Helsesekretær Lene: – Jeg tror vi betyr ganske mye for ganske mange

I mammas fotspor. Lene Dahl jobber som helsesekretær, akkurat det samme yrket som moren hennes har. 
– Vi er heldige her på Saglia legesenter. Vi får utføre mange forskjellige oppgaver som gjør at en dag aldri er lik den andre, sier hun.
I mammas fotspor. Lene Dahl jobber som helsesekretær, akkurat det samme yrket som moren hennes har. – Vi er heldige her på Saglia legesenter. Vi får utføre mange forskjellige oppgaver som gjør at en dag aldri er lik den andre, sier hun. Foto: Per Tandberg

Som helsesekretær jobber hun i førstelinja i helsevesenet. – Jeg stortrives! Det er både hektisk og veldig varierende. Ingen dag er lik den andre.

Lene Dahl er helsesekretær ved Saglia Legesenter i Nordre Follo rett sør for Oslo.

På det private legesenteret er det åtte leger og ni helsesekretærer i ulike stillingsprosenter. 

– Uten å ta for hardt i, så vil jeg hevde at vi helsesekretærer er selve grunnmuren på legekontoret. Uten oss tror jeg ikke det hadde fungert så veldig bra, sier hun med et smil. 

Artikkelen fortsetter under videoen

Fagbrev som voksen 

Egentlig hadde Lene planer om å bli sykepleier, men av ulike årsaker ble det ikke sånn.

– Så etter hvert begynte jeg å jobbe som assistent i hjemmesykepleien, og fant ut at det virkelig var innenfor helse jeg hørte hjemme. Moren min er helsesekretær, så det var hun som først nevnte at det kanskje kunne være noe for meg også. Så ble det sånn. Jeg tok utdanning gjennom voksenopplæringen og fikk fagbrev, og har ikke angret ett sekund. 

Det hører med til historien at Lene også tok fagbrev som helsefagarbeider. Men hun understreker at det er helsesekretær som er hennes yrke nå.

LES OGSÅ: Dette er Helsesekretærforbundet i Delta

Stort ansvar

Som helsesekretær er Lene og hennes kollegaer de første pasientene snakker med når de ringer legekontoret.

– Det er vi som tar vurderingen om denne pasienten trenger legehjelp eller annen oppfølging. Det er et stort ansvar. For den vurderingen, den må være riktig. Trenger pasienten jeg snakker med nå en akuttime, eller kan det vente? Kanskje er det andre som trenger akuttimen mer? Det er en klassisk situasjon vi står i hver eneste dag. 

Lene understreker at hun selvfølgelig støtter seg på legene også,

– Er vi usikre så skal vi alltid snakke med legen. Det er alltid legen som har siste ord. 

Artikkelen fortsetter under bildet

bildetekst
I førstelinje: Alle som ringer til legekontoret og ber om hjelp treffer Lene og hennes kollegaer i andre enden. (Foto: Per Tandberg)

Blir satset på

Lene er opptatt av kompetanse, nettopp for å kunne stå best mulig rustet til den stadig økningen av komplekse oppgaver. 

– Heldigvis satser arbeidsgiveren vår på oss helsesekretærer. De lar oss utføre mange oppgaver, som vi er utdannet til, men som jeg vet at andre helsesekretærer ikke alltid får gjøre.

Hun nevner at de foruten å foreta vurdering av pasienten via telefon også tar blodprøver, EKG, gjennomfører spirometri (måling av lungefunksjon - red.anm), sårstell, setter injeksjoner og foretar øreskyll. For å nevne noe.

Nå har også helsesekretærene fått ansvaret for å kalle inn pasienter til årlige kontroll for diabetes og kols.

–Det betyr at vi henter dem inn til prøvetaking og andre kontroller, for så å sette dem opp på legetime umiddelbart etter at prøvesvarene foreligger. Dermed har legen alle tilgjengelig fakta på bordet når pasienten kommer. Det betyr en smidigere dag for både lege og pasient. 

Lene forteller at hun også blir sendt på kurs. Hun har for eksempel hospitert på overvektpoliklinikken på sykehuset i Moss, og vært på legevakta på samme sted for å bli flinkere og foreta riktige vurdering av en pasients tilstand.

Godt humør smitter også

Når vi spør Lene om hva som er det beste med jobben hennes kommer svaret raskt. 

– Det er å møte mennesker og jobbe med mennesker. Noen pasienter er kanskje misfornøyd når de møter oss. Så tar vi en samtale, forklarer og beroliger litt. Og så går de aller fleste ut herfra fra med et lite smil om munnen uansett. Det gjør godt.

Lene roser også sine kollegaer.

– Jeg koser meg hver dag. Vi har det veldig morsomt på jobben. Vi må ha humor på en arbeidsplass som dette, hvor det naturlig nok også er mye alvor. Og jeg tror pasientene også merker at vi har det bra på jobb. 

Må like høyt tempo

Lene vil absolutt anbefale andre å ta utdanning til helsesekretær.

– Men du må like å jobbe med mennesker, og du må like å jobbe i et høyt tempo. Men jeg vil absolutt anbefale det, ja.

Tenker du noen ganger over hvor mye den jobben du gjør betyr for andre?

Nei, jeg tenker sjelden på det i en travel hverdag. Men jeg tror faktisk den kan bety veldig mye for andre. Når de ringer hit eller møter opp her og møter oss, og det å møte et ansikt som er vennlig og som smiler og som er imøtekommende, det tror jeg kan bety veldig mye for mange, avslutter Lene Dahl. 

Bli bedre kjent med Helsesekretærforbundet i Delta

Vi som er helsesekretærer har våre egne utfordringer og muligheter – i Helsesekretærforbundet i Delta møter vi dem samlet! 

Vi arbeider aktivt for å heve yrkesgruppens status og for at våre medlemmer skal få bruke hele sin kompetanse. Vi ønsker å bidra til at det ansettes personell med riktig fagkompetanse i forhold til arbeidsoppgaver.

Helsesekretærforbundet påvirker politiske organer når det gjelder utviklingen av faget og utdanningen, og er høringsinstans for myndighetene i fagrelaterte spørsmål.

Les mer om Helsesekretærforbundet

Flere artikler i serien "Jobben Min"

{{article.displayName}}