var på bare fire år og ble i fjor forhandlet opp til seks år. Lønnsstigen i Oslo kommune er 16 år, sier Bjørnstad.

Bjørnstad opplever at topplønna for en helsefagarbeider er lavere i Norlandia Care enn startlønna i Oslo kommune:

  • Topplønn Norlandia Care i 2019 er 374 700 kr (med 6-års ansiennitet)
  • Laveste Startlønn Oslo kommune 2019 376 150 kr, og topplønnen er minimum 418 500 kr

Bjørnstad kom til Ullerntunet fra Tåsenhjemmet i 2013, da det ble nedlagt. Hun og andre ansatte opplevde å stagnere i lønnsutvikling etter at de kom over på Norlandia sitt lønnsystem.

- Vi var mange fra Tåsen som hadde full ansiennitet. Vi stagnerte lønnsmessig i Norlandia. Det var ikke økonomisk rom for lokale forhandlinger, hevder den tildligere Norlandia-tillitsvalgte.

- Hvor mye du stagnerer lønnsmessig, handler også om hvor lenge arbeidsplassen har vært privatisert. Ifølge Fagforbundet gikk en helsefagarbeider i Norlandia på Madserudhjemmet gikk opp 100.000 kr i årslønn ved å komme tilbake til kommunal tariffavtale, sier Bjørnstad.

Ved overgangen til Oslo kommunes lønnssystem erfarer hun at også de som befinner seg i de høyeste lønnsnivåene har gått opp i lønn i kommunens tariffavtale.

Bemanning: De viktige støttefunksjonene

Noe annet som Mona Bjørnstad vil trekke fram på plussiden ved å bli tilbakeført til kommunen er at de stillingene som utgjør støttefunksjonene har blitt vesentlig styrket.

- Bemanning er et annet stort pluss ved at kommunen har overtatt. Ved at vi har fått tilbake flere støttefunksjoner får de ansatte på avdelingene mer tid til å gjøre det de skal, sier Bjørnstad.

I det private skjæres bemanningen inn til beinet.

- Vi opplevde at da vi ba om å få flere folk var beskjeden at de måtte holde seg innenfor kontrakten, sier hun.

Blant stillingene som utgjør støttefunksjoner på Ullerntunet er vaktmester, husøkonom, vaskeri, kontor og kjøkken. Når disse stillingene er underbemannet tilfaller disse arbeidsoppgavene pleiepersonalet.

- Vi mistet også to 100 prosent stillinger som aktivitør undert Norlandia, sier Bjørnstad.

Kokkestillingen på Ullerntunet ble økt fra 60 prosent til 100 prosent stilling 1. januar 2020. Vaktmesterstillingen ble økt fra 60 prosent til 100 prosent 1. februar 2020.

- Nå har vi både en kokk og en vaktmester på heltid. Gradvis ser arbeidsgiver behovene, og øker stillingsprosenten. Det har økt under Oslo kommune etter at de overtok 1. desember 2019. Nå vurderes også å øke en av de merkantile stillingene, sier Bjørnstad.

Mer fornøyde ansatte

- Jeg personlig har også mye godt å si om Norlandia. Vi hadde etter hvert et godt samarbeid med ledelsen. Vi hadde større nærhet til ledelsen i Norlandia, enn vi har i Oslo kommune. Det opplevde jeg som positivt, understreker Bjørnstad.

Hun synes likevel at det langt å foretrekke å ha Oslo kommune som arbeidsgiver.

- Man merker at folk er mer fornøyde på jobb etter at kommunen tok over. God stemning på jobb etter overtakelsen merkes tydelig, sier hun. 

Bjørnstad vil berømme sykehjemsetaten i Oslo kommune for at de har vært flinke til å stille opp for de tillitsvalgte og svare på spørsmål.

- Lønningskontoret har gjort en kjempejobb for å få oss godt inn i systemet. Det er viktig. Og det har jeg gitt dem tilbakemelding på, sier Bjørnstad.

- Helt klart bedre pensjonsavtale og jobbsikkerhet

Spesialrådgiver på arbeidslivsavdelingen i Delta, Sveinung Berger, kommenterer endringen i tariffbestemmelsene for de ansatte ved Ullerntunet slik:

-De får helt klart en bedre pensjonsavtale, enn under Norlandia, sier Berger.

