Videreutdanning, søknadsfrist 15. mai

IVRIGE STUDENTER: Her er hele det flotte studentkullet på videreutdanningen om diabetesfoten på USN 2023/24. Fagansvarlig for studiet, Ida Marie Bredesen, ligger foran til venstre, fotterapeutisk ansvarlig, Karina Solheim, til høyre.
IVRIGE STUDENTER: Her er hele det flotte studentkullet på videreutdanningen om diabetesfoten på USN 2023/24. Fagansvarlig for studiet, Ida Marie Bredesen, ligger foran til venstre, fotterapeutisk ansvarlig, Karina Solheim, til høyre. Foto: (Foto: Anne Grethe Stinessen Steinsvåg)

USN (Universitetet i Sørøst-Norge), campus Drammen tilbyr fotterapeuter videreutdannelse i «Systematisk vurdering, forebygging og behandling av diabetesfoten».

KUN NOEN FÅ PLASSER igjen på studiet som starter til høsten har søknadsfrist 15. mai 2024.

Lenke til søknadsskjema her: Videreutdanning – Diabetesfoten (usn.no)
Søk stipend hos Delta her: Deltas stipendordning: Søk stipend til faglig utvikling

Studiet er en videreutdanning på bachelornivå, og er utviklet i samarbeid med Fotterapeutforbundet. Det er mulig å delta på studiet uten å ta eksamen og studiepoeng. Det utstedes da et kursbevis. Studiet har en sterk forankring i praksis innenfor fotterapeutens fagfelt. Det stilles derfor krav om at søkere er i en relevant arbeidssituasjon under studiet. Samlingene består av en kombinasjon av teori og praktisk trening i å vurdere, forebygge og behandle fotproblemer hos personer med diabetes. Mellom samlingene arbeides det med oppgaver knyttet til egen praksis. Studiet avsluttes med en individuell hjemmeeksamen.

Diabetes kan gi alvorlige komplikasjoner. Sykdommer i føttene er en alvorlig og ressurskrevende komplikasjon. Studiet egner seg for fotterapeuter som arbeider med diabetespasienter i private klinikker eller offentlig helsetjenester.

USN Elin Langeng.jpg
GOD FORMIDLER: Elin Langeng (t.v.) er en flott læremester og formidler av silikonavlastninger. (Foto: Karina Solheim)

Studiekullet 23/24
Fra september 2023 til januar 2024 har 26 fotterapeuter fra hele landet tatt videreutdannelsen i diabetesfoten ved USN i Drammen. Det har vært tre helgesamlinger, innleveringer av oppgaver og i februar skulle eksamensoppgave leveres. 

Det er stort faglig engasjement på samlingene og deling av erfaringer. To som deltok, var Irene Ek fra Basisfot Tønsberg og Tina Amundsen fra Nøtterøy medisinske Fotterapi.
– Jeg syntes videreutdannelsen så spennende ut – og påfyll av fagteori og praksis blir aldri feil. Gjennom praksiskrav har jeg fått prøve meg i møte med pasienter med diabetes og lært ulike screeningundersøkelser som er viktige med tanke på utvikling av diabetesfotsår. Det har vært fint å være student, sier Irene.

Tina har nå jobbet åtte år som fotterapeut og ser at det har blitt et økt trykk fra fastleger som sender pasienter med diabetes til klinikken.
– Jeg så derfor behovet for å øke kompetansen rundt sykdommen for å gi pasientene mine best mulig behandling og hjelp, samt for å føle meg tryggere i jobben. Jeg brukte noen år på å bestemme meg for om jeg i det hele tatt ville jobbe med pasienter med en såpass alvorlig diagnose, siden jeg var usikker og redd for hva jeg ville møte, sier Tina og legger til:
– Jeg er i dag veldig glad for at jeg valgte å videreutdanne meg i diabetes. Jeg føler at jeg etter denne utdanningen sitter igjen med masse nyttig kunnskap. Jeg hadde godt utbytte av samlingene både i forhold til lærerne, foredragsholderne,
fagstoffet og ikke minst det å møte kollegaer fra hele landet. Vi er faktisk noen som har valgt å lage en liten gruppe på Snapchat, der vi kan spørre hverandre om råd. Jeg anbefaler denne utdanningen til alle fotterapeuter.

USN elever.jpg
FORNØYDE: Fotterapeutene Irene Ek (t.v.) og Tina Amundsen skryter av videreutdanningen på USN. (Foto: Karina Solheim)