Sykehusene vil ha helsefagarbeidere, i alle fall i teorien

Tre av fire helseregioner er klare på at de ønsker å satse på helsefagarbeidere. Samtidig viser tall at yrkesgruppen fremdeles er på vei ut av sykehusene. Kan vi forvente at hjelpepleiere og helsefagarbeidere fortsetter ut av sykehusene, eller er de nå på vei inn?
Trenger sykehusene helsefagarbeidere, eller Ikke? Myndighetenes signaler spriker i begge retninger. Tidligere i år la regjeringen fram en plan for sykehusene fram til 2019, kalt Nasjonal helse- og sykehusplan. Planen gir ingen indikasjoner om satsing på helsefagarbeidere.
Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser en klar trend: Hjelpepleiere, omsorgsarbeidere og helsefagarbeidere var på vei ut av sykehusene fram til 201
4. I løpet av syv år forsvant 2000 årsverk. Tall Helsefagarbeideren har innhentet, viser at trenden fortsatte i 2015. Samtidig har også antall læreplasser gått ned fra 2014 til 2015.
Men framtiden kan se lysere ut, i alle fall i tre av fire helseregioner. Vi har spurt de fire regionale helseforetakene om de satser på helsefagarbeidere framover. Helse Sør-Øst har klar tale. De ønsker å øke andelen fagarbeidere ved sykehusene, og sier at det er på tide å tenke nytt i rekrutteringen. Helse Sør-Øst dekker et område fra Agder i sør til Hedmark i nord, og er landets desidert største regionale helseforetak.
Også Helse Vest og Helse Nord lover lysere utsikter. Begge regioner har helsefagarbeidere som satsingsområde framover. Helse Midt-Norge skiller seg derimot fra de tre andre. Vi mottok ingen uttalelse fra regionen, men ble henvist til helseforetakene der to av tre i regionen forventet ingen, eller svak nedgang i antall ansatte helsefagarbeidere. Det siste helseforetaket ga ingen tilbakemelding.
Signalene som gis fra de øverste nivåene i spesialisthelsetjenesten er positive i tre av fire helseregioner, men foreløpig har ikke satsingen gitt seg utslag i konkrete tall. Det gjenstår å se om satsingen blir oversatt til praksis.
Fremdeles nedgang i antall årsverk
Tall Helsefagarbeideren har innhentet fra helseforetakene viser fortsatt nedgang i antall årsverk for helsefagarbeidere i 2015.

I perioden 2008 – 2014 forsvant en av fire årsverk for helsefagarbeidere, hjelpepleiere og omsorgsarbeidere ved norske sykehus, i følge Statistisk sentralbyrå. Helsefagarbeideren har innhentet tall fra helseforetakene som viser at nedgangen fortsatte i 2015. Ved å sammenligne tallene, ser det ut til at 1402 årsverk forsvant fra sykehusene fra 2014 til 2015. Det utgjør en nedgang på over 20 prosent.
Slik svarte de regionale helseforetakene
Vi har spurt de fire regionale helseforetakene om de satser på helsefagarbeidere framover.
Helse Sør-Øst
«Andelen hjelpepleiere/helsefagarbeidere har gått ned i alle regioner de siste årene. Dette skyldes i hovedsak endret driftsmodell i sykehusene, med omlegging fra døgnbehandling til dagbehandling og med skjerpede krav til helhetlig kompetanse for pasientbehandling. Dette har medført en større andel sykepleiere og spesialsykepleiere. Stilt overfor større rekrutteringsutfordringer fremover, må det imidlertid tenkes nytt når det gjelder oppgavedeling og bruk av yrkesgrupper.
Det er det enkelte helseforetak som har ansvar for konkret planlegging og behovsvurdering for ulike typer helsepersonell. Helse Sør Øst RHF ønsker økt andel fagutdannet personell i sykehusene, deriblant helsefagarbeidere og fagarbeidere med videreutdanning fra fagskole. Vi følger derfor opp eiers styringskrav, som forutsetter at det tilrettelegges for flere lærlingeplasser i helseforetakene fremover. Her vil helsefagarbeidere være en av de viktigste gruppene for sykehusene å prioritere.»
Helse Vest
«Vi satser på å ansette flere helsefagarbeidere. Det vil være stor mangel på helsefagarbeidere i fremtiden, og helsefagarbeiderne utgjør en viktig del av arbeidet i sjukehusa. Det er viktig å ha god arbeidsplanlegging hvor vi bruker riktige ressurser til de forskjellige oppgavene. Det er viktig å sikre at ikke sjukepleiere eller andre utfører arbeid som helsefagarbeiderne kan gjøre.»
Helse Midt-Norge
«Ved ledighet i stillinger vurderer klinikkene sine behov for kompetanse i bemanningen, med tanke på tilsetting av nye. Det blir dermed ulikt hvilken kompetanse de ulike klinikker og seksjoner har behov for. Med utgangspunkt i kompetansebehovet i spesialisthelsetjenesten har vi ingen konkrete planer om å ansette flere helsefagarbeidere i framtiden. Vi vil imidlertid se nærmere på fagarbeidernivået totalt sett, og hvordan disse kan bidra til riktig bruk av kompetanse ved St. Olavs Hospital. Vi ønsker også å opprettholde, eventuelt øke, antall læreplasser ved sykehuset.»
- St. Olavs hospital
«I HNT forventes fortsatt en svak nedgang i antall stillinger. Dette på grunn av at stillinger som i dag er besatt av helsefagarbeidere kan gå over til andre stillinger.»
- Helse Nord-Trøndelag
Helse Nord
- JA! Helsefagarbeidere er et satsingsområde for Helse Nord.