Bibliotekarene Elise og Ingvild: - Vi er kanskje ekstra viktige for de som sitter mye alene hjemme

Ingvild Kjølstad (t.v.) og Elise van Nuys mener betydning av  biblioteket som en offentlig møteplass er blitt ekstra tydelig under pandemien.
Ingvild Kjølstad (t.v.) og Elise van Nuys mener betydning av biblioteket som en offentlig møteplass er blitt ekstra tydelig under pandemien.

- Vi har lært masse under pandemien. Og virkelig følt at vi er en viktig samfunnsaktør som betyr mye for mange!

Barne- og ungdomsbibliotekarene Ingvild Kjølstad (39) og Elise van Nuys (44) ved Fredrikstad bibliotek forteller om et travelt og svært annerledes år. 

- I starten var vi usikre på mange ting, som de fleste andre var. 
Kunne viruset for eksempel smitte via bøker? Kunne vi ta imot bøker fra folk? Måtte bøkene i karantene, liksom? Hvordan skulle vi beskytte oss i forbindelse med skolebesøk?

En viktig møteplass

Etter hvert ble Ingvild, Elise og de andre ansatte mye tryggere. Da fikk de også tydelige bevis på hvor viktig et bibliotek er for innbyggerne. 

- Vi har følt at vi er en viktig samfunnsaktør. Mye av kulturseksjonen har vært stengt, unntatt biblioteket. En av de få offentlige møteplassene som har vært åpen i store deler av pandemien. Vi tilbyr gratis pc og mange studieplasser. Vi er viktige for både barn, unge og voksne i byen. Og kanskje ekstra for de som sitter mye alene hjemme.

Håper på lønnsoppgjøret

Tror dere at dere har gjort en forskjell for publikum under pandemien?
 
- Ja, det tror vi absolutt. I de korte periodene der vi også måtte stenge har vi likevel lånt ut bøker til lesehungrige barn og voksne. Vi har levert bøker på døren, vi har hatt digitale arrangementer og vi har lånt ut bøker gjennom vinduet på biblioteket vårt.

LES OGSÅ: - Vi skal kjempe hardt for våre medlemmer

Selv føler Elise og Ingvild at biblioteket nesten har vært å regne som en samfunnskritisk funksjon.

- Folk har skrapt på døra og vært desperate etter å låne pc og printer til sine viktige skoleoppgaver. Vi håper at det har blitt langt merke til hvor viktig biblioteket og bibliotekarer er for folk, og håper at dette gjenspeiler seg i årets oppgjør. Det er vår tur nå, sier de to.

Har tatt digitale grep

Bibliotekarene i Fredrikstad forteller også om at de har lært mye under pandemien. Og en god del av det kommer de sikkert til å ta med seg videre.

-  Vi har måttet tenke nytt og kastet oss ut i det digitale. Vi har hatt digitale bokprater på ungdomsskoler hvor vi har snakket med elevene og anbefalte bøker via storskjerm. Vi har laget og lånt ut bokkasser til barnehager og skoleklasser. Vi har måttet jobbe mer hjemme. Og hele tiden finne nye måter å nå publikum på. Håper de er fornøyd med den jobben vi har gjort og gjør, sier Ingvild Kjølstad og Elise van Nuys.