Trives med stort ansvar og høyt tempo på legevakten i Hemsedal

Liv Finnvolden fra Gol var på skitur i hardt skiføre. Hun falt og tok seg for med hånden. Den svulmet opp og gjorde vondt, så hun satte seg like godt i bilen og kjørte til legevakten selv. Hun fikk konstatert brudd i håndleddet og får på gips av lege Silje Lonar, som blir assistert av helsesekretær Hilde Birgitte Smedsgård Haug.
Liv Finnvolden fra Gol var på skitur i hardt skiføre. Hun falt og tok seg for med hånden. Den svulmet opp og gjorde vondt, så hun satte seg like godt i bilen og kjørte til legevakten selv. Hun fikk konstatert brudd i håndleddet og får på gips av lege Silje Lonar, som blir assistert av helsesekretær Hilde Birgitte Smedsgård Haug. Foto: Hege Heløe

I Hemsedal er det høysesong både i skibakken og på legevakten. På en travel dag kan det være opp mot 80 pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp. Mange trenger røntgen, og det sørger helsesekretær Hilde Birgitte for.

Bak skranken på legekontoret i skibygda Hemsedal er helsesekretær Hilde Birgitte Smedsgård Haug på plass. Det er ettermiddag, og etter en stille time uten pasienter, kommer en liten pasient inn døren sammen med sin mor. Jenta er fra Bergen og har vridd kneet i skibakken. Hun har vinterferie og på tredje feriedagen var uhellet ute for Anna Linnea.

– Så uheldig da, sier helsesekretæren medfølende. Hun skriver inn pasienten og følger mor og barn inn til røntgen. Her forklarer Anna Linnea hvor det gjør vondt og hva som skjedde i skibakken.

skilt legevakt
Noen er uheldige i skibakken og må på legevakten. (Foto: Hege Heløe) 

Til skadestua for røntgen

Helsesekretæren ber pasienten kle av seg ullbuksen og legge seg på benken. Kneet skal plasseres på en plate. Deretter stiller helsesekretær Haug inn røntgenapparatet i riktig posisjon før bilder tas fra flere vinkler. Haug arbeider raskt og rutinert, samtidig som hun forklarer rolig det som skal skje.

– Så flink du er, roser Haug.

Lege Silje Lonar kommer inn når bildene skal gjennomgås. Lonar ser på røntgenbildet at det ikke er brudd, men konkluderer at Anna Linnea må ha støttebandasje på kneet sitt og bruke krykker. Pasienten får et par fargerike barnekrykker med seg og humper tappert ut av skadestuen. Det er helsesekretær Haug som viser hvordan hun skal manøvrere med krykkene og som følger henne ut. (Saken fortsetter under bildet)

Hilde Birgitte Haug foto Hege Heløe
– Det er givende å jobbe på skadestuen her i Hemsedal. Vi er heldige som får være med på så mye her. For meg er det fint å være en hjelpende hånd og bidra til at pasientene får en god opplevelse av helsevesenet. Det gir også mye tilbake til oss, sier Hilde Birgitte Haug. (Foto: Hege Heløe) 

Stortrives i et hektisk, variert og givende yrke

– Jeg trives veldig godt i yrket som helsesekretær. Som helsesekretær her ved legekontoret i Hemsedal har vi veldig mye pasientkontakt. Det er givende å bidra til å hjelpe mennesker i ulike situasjoner. Vi samarbeider godt med legene her, og vi får tillit og ansvar, sier Haug, som har arbeidet her i 15 år.

Hun forteller om en variert arbeidshverdag hvor de ansatte rullerer mellom de ulike postene.

– Min arbeidsdag ved Hemsedal legekontor varierer etter hvilken funksjon jeg har den dagen jeg er på jobb. Vi er tre ansatte medarbeidere hver dag og den ene er i resepsjonen og tar imot. En er på laboratoriet og en har ansvar for skadestuen. Da er det ansvar for akutt sykdom eller skader, spesielt for vinteren alpine skader. Er det mistanke om brudd tar vi røntgen og er det et kutt som må sys er vi med og assisterer legen, sier Haug, som skryter av kollegene her.

Se også video fra Hemsedal legevakt. Saken fortsetter under videoen: 

– Vi jobber i team. Jeg trives med mine kolleger. Det at vi har ulik yrkesbakgrunn som bioingeniører og sykepleier på jobb, gjør at vi kan dele kompetanse og gjøre hverandre gode Er en travel på akuttstua, så hjelper labben med å ta akutte prøver. Eller den som er i resepsjonen hjelper til med å ta røntgen. Vi hjelper til der det trengs. Jeg arbeider både på kontor, i resepsjonen, på labben med prøvetaking og analyserer, på skadestua hvor jeg assisterer legene ved kuttskader på røntgen. Her både tar jeg røntgenbilder og assisterer legene ved gipsing. Det er ikke mange steder at helsesekretærene tar røntgenbilder. I tillegg så måler jeg blodtrykk og oksygenmetning og bistår ved generell overvåkning, forteller Haug, og blir avbrutt av telefonene.

