Yrkesgrupper i Delta om Helsepersonellkommisjonens rapport

Dagens samtaletema: Fremleggelsen av helsepersonellkommisjonens rapport. Fra v. Bjørn Harald Iversen, Vernepleierforbundet, nestleder i Delta Marit Solheim og Jette Dyrnes, Helsefagarbeiderforbundet.
Dagens samtaletema: Fremleggelsen av helsepersonellkommisjonens rapport. Fra v. Bjørn Harald Iversen, Vernepleierforbundet, nestleder i Delta Marit Solheim og Jette Dyrnes, Helsefagarbeiderforbundet.

Tverrfaglig samarbeid og riktig bruk av kompetanse er nøkkelen til gode helse- og omsorgstjenester, mener yrkesorganisasjonene i Delta.

Aktivitørforbundet i Delta: Samarbeid fører til mer god omsorg

Lizzie Ruud Thorkildsen, nestleder i YS  og  Tonje Tysland, leder i Aktivitørforbundet i Delta.
Tonje Natalie Søgaard Tysland, leder i Aktivitørforbundet i Delta.

– Det er viktig med tverrfaglig samarbeid. Sammen gir vi god omsorg og livsglede i hverdagen for pasienter, beboere og brukere, mener Tonje Natalie Søgaard Tysland, sier leder i Aktivitørforbundet i Delta og plasstillitsvalgt for Delta ved Villa Enerhaugen i Oslo. 

Tysland har fagbrev som aktivitør, en yrkesgruppe som legger til rette for personer med fysisk eller psykisk nedsettelse. 

– Vi jobber med å holde restfunksjonene ved like og fokuserer på mestringsfølelse og livsglede, forteller hun. 

Tysland er opptatt av at de ulike profesjonene må utføre de kjerneoppgavene de er utdannet til:  
 
– Da får alle yrkesprofesjonene nok tid til å gjøre de oppgavene de er spesialister på. Det er viktig at vi har rett person på rett plass, slik at rett kompetanse blir brukt der den trengs, sier hun.

Helsesekretærforbundet: Vil ha mer oppgavedeling

20230202_gro_bengtsson – kvadrat.jpg
Gro Bengtson, leder for Helsesekretærforbundet i Delta.

- Jeg hadde forventet en grundigere behandling og klarere signaler om oppgavedeling for helsesekretærer, sier Gro Bengtson, leder for Helsesekretærforbundet i Delta.

- Jeg er ikke overrasket over rapporten og presentasjonen. Men det var nok litt lite om oppgavedeling for vår gruppe. Helsesekretærene besitter betydelig kompetanse som bør utnyttes enda bedre, mener Bengtson.

Bengtson tror at mange pasienter nå kan føle seg utrygge når det gjelder fremtiden i helsevesenet. 

- Hva skal det nå gjøres mindre av og hvem bestemmer hva som er mindre prioriterte oppgaver, spør hun. 

Bengtson skal nå lese utredningen grundig og bidra til at Helsesekretærforbundet tar aktivt del i den videre debatten om forslagene fra kommisjonen. 

Helsefagarbeiderforbundet: Klare for økt ansvar

20230202_jette_dyrnes – kvadrat.jpg
Jette Dyrnes, leder for Helsefagarbeiderforbundet. 

Leder i Helsefagarbeiderforbundet, Jette Dyrnes, er positiv til vektleggingen av fagarbeidernes kompetanse.

- Dette har vi påpekt i årevis. Vi er mer enn klare til å ta et enda større ansvar, sier Dyrnes.

Dyrnes påpeker at helsefagarbeiderne er blant de beste i klassen til å ta videreutdanning og bygge kompetanse. 

- Men videreutdanning må brukes. Vi vil og vi må få slippe til. Nå tvinger bedre oppgavedeling seg frem, sier Dyrnes. 

Dyrnes viser til at helsefagarbeiderutdanningen er desentralisert og mener at det igjen fører til helsefagarbeiderne er svært stabil arbeidskraft. 

Vernepleierforbundet: Vernepleiere er etterspurte

20230202_bjorn_harald_iversen – kvadrat.jpg
Bjørn Harald Iversen, leder for Vernepleierforbundet i Delta.

- Vi er skuffet over at kommisjonen i liten grad omtaler vår primæroppgave, tjenesteyting til personer med utviklingshemming, sier Bjørn Harald Iversen, leder i Vernepleierforbundet i Delta.

- Vi ser likevel at vi fortsatt kommer til å bli en etterspurt profesjon, det er vi trygge på stemmer, sier Iversen, som nå vil lese hele NOU-en grundig.

Iversen er positiv til kommisjonens "hus- og hytte-tenking", altså å kombinere ulike nivåer og jobber i et helhetlig arbeidsforhold. Det er viktig å opprettholde og utvikler spisskompetansen, mener han. 

Kost- og ernæringsforbundet: Matomsorg er viktig

Arnt st 2022.jpeg
Arnt Steffensen, leder i Kost- og ernæringsforbundet i Delta.

- Måltider handler om livskvalitet og livsglede. Mat, ernæring og måltider er et fag, sier Arnt Steffensen, leder i Kost- og ernæringsforbundet i Delta.

- Kokkenes og annet ernæringspersonells kompetanse og erfaring må brukes på best mulig måte. Maten må helt frem. Det må være et bevisst forhold til mat, måltider og ernæring, sier Steffensen.

- Det er behov for god oppgavedeling. De ulike yrkesgruppene og profesjonene må samarbeide. Riktig kompetanse må brukes på riktig sted, påpeker Steffensen.

Steffensen viser blant annet til ordningen med matverter. Matverter er ansatte med matfaglig kompetanse, som har ansvaret for alt som har med måltider å gjøre. Da blir det mer helhet og mer stabilitet rundt måltidene, i stedet for at pleierne skal ta seg av dette innimellom andre oppgaver. Ved å gjøre dette blir det bedre matomsorg, og bedre pleie, mener han.