Hvis ulykken først er ute, slik fungerer instrumentforsikringen

- Å være trygg på at man ikke kan bli stjålet ut av business er en viktig del av det å være medlem i Kulturforbundet, sier Åsmund Knutson.
- Hva var viktig for deg da ulykken først var ute, og du trengte å benytte instrument- og utstyrsforsikringen gjennom Kulturforbundet i Delta?
- Det som ble viktig var at jeg fikk personlig oppfølging. Kulturforbundet var kjapt ute og hjalp til med å fylle ut skademelding. Den personlige bistanden var det beste med å ha forsikring gjennom Kulturforbundet, i tillegg til at det var lett å finne info via nettsiden.
- Et tips når man skal fylle ut forsikringsskjemaet er å huske å skrive inn serienummer. Noter ned så mye info du husker. For de spørsmålene kommer, hvis du trenger å benytte forsikringen. Dette var en erfaring jeg fikk, og som hadde gjort det enklere for meg om jeg hadde husket å gjøre det. Jeg ettersendte opplysningene jeg hadde til Kulturforbundet, som hjalp til med å formidle videre.
Kulturforbundets rolle avgjørende
- For meg var det viktig at dette er en Kulturforbundet-sak. Det er viktig, fordi da var dere involvert og jeg hadde et sted å ringe. Det var sommerferie og ekstremværet Hans. Da var det bra å ha et forbund som tok kontakt på mine vegne. Kulturforbundet ba om fortgang, og da skjedde det. Forsikringsselskapet var også greit å forholde seg til. De var greie å kommunisere med. Det gikk rett og slett enkelt og greit.
- Har du vurdert noen annen instrumentforsikring?
- Jeg hadde tidligere medlemskap i en annen bransjeorganisasjon. Men jeg fant forsikringsordningen der kronglete å forholde seg til. Jeg er godt fornøyd med håndteringen til Delta, at Delta og Kulturforbundet er én stor partner, så man ikke føler seg alene mot et stort forsikringsselskap. Den mellommenneskelige effekten er avgjørende, når du når ulykken først er ute må du ikke sitte alene og fylle ut noe på nettet. Du har noen å snakke med, som står sammen med deg. Man har et problem, så kan man gå til forbundet og løse det i fellesskap.
- Viktig å komme ut arbeidsdyktig etterpå
- Når dette først skjedde gikk det så bra som det kunne gå. Jeg opplever det som litt uvanlig, mange erfarer at de får vesentlig mindre enn de hadde håpet på. I et kulturforbund forventer man at man får nok igjen på forsikringen til at man kan fortsette å drive med det med drev med før tyveriet. Det er viktig med mekanismer i forsikringen som gjør at verdien ikke kan settes ned, slik at du kan komme arbeidsdyktig ut etterpå.
Åsmund er er trommeslager og produsent av yrke. Han er avhengig av å ha sitt eget studio, hvor også alt utstyret oppbevares. Her har han trommene sine, sammen med opptaksutstyr, datamaskiner og mikrofoner. Han leier øvringslokaler i fellesskap med andre musikere. Det er høy frekvens av folk som kommer og går på et slikt sted, og han vet ikke hvordan utstyret ble borte.
En av gjenstandene som ble stjålet, skapte ekstra mye hodebry.
- Det var noe spesialisert utstyr som det finnes få av i Norge, og som jeg bruker i mitt arbeid. Jeg hadde en kommende jobb, der dette skulle brukes. Da var det viktig med rask og effektiv behandling, og viktig med riktig verdisetting. Hvis ikke hadde jeg ikke hatt råd til å investere i det samme utstyret, som også har lang leveringstid. Jeg var avhengig av å få snudd meg rundt. Det gikk veldig fint! Jeg fikk gjort jobben, takket være at Kulturforbundet engasjerte seg i saken, da ting stoppet litt opp.
Forventningene innfridd - fikk hjelpen han trengte
- Hvilke erfaringer sitter du igjen med?
- Jeg sitter igjen med to viktige erfaringer etter dette: Det var enkelt å forstå forsikringen og jeg fikk god oppfølging for å få levert skademelding og i å følge opp, da det stoppet opp. Kulturforbundet skal ha æren for dette! Innsatsen fra forbundet var den avgjørende forskjellen. Som frilanser har jeg ikke den samme økonomiske tryggheten som ansatte. Derfor er det ekstra viktig å være medlem i et fagforbund.
Åsmund Knutson har tidligere jobbet som kapellmester for tv-produksjoner som Skal vi danse, The Voice og Beat for beat. Han jobber som frilanser og som selvstendig næringsdrivende, i likhet med mange andre av de utøvende medlemmene i Kulturforbundet.
- Bevisst satsning på forsikring, viktig med trygt oppgjør

- Å sørge for at vi tilbyr en god instrumentforsikring, er et ledd i den bevisste satsingen fra Kulturforbundets side, nemlig at vi skal ha et viktig innhold for våre medlemmer. Når et medlem har musikk som sitt yrke, enten som pedagog, utøvende musiker eller produsent - ofte en miks av dette - er det arbeidsredskapen de forsikrer gjennom Kulturforbundet. Det er musikkinstrumenter, teknisk og digitalt utstyr ofte til en høy verdi og de er privat innkjøpt, sier leder i Kulturforbundet, Billy Lätt.
- Når instrument og utstyr blir frastjålet, som i dette tilfellet, eller at en ulykke skjer, er det lammende for den som er rammet. Man kan helt enkelt ikke utføre jobben sin. Da er det viktig at oppgjøret med forsikringsselskapet, som i dette tilfelle er Gjensidige, går kjapt og sikkert. Det er her mitt arbeid som forbundsleder og forsikringsansvarlig kommer inn, sier han.
Han er glad for at det økonomiske oppgjøret gikk bra for Åsmund, og at han som medlem og forsikringstaker er fornøyd med bistanden fra Kulturforbundet.