Tverrfaglighet i fastlegetjenesten: Ekspertutvalget vil ha fastlegeselskap
Et fastlegeselskap vil si at alle leger og andre faggrupper på et legekontor er ansatt i selskapet og at det er fastlegeselskapet som har avtale med kommunen, og ikke hver enkelt fastlege slik det er nå.
I tillegg til leger og helsesekretærer vil grupper som sykepleiere, jordmødre og bioingeniører, samt psykologer, fysioterapeuter, manuellterapeuter, o.l kunne være ansatt i et fastlegeselskap.
Hva vil det bety for helsesekretærene?
Et fastlegeselskap med både flere leger og andre yrkesgrupper, ikke bare under samme tak, men også i samme virksomhet, vil gi større organisasjoner med behov for klarere og mer profesjonell ledelse. For helsesekretærer er det mulig at det å være en del av en større organisasjon vil gi bedre arbeidsforhold og forhåpentligvis større mulighet for tariffavtale.

Det foreslås også å kunne bruke profesjonsnøytrale takster, f.eks der sykepleieren eller psykologen har egne konsultasjoner. I tillegg vil det fortsatt være aktuelt med legetakster på delegasjon, som helsesekretærer kjenner godt til.
For bruk av profesjonsnøytrale takster så forutsetter dette at det er etablert et fastlegeselskap. Videre er ordningen i første omgang tenkt forbeholdt enkelte personellgrupper som lege, sykepleier, psykolog, fysioterapeut, og manuellterapeut.
Hva mener
Helsesekretærforbundet?
I alt helsefaglig arbeid står pasienten i sentrum, og kompetanse er førende for hvilke yrkesgrupper som kan utføre de forskjellige oppgavene. Samtidig viser Helsepersonellkommisjonen at bedre oppgavedeling mellom yrkesgruppene, der oppgavene løses på laveste nivå, gir best ressursbruk.
Helsesekretærene har sine spesialfelt i legesenteret, bl.a i laboratoriearbeidet, men andre yrkesgrupper med mer medisinsk utdanninger er mer kompetente til å ha egne konsultasjoner enn hva helsesekretærene er. Helsesekretærutdanningen, i sin tid legesekretærutdanningen, ble til fordi det var behov for en yrkesgruppe med utdanning som var spesialsydd for å jobbe på legesenter.
Mange helsesekretærer har også høyere yrkesfaglig utdanning innenfor helseadministrasjon. Dersom det åpnes for å etablere fastlegeselskap, og de potensielt kan bli mye større og mer faglig mangfoldige enn dagens fastlegekontor, er dette kompetanse som vil kunne benyttes mer med tanke på å drifte disse selskapene.
I tillegg til fastlegeselskap skal det også være mulig å fortsette med samme modell som før, der hver enkelt fastlege har avtale med kommunen.
Vi følger nøye med videre og Gro Bengtson, leder i Helsesekretærforbundet og Øystein Holm Haagensen, spesialrådgiver i Arbeidslivsavdelingen i Delta, har deltatt på Helsedirektoratets involveringsmøter for oppfølging av ekspertutvalgets anbefalinger knyttet til organisering og regulering av allmennlegetjenesten.
Leder i Helsesekretærforbundet Gro Bengtson og spesialrådgiver Øystein Holm-Haagensen