Unngå å bli utbrent - les vernepleierens tips

GODE RELASJONER OG TILLIT: Gode kolleger og en leder du kan stole på betyr mye, har vernepleier Thomas Kirkbak (28) erfart.
GODE RELASJONER OG TILLIT: Gode kolleger og en leder du kan stole på betyr mye, har vernepleier Thomas Kirkbak (28) erfart. Foto: Anita Arntzen

- Mange vil framstå som flinke og tar seg vann over hodet med for mange oppgaver. Lær å si nei, oppfordrer vernepleier Thomas Kirkbak (28).

"Flink pike-syndromet" rammer også nyutdannede unge menn. Å si nei kan være en utfordring - særlig når du er ny på arbeidsplassen. Da ønsker du å framstå som flink og vise at du er en dyktig og verdifull kollega. Du kan bli utbrent av for mange arbeidsoppgaver og for liten tid til å gjennomføre dem. 

- Gode relasjoner er nøkkelen her, som i så mye annet i yrket mitt. Det er viktig med gode kollegaer og en leder jeg kan stole på og som støtter meg Det gir meg trygghet på jobben. Og at jeg mestrer jobben min og de ulike arbeidsoppgavene. Mestring er viktig for å unngå utbrenthet, mener Thomas. 

Han jobber somvernepleier på et bosenter for voksne menn med autismespekterforstyrrelser og utviklingshemning i Sarpsborg. Dette er en krevende stilling hvor brukerne kan ha utfordrende atferd i form av selvskading og utagering. Arbeidsdager preget av dette er en ekstra påkjenning for ansatte, som ikke alltid hara hjemmel for å stanse uønsket atferd. Da er det godt å ha lært seg et klokt og løsningsorientert tankesett under studeiene, slik som vernepleierne gjør. 

Hvordan unngå utbrenthet

- Når jeg utøver jobben min på en måte jeg er stolt av, gir det meg en følelse av mestring. Kollegaer og ledere som roser meg for måten jeg løser en utfordring på, hjelper også på selvtilliten, sier Thomas. Han har selv aldri vært utbrent, men har hørt om mange som blir rammet. 

Han tror en del blir utbrent fordi de havner bakpå med arbeidsoppgaver i en travel arbeidsdag. Da kan det være vanskelig å komme ovenpå igjen. Har du konflikter på jobb kan det føre til mistrivsel. Det samme gjelder dem som ikke får anerkjennelse for den jobben de gjør. 

- Alle har et behov for å framstå som dyktig på jobben, og hvis du ikke har gode kollegaer og ledere så kan det bidra til utbrenthet, forklarer Thomas. Han tror det er viktig å kjenne sine begrensninger. 

Si heller nei dersom noen ber om hjelp med noe du ikke har kunnskap om, eller er komfortabel med å bistå med. Det er ikke farlig å si nei, men forklar hvorfor, er rådet fra Thomas. 

Han anbefaler at du snakker med noen om det hvis du merker på kroppen og hodet at du begynner å henge etter. Det kan være tegn på at du begynner å bli utbrent. En god kollega, lederen din, verneombud eller fastlegen din kan være gode samtalepartnere. Prøv å vær i forkant og søk hjelp i god tid. 

Et annet tips er å ikke ta med seg jobben hjem. Husk å skille mellom jobb og fritid, selv om dette ikke alltid er så lett, oppfordrer Thomas. 

Livet som vernepleier

Det Thomas liker best med jobben er bredden i yrket. Arbeidsoppgavene består i alt fra å muntlig veilede brukere ved påkledning, til å skrive individuell plan. 

- Det er givende å være sammen med guttene som bor på bosenteret og gjøre det jeg kan for at de skal ha en så bra dag som mulig. Jobbe i miljø, dra på turer og finne på ulike aktiviteter, sier Thomas. 

Guttene han jobber med har et høyt aktivitetsnivå, så de er i mye fysisk aktivitet. 

Vernepleierforbundet i Delta

Vernepleierforbundet er en profesjonsorganisasjon for vernepleiere med vernepleierutdanning og vernepleierstudenter. Vernepleierforbundet tilbyr faglig fellesskap, trygghet i arbeidsforholdet og lønnsomme medlemsfordeler.