Innspill til stortingsmelding om allmennlegetjenesten for fremtiden

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

Helsesekretærforbundet i Delta takker for muligheten til å komme med innspill til Stortingsmelding om allmennlegetjenesten for fremtiden.

Helsesekretærforbundet organiserer over 4000 helsesekretærer der omtrent halvparten jobber på legesenter.

Helsesekretærer på legesenter Helsesekretærer har en lang historikk ved legekontoret. Yrkesgruppen ble til fordi allmennlegene ønsket seg en yrkesgruppe som kunne ivareta mange ulike arbeidsoppgaver på legekontoret. Dette er over femti år siden. Utdanningen er skreddersydd for legekontoret.

Helsesekretærer er et bindeledd mellom lege og pasient og et anker som både leger og pasienter holder fast i og får hjelp av. Helsesekretærene tar imot beskjeder, trøster og løser oppgaver til beste for både pasient og lege.

Service og gode pasientmøter, er noe det er lagt stor vekt på i helsesekretærutdanningen. Helsesekretæren gjør mange oppgaver på vegne av fastlegen og utgjør en trygghet for pasienter som ikke får snakke med legen så fort de ønsker. Pasientene er glad i helsesekretæren, som ofte er stabiliteten i legekontor i distrikter der det er ofte utskifting av leger.

Helsesekretærens kompetanse

Helsesekretærer har mange ulike oppgaver på et legesenter, alt fra digital oppfølging, telefon og skranketjeneste med mottak av pasienter, timeavtaler med vurdering av hastegrad, laboratorie- og skiftestuearbeid, assistanse ved ulike undersøkelser og småkirurgi, samt EKG og Spirometri.

I tillegg til dette er det mange helsesekretærer som har høyere yrkesfaglig utdanning i studier som Smittevern, Helseadministrasjon og Helsekoordinator. Dette er kompetanse som kan benyttes i større grad der den allerede er til stede, eller den kan med fordel etterspørres ved nyansettelser.

Vi viser til Helsepersonellkommisjonens rapport NOU 2023:4 «Tid for handling» der det konkluderes med at oppgaver bør løses på lavest mulig nivå, og at det er et stort potensiale i helsevesenet til å bruke kompetansen bedre.

Helsesekretærforbundet mener at helsesekretærene kan brukes til å avlaste legene med flere kliniske og administrative oppgaver.

Arbeidsgiveransvaret

Helsesekretærforbundet i Delta mener at kommunene i større grad bør ta arbeidsgiveransvaret for helsesekretærene både for å frigjøre tid hos fastlegene og for at helsesekretærene skal få et tryggere og mer regulert arbeidsforhold. Dette vil medføre mindre personalarbeid for legene og de slipper arbeidsgiveransvaret. I dag står om lag 1 000 helsesekretærer av våre medlemmer uten tariffavtale, med de rettigheter og plikter som følger av en slik avtale.

Helsesekretærforbundet i Delta opplever ofte å få saker på bordet som omhandler problemer omkring arbeidsforholdet. Det kan være uklarheter eller spørsmål i forbindelse med lønn, ferie, permisjon, pensjon og så videre.

Våre undersøkelser viser at personalmøter og medarbeidersamtaler mange steder ikke skjer regelmessig, eller etter loven. I fastlegens travle hverdag er dette oppgaver som blir nedprioritert. Våre undersøkelser viser også at arbeidsmiljøet er bedre der dette utføres jevnlig. Derfor mener vi at det er en god løsning at kommunene overtar arbeidsgiveransvaret. På denne måten trygges helsesekretærene, og fastlegene får frigjort tid.

Det må også gis økonomisk mulighet til å ansette nok helsesekretærer slik at retningslinjene i «Forskrift om fastlegeordning i kommunene» kan oppfylles. Vi sikter spesielt til paragraf 21 om responstider.

Digitalisering

Når det gjelder timebestilling, bestilling av resepter og betaling, så har digitaliseringen avlastet helsesekretærene, men samtidig vil vi bemerke at vi har mistet nyanser som oppfattes ved direkte kontakt mellom pasienter og helsesekretær.

Vi er bekymret for at viktige signaler -og bekymringer pasientene har, ikke fanges opp. Det samme gjelder ved innføring av kunstig intelligens og selvtriagering. Ved små feil her kan pasienten ledes til å tro at noe som haster, ikke gjør det.

Legevakt

Det er ulikt i hvilken grad helsesekretærer jobber i legevakt, men helsesekretærer er utdannet til å vurdere øyeblikkelig hjelp og de fleste som arbeider på legevakt har mange års erfaring fra legekontor.

Helsesekretærer er autorisert helsepersonell med en god helsefaglig bakgrunn. Helsesekretærer er spesielt utdannet til å arbeide på legekontor, og det er ingen grunn til å stille spørsmål om kompetansen er god nok til legevaktarbeid. I kompetanseplattform for helsesekretær står det at ved endt utdanning skal helsesekretæren kunne vurdere øyeblikkelig hjelp både over telefon og i ekspedisjon. Å gi råd og berolige pasienter, krever erfaring og trygghet fra denne typen arbeid. Ofte blir helsesekretæren gjenkjent fra legekontoret, og dette gir pasienten trygghet.

Se også: Gi innspill til stortingsmelding om allmennlegetjeneste for fremtiden - regjeringen.no