Felles digital opplæring i hovedavtalen i KS

Partene har lagd fem videoer som skal gi tillitsvalgte og arbeidsgivere felles forståelse for hovedavtalen i KS.
Partene har lagd fem videoer som skal gi tillitsvalgte og arbeidsgivere felles forståelse for hovedavtalen i KS.

Fem nylagde opplæringsvideoer skal gi tillitsvalgte og arbeidsgivere mer kunnskap om hovedavtalen for KS.

YS Kommune, LO Kommune, Unio, Akademikerne Kommune og KS har sammen lagd digital opplæring i hovedavtalen.

Opplæringen består av fem videoer som kan sees samlet eller hver seg.

–  Det er viktig at tillitsvalgte og arbeidsgiverne har god kompetanse på og felles forståelse av hovedavtalen. Felles opplæring bidrar til at kunnskapen om avtalen blir enda bedre ute i kommuner og fylkeskommuner, sier Trond Ellefsen, leder for Delta og for YS kommune. Han oppfordrer Deltas hovedtillitsvalgte i KS til å se videoene.

Opplæring i fem deler

Opplæringen består av fem deler som kan sees enkeltvis eller i sammenheng. Det anbefales at videoen om hovedavtalens formål og samhandling og videoen om formelle spilleregler og kontaktformer sees i sammenheng.

Innledning: Mette Nord (LO Kommune) Steffen Handal (Unio), Trond Ellefsen (YS Kommune), Tonje Leborg (Akademikerne kommune) og Tor Arne Gangsø (KS) tar blant annet opp partenes felles ansvar for utvikling av kommunale tjenester

Bolk 1: Hovedavtalens formål og samhandling

Bolk 2: Formelle spilleregler og kontaktformer

Bolk 3: Tillitsvalgtordningen – Struktur og frikjøp

Bolk 4: Klima og miljø i partssamarbeidet. Denne delen inneholder praktiske råd og tips for drøfting av tillitsvalgtordningen. Denne delen er mest relevant for kommunedirektør-/hovedtillitsvalgtnivået i kommunen/fylkeskommunen.

Mer info i veilederen

Veileder til Hovedavtalen - KS er også en viktig kilde til mer informasjon om hvordan hovedavtalen skal forstås og bør praktiseres.

Partene på sentralt nivå i kommunen/fylkeskommunen bør gå gjennom opplæringen sammen. Kommunedirektør/HR-funksjonen og hovedtillitsvalgte bør deretter bli enige om hvordan fellesopplæringen skal organiseres og gjennomføres i resten av kommunen/­fylkes­kommunen. De lokale parter kan vurdere hvilke deler av opplæringen som er aktuell for ledere og tillitsvalgte på de enkelte arbeidsplasser i kommunen/fylkeskommunen. 

De lokale partene skal hvert år gjennomføre evalueringsmøter om hovedavtalen, hvor erfaringer knyttet til samarbeidet mellom de tillitsvalgte og arbeidsgiver drøftes.

Lykke til med opplæringen!