NRK ser nærmere på ambulansedekningen

Leder av Ambulanseforbundet i Delta, Ola Yttre, blir intervjuet av NRK om responstider i Lørdagsrevyen 28. april. 
- Vi opplever økte kjøreoppdrag samtidig som det blir færre ambulanser.  Responstidskravene er ikke i nærheten av å oppfylles fra før av og nå blir det enda vanskeligere, sier han.
Leder av Ambulanseforbundet i Delta, Ola Yttre, blir intervjuet av NRK om responstider i Lørdagsrevyen 28. april. - Vi opplever økte kjøreoppdrag samtidig som det blir færre ambulanser. Responstidskravene er ikke i nærheten av å oppfylles fra før av og nå blir det enda vanskeligere, sier han. Foto: Hege Heløe

Leder for Ambulanseforbundet i Delta uttaler seg om responstider i Lørdagsrevyen 28. april. - Vi tipset NRK om hva som vil være følgene av å redusere antall ambulanser når kjøreoppdragene øker, sier Ola Yttre.

Ambulanseforbundet i Delta og LHL Hjerneslag samarbeider nå om en kronikk om virkningen av kutt i antall ambulanser. Der setter forbundene søkelys på at 12-14 biler foreslås tatt helt eller delvis ut av drift i sommerhalvåret. Flere av disse kommunene er store turist kommuner. Også tidligere har de to forbundene gått sammen om å belyse responstid og reduksjon i antall ambulanser. Dette går ut over pasientsikkerheten. 
- Bortsett fra på Lørenskog og snart også i Oslo, så er vi i store deler av landet ikke i nærheten av å oppfylle kravene til responstid, sier Yttre.

Responstid er en kjernesak

Responstider er en av Ambulanseforbundets kjernesaker.  Lederen i Ambulanseforbundet er fornøyd med at NRK nå belyser saken, som forbundet har kjempet for gjennom flere år.  I programmet vil også ambulansepersonell fra Nord Norge, Sørlandet og Oslo stå fram med sine erfaringer rundt responstid.

I byer og tettsteder er det anbefalt at ambulansen skal være fremme på hendelsesstedet innen 12 minutter i 90 prosent av tilfellene ved akutte hendelser. I grisgrendte strøk er det anbefalt at ambulansen skal være fremme på hendelsesstedet innen 25 minutter i 90 prosent av tilfellene ved akutte hendelser. Dette er ikke krav, men anbefalte responstider for akuttoppdrag satt av Stortinget i 2000.

- Vi mener at det må bli et krav å oppfyller responstidene. Det vi ser er at det motsatte skjer. På en ambulanse er det to ansatte. Dersom en av disse blir syk, så parkerer man enkelte steder bilen i stedet for å leie inn vikar og betale for overtid. Da er beredskapen ute av drift og det mener vi er feil. Økonomi skal ikke gå ut over liv og helse, sier Yttre.

Helsedirektoratet og Norsk pasientregister lanserte i 2016 nasjonal kvalitetsindikator