De ansatte går fra en beskjeden innskuddspensjon til Oslo kommunale pensjonskasse.

Pensjonsordningen i Norlandia er en for arbeidsgiver minimumsordning som blant annet innebærer at en del ansatte ikke får regnet inn hele stillingen sin. De får ikke pensjon fra første krone, en viktig kampsak for Delta. Sykehusstreiken i 2019 handlet om nettopp dette, en streik der Delta og de andre arbeidstakerorganisasjonene vant en historisk streikeseier. 

Oslo kommune innførte pensjon fra første krone 1.1.2020. Pensjon i Norlandia Care beregnes bare fra inntekt over 1 G (grunnbeløpet i folketrygden er 1. mai 2019 er kr 99 858 kroner). Pensjonsnivåene er også bedre i Oslo kommune, i tillegg til at alle ansatte i Oslo kommune etter 1.1.2020 får beregnet pensjon fra første krone. Fram til i år ble du ikke innmeldt i pensjonsordningen hvis du var ansatt i en stilling under 20 prosent.

- Hvordan gir det bedre jobbsikkerhet å bli overført til Oslo kommune?

- Hvis du blir syk og trenger omplassering har du som ansatt i Oslo kommune hele kommunen som omplasseringsmulighet – en av Norges største arbeidsplasser. Å bli omplassert i Oslo kommune gir langt flere muligheter enn om du bare var ansatt på Ullernhjemmet. Dette er avtaleregulert i hovedtariffavtalen til Oslo kommune, som har en god omplasseringsavtale, sier Berger.

 

Delta om privatisering og konkurranseutsetting

Deltas prinsipprogram om privatisering og konkurranseutsetting:

  • Privatisering og konkurranseutsetting skal ikke svekke ansattes lønns-, pensjons- og arbeidsvilkår.
  • Tariffestede rettigheter bør følge virksomheten ved arbeidsgivers bytte av organisasjonstilknytning.

Ivaretakelse av ansatte på andre tariffavtaler

Delta vedtok i 2014 at Delta skulle være en breddeorganisasjon, som organiserte ansatte innenfor offentlig tjenesteyting.

- Vi ønsket at ansatte som utførte velferdstjenester skulle ha mulighet til å fortsatt være medlem hos oss, selv om de kom over på tariffavtaler for private velferdsytere. At de skulle bli ivaretatt selv om de kom over på andre tariffavtaler. Men Delta ønsker også at det offentlige velferdstilbudet skal driftes av det offentlige, sier Vilhelmshaugen.  

- Oslo kommune skal ha honnør for å ha håndtert overgangen bra, kommenterer Mona Bjørnstad og Mette Vilhelmshaugen.  

Mette Vilhelmshaugen er konserntillitsvalgt i Helse Sør-Øst RHF avdeling Skien, leder for Delta Helse Sør-Øst RHF, hovedstyremedlem i Delta for region Sør-Øst. Hun har bakgrunn som helsesekretær ved Sunnaas Sykehus HF.

Mona Bjørnstad er hovedtillitsvalgt (HTV) i Oslo kommune og tidligere hovedtillitsvalgt (HTV) i Norlandia Care (fra 2013-2019 med ansvar for på det meste 6 sykehjem i Region Oslo/Akershus i Moss, Bærum og Oslo; Gullhaug, Oppsalhjemmet og Ullerntunet helsehus. Bjørnstad har bakgrunn som aktivitør ved Tåsenhjemmet og Ullerntunet i Oslo.

Sykehjemsetaten i Oslo kommune

Sykehjemsetaten (SYE) skal gi personer med behov for heldøgns pleie, rehabilitering og omsorg et best mulig tilbud innenfor de vedtatte politiske, økonomiske og administrative rammer i Oslo kommune.

Oslo har 39 langtidssykehjem og fire helsehus. Langtidssykehjemmene er pasientenes hjem resten av livet og hverdagen skal gjenspeile det. Helsehusene er et korttidstilbud hvor pasientene rehabiliteres til å mestre hverdagen i eget hjem.

I tillegg har etaten ansvar for Senter for fagutvikling og forskning, samt Opplæringskontor for helse- og oppvekstfag.