Ahus legger ned lærlingeordning
Les hvorfor Ahus ikke lenger ønsker å ha egne lærlinger i helsefag. Ordningen legges ned til tross for at Helse Sør-Øst sier at de satser på helsefagarbeidere.
Akershus universitetssykehus (Ahus) startet med lærlinger i toårig lære i 2013, men fra høsten av er det slutt. Sykehuset legger ordningen på is etter erfaringer gjort med 14 lærlinger over to kull. Lærlingene har jobbet på sengeområder innenfor ortopedi, nevrologi, hjertemedisin, hematologi, infeksjon, kar thorax, geriatri og indremedisin. Fremover velger Ahus i stedet å understøtte kommunenes lærlingeordninger for yrkesgruppen.
Mangler kunnskaper
Lærlingene mangler kunnskaper fra skolen. Det oppgir fagdirektør Pål Wiik som en viktig forklaring på hvorfor sykehuset ikke vil fortsette med ordningen. Sykehuset har gjennomført evalueringer av ledere og veiledere ved sykehuset, og erfaringene er gjennomgående at lærlingene ikke har nødvendig kompetanse for å arbeide ved sykehusene.
Tilbakemeldinger beskriver lærlingenes kunnskaper som lave innen medisinske fagområder som anatomi, fysiologi og sykdomslære. Elevene får for lite kompetanse på skolen i sykepleie for pasienter innlagt på sykehus.
- Lærlingene sier selv at alle eksemplene fra skolen er knyttet til primærhelsetjenesten og ikke sykehus, forteller Pål Wiik.
- Det innebærer at vi må drive med teoriundervisning for lærlingene, for å gi de den kompetansen de burde hatt når de startet læretiden. De skaper også begrensninger at lærlingene ikke har “knagger” å henge nyervervet kunnskap på, og derfor ikke ser sammenhenger godt nok, forklarer han.
Wiik opplever at helsefagarbeideren som en ny og noe ukjent yrkesgruppe. Han er usikker på om gruppen automatisk skal ha de samme oppgavene som hjelpepleierne.
-Lederne i sykepleietjenesten ved foretaket stiller spørsmål ved om helsefagarbeiderne har den kompetansen man har behov for i sykehus med komplekse pasientsituasjoner og avansert teknologi, sier han.
- Mange opplever at hjelpepleierne hadde et høyere faglig nivå, i tillegg til at det var en mer praktisk tilrettelagt utdanning.
Velger annet yrke
En annen faktor som påvirket beslutningen om å legge ned ordningen, om ikke for alltid, så i alle fall for nærmeste framtid, er at mange av lærlingene ikke ønsker å bli værende i yrket.
- så langt har erfaringene vært at mange ønsker å utdanne seg til sykepleiere etter endt læretid, eller etter å ha arbeidet en stund.
Liten arbeidserfaring
Ahus valgte å ta inn lærlinger som kommer rett fra Vg2 for å få en ensartet gruppe de kunne tilby et felles utdanningsløp for. Men det betydde samtidig at lærlingene hadde liten eller ingen arbeidserfaring. Det er utfordrende i møte med komplekse pasientsituasjoner og alvorlig sykdom, utdyper Wiik.
Bedre for kommunenes lærlinger
I stedet for å ta inn lærlinger direkte, ønsker Ahus å gi lærlingene i kommunene mer praksis ved sykehusene. Slik vil alle lærlinger generelt få bedre kunnskaper om spesialisthelsetjenesten.
- Dette setter kommunene bedre i stand til å ta i mot pasienter fra sykehusene og blir tatt godt i mot av våre nærliggende kommuner, sier han og påpeker at også lærlingene fra kommunene er svært fornøyd med denne praksisordningen.
Strider mot styringskrav
Samtidig melder Helse Sør-Øst RHF at helsefagarbeidere er et satsingsområde for sykehusene i regionen, inkludert Ahus.
- Helsefagarbeidere vil være en av de viktigste gruppene for sykehusene å prioritere, sier HR-direktør Anne Biering i det regionale helseforetaket og etterlyser nytenkning ved sykehusene hva gjelder oppgavedeling og bruk av yrkesgrupper.
Det regionale helseforetaket er overordnet Ahus og de andre sykehusene i området, og er tydelige på at sykehusene har krav på seg fra Helse- og omsorgsdepartementet om å tilrettelegge for flere lærlingeplasser framover.
Ahus mener lærlingemodellen, der de samarbeider med kommunene er i tråd med kravene, Helse Sør-Øst har fremsatt. Samtidig understreker Wiik at ordningen ikke er nedlagt.
- Det er fult mulig å ta opp nye kull ved en senere anledning, avslutter han.
- Ta lærlingene tilbake

Mulighet for å gå i lære ved sykehusene er viktig for rekruttering til yrket, sier Jette Dyrnes som er leder av Helsefagarbeidere i Delta. Hun synes det er trist at Ahus har valgt å legge ordningen på is, og håper de snart vil komme på andre tanker.
Til høsten kommer reviderte læreplaner der fagområdene Ahus etterlyser skal bli styrket, slik som anatomi, fysiologi og sykdomslære, og grunnleggende sykepleie. Dyrnes håper det kan bidra til at helsefagarbeideren blir mer attraktiv for sykehusene.
- I arbeidet med læreplanene er det hentet inn tilbakemeldinger fra bedriftene. Skolene skal rette seg etter det bedriftene trenger, kommenterer hun, og håper de nye læreplanene kan bidra til at Ahus igjen åpner dørene for lærlinger.
Nedgang i antall læreplasser
I 2014 hadde helseforetakene sammenlagt 291 helsefaglærlinger, i følge en kartlegging utført av Helsefagarbeideren. Da vi hentet inn nye tall for 2015, er antallet redusert til 221, noe som innebærer at en av fire plasser har forsvunnet.
