Streik avverget: Partene enige i årets lønnsoppgjør mellom YS og NHO

Trond Ellefsen er første nestleder i Delta og  forhandlingsleder for Delta i NHO.
Trond Ellefsen er første nestleder i Delta og forhandlingsleder for Delta i NHO. Foto: Nadia Frantsen

Streiken er avverget etter at YS og NHO kom til enighet ved 15.00-tiden søndag ettermiddag, etter mer enn 15 timers mekling på overtid.

Partene kom til enighet etter å ha sittet i mekling siden fredag morgen.

- Det var svært små marginer det sto om mot slutten, og avstanden til kravet på 2,8 prosent var for liten til å kaste Norge ut i en storstreik, sier Trond Ellefsen, forhandlingsleder for Delta i NHO.

- I mekling er det å gi og ta. Meklingen ender 0,1 prosentpoeng unna vårt krav på 2,8 prosent. Dette tilsvarer 30 øre per time. Vi aksepterer dette resultatet og konstaterer at vi fikk presset NHO et godt stykke på vei, selv om rammen endte på 2,7 prosent, sier Trond Ellefsen.

- Nå er det viktig at frontfaget holder seg innenfor 2,7 prosent. Norsk arbeidsliv tåler ikke ett år til der frontfaget sprenger rammen som de selv har framforhandlet, sier han.

Dette er viktig for frontfagets troverdighet. 

Dette er meklingsresultatet i NHO

Resultatet innebærer blant annet et generelt tillegg på kr 2,25 Det betyr at alle får et tillegg på kr 4.387 i året. Det skal også gjennomføres lokale forhandlinger og avtales lokale lønnstillegg på den enkelte bedrift for alle Deltas overenskomster, bortsett fra avtale nummer 325 Ambulanseoverenskomsten.

Det gis også et lavlønnstillegg på kr 1,00 per time for overenskomster som har gjennomsnittslønn på under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Det vil si kr 1.950 i året.

Gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er kr 506 630 per år. Nitti prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er kr 455 967 per år. Alle Deltas overenskomster i NHO-området ligger over dette lønnsnivået. Det betyr at Deltas medlemmer ikke får lavlønnstillegget. 

- Oppgjøret tar hensyn til konkurranseutsatt industri og er et bidrag til å sikre at våre medlemmer fortsatt skal ha gode og trygge arbeidsplasser også i framtida, sier første nestleder i Delta og forhandlingsleder for Deltas medlemmer innenfor NHO, Trond Ellefsen.

Resultatet omfatter om lag 15 000 medlemmer fra følgende YS-forbund: Delta, Negotia, Parat, Safe og YTF.