Dette kan aktivitører bidra med i helse- og omsorgstjenestene

«Leve hele livet-reformen» og andre politiske satsinger legger en tydelig vekt på den betydningen aktivitet har for helse og livskvalitet. Dette igjen tilsier at det må ansettes flere aktivitører.
Det er nødvendig å satse mer på habilitering og rehabilitering, og å legge til rette for å delta i fysiske og sosiale aktiviteter. Dette henger også sammen med målet om aktiv aldring med vekt på aktivitet og deltakelse (ref. Verdens helseorganisasjon, WHO: «Active Ageing»). Dette gjør det viktig med bedre kapasitet (flere årsverk) og kompetanse i hjemmetjenester, sykehjem og dagaktivitetstilbud.
Aktivitører bruker målrettede aktiviteter for å vedlikeholde eller bedre brukerens funksjoner og for å skape opplevelse av mestring, trivsel og glede. Aktivitører jobber med tilrettelegging av aktiviteter for mennesker i alle aldre.
Aktuelle arbeidsplasser er blant annet barnehager, SFO, skoler, hjemmetjenester, sykehjem, frivillighetssentraler, kriminalomsorgen, frisklivssentraler, helsehus, dagsentre for eldre, og det å jobbe med personer med utviklingshemning eller psykiske utfordringer.
Det er avgjørende at aktivitørene får konsentrere seg om sine kjerneoppgaver, at kompetansen deres brukes riktig, og at ikke andre yrkesgrupper overtar deres oppgaver.
Aktivitørforbundets fem gode råd
Ingen mennesker er like, verken i personlighet, interesser eller funksjonsevne. La individuelle behov styre tilbudet.
Alle mennesker har behov for et meningsfullt innhold i livet, med opplevelser som stimulerer og gir struktur i hverdagen. Målrettet aktivitet vedlikeholder og bedrer funksjonsevnen og kan redusere bistandsbehov. Sats på fysisk aktivitet og varierte kultur- og aktivitetstilbud i psykisk helsearbeid.
Helsevesenet er ofte altfor opptatt av sykdom og problemer. Alle mennesker har ressurser man kan bygge på. Sørg for å lete etter muligheter, ikke bare begrensninger!
Sats på flere aktivitørstillinger innen eldreomsorg og psykisk helsearbeid. Sørg for riktig bruk av kompetanse og at andre yrkesgrupper ikke overtar aktivitørenes oppgaver
Tenk smart – gi pasienter og brukere en aktiv og innholdsrik hverdag. Bruk aktivitørene!
Gode råd for kvalitet i eldreomsorgen
I eldrereformen «Leve hele livet» er det mye som tilsier at det må ansettes flere aktivitører i kommunene:
- Økt deltakelse i fysiske, kulturelle og sosiale aktiviteter. Aktivitet og deltakelse er særlig viktig når man blir eldre og helse og sosiale nettverk er i endring.
- Tilbudene skal rettes mer inn mot individuelle behov slik at brukerne får brukt egne evner og ressurser og kan dyrke egne koordinatorer. Aktivitører kvalitetssikrer og sørger for en god planleggingsstruktur. Bruk av frivillige er bra og riktig, men det er viktig at frivillige kommer i tillegg til fagpersonell og ikke erstatter dem.
- Eldresentre og ulike andre typer dagtilbud har stor betydning for å forebygge sosial isolasjon og opprettholde fysisk og psykisk aktivitet hos eldre.
- Økt satsing på frivillighet betyr også at det trengs flere aktivitører som veiledere og trivsel og glede. Aktivitører jobber med tilrettelegging av aktiviteter for mennesker i alle aldre. Aktuelle arbeidsplasser er blant annet barnehager, SFO, skoler, hjemmetjenester, sykehjem, frivillighetssentraler, frisklivssentral- er, helsehus og dagsentre for eldre. Aktivitørene er med sin kompetanse en viktig bidragsyter i tverrfaglige team både i sykehjem, dagaktivitetstilbud og hjemmetjenester.
- Det er i dag kunnskapsmangel i helse- og omsorgstjenestene om positive helsemessige og sosiale effekter av aktivitet. Samtidig er det behov for økt tverrfaglig samarbeid mellom ulike profesjonsgrupper.
La individuelle behov styre tilbudet! Ingen mennesker er like, verken i personlighet, inter- esser eller funksjonsevne. Det må alle tilbud om eldreomsorg ha som utgangspunkt.
Eldre har behov for et meningsfullt innhold i livet, med opplevelser som stimulerer og gir struktur i hverdagen. Målrettet aktivitet vedlikeholder og bedrer funksjonsevnen og kan redusere behovet for hjelp. Sats på varierte kultur- og aktivitetstilbud i eldreomsorgen!
Alle mennesker har ressurser man kan bygge på. Helsevesenet er ofte altfor opptatt av sykdom og problemer. Let etter muligheter, ikke bare begrensinger!
Noen trenger individuell oppfølging og tilrettelegging for å kunne være i aktivitet. Det finnes fagpersonell med dette som et særlig kompetanseområde.
Sats på flere aktivitørstillinger i eldreomsorgen! Gi eldre mulighet til en aktiv og innholdsrik alderdom. Tenk smart - bruk aktivitørene!
Aktivitørforbundet i Delta
Aktivitørforbundet organiserer aktivitører med godkjent utdanning, alle som jobber aktivitørfaglig, samt studenter, elever og lærlinger innenfor aktivitørfaget.