Matheo er den første i Norge med hørselsimplantat i hjernen

Matheo er den første i Norge som har fått operert inn hørselsimplantat i hjernen. Operasjonen ble utført i Manchester i England i 2020. Du kan følge mammaen hans, Malin Dalen, på Instagram. Foto: @mnilaa
Matheo er den første i Norge som har fått operert inn hørselsimplantat i hjernen. Operasjonen ble utført i Manchester i England i 2020. Du kan følge mammaen hans, Malin Dalen, på Instagram. Foto: @mnilaa

Februar 2019 kom lille Matheo til verden. Han er den hittil eneste i Norge som har fått operert Auditory Brainstem Implant (ABI), som vi kjenner til.

Svangerskapet med Matheo var normalt. Det var ingen tegn på at noe var feil med Matheo. Etter fødselen ble det utført hørselsscreening på Matheo, som ikke ble godkjent.

Foreldrene ble beroliget med at det sannsynligvis var vann i mellomørene, og det ble gjennomført ny test, denne gangen ble den heller ikke godkjent.

Matheo ble deretter satt opp for videre utredning, og resultatene kom tilbake med beskjed om at Matheo var døv.

Mamma Malin skaffet seg kunnskap, Matheo ble undersøkt

For mamma Malin ble det tiden brukt til å sette seg inn hva dette ville bety for Matheo. Hun leste seg opp på blant annet cochlear implantat og delte informasjonen med pappa Adam.

Deretter bar det videre for MR og CT på Rikshospitalet juli 2019. Matheo fikk operasjonsdato i september, nå var det bare å vente.

Resultatene fra MR og CT kommer tilbake og det dukker opp nye hindringer for Matheo og foreldrene. Han er ikke kandidat for CI, da det viser seg at han er en av de få født helt uten cochlea, hørselsnerve og balansenerven. Alt innenfor trommehinnen, som skulle vært der, manglet.

Matheo er likevel heldig, hans foreldre utforsker mulighetene på egenhånd. Det hjelper å ha en mor som er spesialpedagog og en far som er lege.

Mamma Malin oppdager ved hjelp av google ut at det finnes en operasjon hvor Matheo kan få et implantat, som skal muligens gi han en form for hørsel.

Stor avgjørelse for foreldrene å ta

Pappa Adam var i første omgang veldig skeptisk til dette, da det er alltid risiko forbundet med operasjoner og man visste lite om hvordan det ville bli for Matheo.

Dette endrer seg når de blir kjent med to familier i England. Foreldrene tar kontakt med Rikshospitalet og ytrer ønsket om at Matheo skal få utført denne operasjonen.

November 2020 blir Matheo operert i Manchester i England. Seks uker etter at han fikk operert inn implantatet blir lyden slått på. Den første responsen da han fikk høre lyd var latter, men deretter har ikke foreldrene opplevd at Matheo har hørsel. Fremtiden er usikker, det kan ta opptil 12 måneder før de vet om Matheo hører og hvor mye han eventuelt da vil høre.

Du kan følge mamma Malin på Instagram

Matheo og foreldrene lærer i dag tegnspråk, da dette vil være hans måte å kommunisere på først og fremst. Hvis dere ønsker å lese mer om Matheo og foreldrene, så er mamma Malin aktiv på instagram under brukernavnet mnilaa.

Mamma Malin og Matheo Foto Privat Instagram.jpg
Malin Dalen med sønnen Matheo, som er den første i Norge som har fått operert inn hørselsimplantat i hjernen. Operasjonen ble utført i Manchester i England i 2020. Her er de på Ål høyskole og kurssenter for døve. Foto: Instragram @mnilaa
 

Les også: Hørselsimplantat i hjernestammen - Auditory Brainstem Implant (ABI)