Det er en dame fra Gol som har skadet hånden på skitur. Hemsedal og Gol samarbeider om legevakt etter klokken 15.30-23.00. Etter det er det legevakt på Hallingdal sjukestugu på Ål.

– Nå kommer snart neste pasient. Vi er i grunn heldige som får være med på så mye her, sier Haug, som synes det er spennende med stadig flere oppgaver og mer ansvar. Hun mener det er viktig at legekontorene beholder helsesekretærene.

Hvorfor valgte du å bli helsesekretær?

– Jeg tenkte først på å bli hjelpepleier, men etter å ha lest om helsesekretærutdanningen, visste jeg at dette var noe for meg. Utdanningen tok jeg på Hønefoss. Nå har jeg jobbet nesten 18 år i yrket og stortrives. Vi er en viktig og allsidig yrkesgruppe og kan brukes til mye. Det er ekstra spennende å jobbe på legekontoret i Hemsedal. Jeg kan ikke tenke meg å jobbe noe annet sted og håper jeg får være her i mange år til, sier Haug.

i luka på legekontoret foto Hege Heløe
To blide damer betjener resepsjonen på legekontoret i Hemedal. Nina Foster og Hilde Birgitte Smedsgård Haug tar imot pasientene.(Foto: Hege Heløe) 

Dyktige og positive ansatte

Legene ved Hemsedal legekontor og legevakt er fornøyd med innsatsen som gjøres av helsesekretærene.

– Samarbeidet med dem er veldig bra. Det er en positiv gjeng som er vant med et jevnt høyt arbeidspress og som samarbeider godt. De er faglig dyktige og bidrar til et bra miljø her, sier vakthavende lege Camilla Underland, som også er kommuneoverlege i Hemsedal.

Hun mener at suksessfaktoren ved legekontoret er at alle får opplæring på alle arbeidsområder. Alle blir trygge i arbeidsoppgavene og kan spørre hverandre. Det gir grobunn for et veldig bra arbeidsmiljø.

Med tusenvis av skiturister fra mange nasjoner, så har dere spesialisert dere på skiskader?

– Vi har et stort volum av turister ved skisenteret og noen skader seg. Vi gjør mye av bruddskader, og vi blir gode på det vi gjør mye. Vi har mye utstyr og oftest slipper pasientene å dra videre til sykehus. Vi kan gjøre veldig mye her og har for eksempel både avansert overvåkingsutstyr, røntgenmaskin og ultralyd, sier Underland, som har arbeidet 20 år ved legekontoret i Hemsedal.

– Når er det flest turister i bakkene?

– Bygda har 2400 innbyggere, men i skisesongen er det gjerne 20.000 mennesker her på en gang. Høysesongen varer fra jul til påske. Jevnt over har det vært 40-50 øyeblikkelig hjelp hver dag de siste to ukene. Vi har på det meste hatt opp mot 80 innom på en enkelt dag. Da går røntgenmaskinen varm. Hemsedal er en turistkommune, og vi har hatt stor aktivitet på legevakten i mange år. Det har bygget seg opp, og vi har valgt en løsning hvor vi har integrert legekontoret og legevakt. Det gjør at det går bra for en så liten bygd å ta unna det ekstra belegget som oppstår i skisesongen. Legevaktarbeidet er en stor del av aktiviteten her, sier Underland, som berømmer innbyggernes forståelse for at det er mer å gjøre når turistene ankommer i hopetall.

– Vi har en befolkning som er forholdsvis frisk. Mange fysisk aktive folk og som har vennet seg til at det er sesongbasert. Mange utsetter årskontroller utenfor høysesong for ski. De er også tålmodige og forståelsesfulle for at vi har mange turister, sier hun, og legger til at mange skryter av servicen ved legevakten.

– Helsesekretærene våre er veldig serviceinnstilte og møter alle på en fin måte, sier kommuneoverlege Camilla Underland.

Helsesekretær Hilde Birgitte og lege Camilla foto Hege Heløe
- Samarbeidet med legene er svært godt. Vi får ansvar og tillit. Det setter vi pris på, sier Hilde Birgitte Haug, som her diskuterer røntgenbilder med kommuneoverlege Camilla Underland. (Foto: Hege Heløe)
helsesekretær og sykepleier på labben foto Hege Heløe
Sykepleier Ingeborg Grue er på labben i dag og får en håndsrekning av helsesekretær Hilde Birgitte Smedsgård Haug. Det setter hun pris på.
– Vi har en spesiell arbeidsplass både kollegialt og fagmessig, sier Grue. (Foto: Hege Heløe) 


Hør podkasten med helsesekretær Dragnimira: - Jeg satt ikke og ventet på at noen skulle integrere meg.