Jobbeksperten svarer: Hvordan skal jeg få tilrettelagt arbeidstiden

Hun har forsøkt å få tilrettelagt arbeidstiden min på grunn av varig nedsatt funksjonsevne, men arbeidsgiver avslår søknaden. Likestillings- og diskrimineringsombudet svarer.

Jobbeksperten svarer

logo-tadel

Dette ekspertrådet ble publisert i Ta del - Magasinet for Delta nr 4 2017. I bladet har vi egne sider med ekspertråd basert på henvendelser fra medlemmene.

Likestillings- og diskrimineringsombudet, pensjonsrådgiver i KLP og Deltas egne rådgivere tar for seg spørsmål og tema innenfor lønns- og arbeidsvilkår og rettigheter i arbeidslivet.

Spørsmål

Jeg har forsøkt å få tilrettelagt arbeidstiden min på grunn av varig nedsatt funksjonsevne. Mer konkret ønsker jeg å beholde arbeidstiden jeg har hatt, fra kl. 08:00 til 16:00, og ikke ha tidligvakter fra 06:00 til 14:00.

Behovet for tilrettelegging er godt dokumentert i legeerklæring hvor det fremgår at det av helsemessige årsaker anbefales tilrettelagt arbeidstid, og at skiftarbeid kan forverre helsetilstanden min. Arbeidsgiver har avslått søknaden min. De sier blant annet at det er fullt mulig for meg å bytte vakter med andre kolleger. Det er riktig, men det skaper en uforutsigbar arbeidshverdag for meg.  

Svar

Det følger av diskriminerings- og tilgjengelighetsloven § 26 at du har rett til egnet individuell tilrettelegging av arbeidsplass og arbeidsoppgaver. Hva som er en hensiktsmessig/egnet form for tilrettelegging, må avgjøres konkret i hvert tilfelle. Formen på tilretteleggingen kan være av organisatorisk art, for eksempel tilrettelegging av arbeidstid. Brudd på plikten til individuell tilrettelegging regnes som diskriminering, jf. § 12 første ledd.


Målet med tilretteleggingen er blant annet at arbeidstakere så langt som mulig skal kunne beholde sitt arbeid og sine arbeidsoppgaver. Når arbeidsgiveren din blir informert om noe ved din helsetilstand som kan ha innflytelse på utførelsen av arbeidet, må vedkommende sette seg inn i hva dette innebærer. Arbeidsgiver må da, i samråd med deg, vurdere hva som kan gjøres for konkret å tilrettelegge for deg, blant annet vurdere tiltaket du har foreslått. Selv om du selv kan bytte bort tidligvaktene, vil en slik ordning kunne gi dårlig forutsigbarhet ettersom du er avhengig av at kolleger ønsker å bytte vakter.


Retten gjelder tilrettelegging som ikke innebærer en uforholdsmessig byrde. Ved vurderingen av om tilretteleggingen innebærer en uforholdsmessig byrde, skal det særlig legges vekt på tilretteleggingens effekt for å nedbygge funksjonshemmende barrierer, de nødvendige kostnadene ved tilretteleggingen og virksomhetens ressurser. I denne vurderingen vil det blant annet ha betydning om tilretteleggingen får negative konsekvenser for dine kolleger. De må i utgangspunktet tåle mindre endringer i arbeidsrutiner og oppgaver som en følge av den individuelle tilretteleggingen. I ditt tilfelle vil det blant annet ha betydning hvor mange ansatte det er som må fordele dine tidligvakter. Jo flere ansatte, desto flere blir det å fordele tidligvakten mellom. Da skal det mer til for å si at det er byrdefullt for arbeidsgiver å tilrettelegge for deg.


Vi oppfordrer deg til å ta opp saken med fagforeningen din og be om bistand til å løse saken med arbeidsgiver. Dersom saken ikke løser seg, kan du kontakte oss igjen.

Hanne Bjurstrøm er likestillings- og diskrimineringsombud

Les flere ekspertråd og andre gode saker i Ta del 4/2017