- Det vi gjør på kjøkkenet, er helse og omsorg

Kost- og ernæringsforbundet jobber aktivt med å legge premisser for matomsorgen.
Kost- og ernæringsforbundet jobber aktivt med å legge premisser for matomsorgen. Foto: Colourbox

- Vi som jobber med mat skaper glede. Dette betyr mye for mange. Måltidene representerer et høydepunkt i dagen, sier Arnt Steffensen.

Han er leder av Kost- og ernæringsforbundet og jobber med å fram hva medlemmene jobber med og hvor viktig kompetansen deres er for andres helse.  De fleste medlemmene jobber i eller for det offentlige.

– Offentlig sektor er et godt sted å være hvis du er kokk, understreker Steffensen.

Her er det ordnede arbeidsforhold, stort sett jobbing på dagtid og meningsfulle oppgaver.

– Det vi gjør på kjøkkenet, er helse og omsorg.  Våre medlemmer gjør hverdagen og helsa til andre bedre. Dette gjør oss stolte, sier Steffensen som bruker enhver anledning til å få fram hva medlemmene kan og gjør for andre.

Det mangler ikke på utfordringer for bransjen. Arnt Steffensen og Monica Smørvik er leder og nestleder i Kost- og ernæringsforbundet og ser at rekrutteringen til kokkefaget er lav og bransjen sliter med et dårlig rykte om stort arbeidspress, seine kvelder og lav lønn. Men heldigvis stemmer ikke alt det negative vi hører om kokkeyrket med virkeligheten. For Kost- og ernæringsforbundet er det viktig å få fram alt det positive med å jobbe med matomsorg.

–  Vi skaper glede. Mat betyr mye for mange. Måltidene representerer et høydepunkt i dagen, forteller Steffensen.

(Teksten fortsetter under videoen)

SE VIDEO: Fredagsprat med leder i Kost- og ernæringsforbundet

Premissleverandør

Kost- og ernæringsforbundet jobber aktivt med å legge premisser for matomsorgen. Derfor samarbeider de med ulike aktører som Helsedirektoratet, departementene, Forbrukerrådet og Folkehelseinstituttet, men har også kontakter i de største politiske partiene.

–  Vi jobber politisk med å fortelle at å lage mat til mange er et fag. Det er ikke slik at alle som kan lage mat, kan lage mat til mange. Det handler blant annet ernæring, hygiene, retningslinjer og bærekraft. Mye av det vi driver med er opplysningsvirksomhet, sier Steffensen.

Kost- og ernæringsforbundet jobber for at beslutninger må tas på riktig bakgrunn.

–  Vi kommer med innspill, både formelt og uformelt. Det gir resultater. Vi kjenner igjen våre egne formuleringer i ferdige retningslinjer, strategier og stortingsmeldinger, sier Steffensen.

En viktig seier for forbundet er at vi nå har en nasjonal ernæringsstrategi for eldre. Også i eldrereformen "Leve hele livet" fikk Kost- og ernæringsforbundet gjennomslag for sine saker. Tidligere har forbundet også fått ernæringskokkfaget inn i Mesterbrevordningen.

Skolemat

Kost- og ernæringsforbundet har jobbet for innføring av skolemat i mange år, og ser nå at det er på vei til å bli en realitet.

– Diskusjonen om skolemåltid har gått fra en diskusjon om elevene skal få mat på skolen, til hvordan det skal foregå. Vi ønsker å være en premissleverandør i disse diskusjonene. Det er få av dem som snakker om skolemat som har praktisk erfaring med å lage mat til mange, men det har vi.

Nestleder Monica Smørvik jobber til daglig ved Polarsirkelen videregående hvor hun har ansvaret for maten til 1000 elever. Hun påpeker at der ungdomsskolene satser på mat og helse, med gode nok budsjetter og kompetente lærere, blir det også stor søkning til matfag på videregående skole.

Teksten fortsetter under bildet.

kost- og ernæring møter Delta-ledelsen.jpg
Ledelsen i Kost- og ernæringsforbundet møtte i forrige uke politisk ledelse i Delta for å planlegge året. Fra venstre Kost- og ernæringsforbundets leder Arnt Steffensen, på skjerm nestleder Monica Smørvik, 2. nestleder i Delta Marit Solheim, forbundsleder Lizzie Ruud Thorkildsen og 1. nestleder Trond Ellefsen (foto: Martin Müller).

Les også om møtet mellom Ambulanseforbundet og den politiske ledelsen i Delta.

Aktivitet for medlemmene

Selv om lederne i Kost- og ernæringsforbundet prioriterer påvirkningsarbeid, er også faglig aktivitet for medlemmene viktig. I fjor begynte de å arrangere webinarer for medlemmene om tema som underernæring, bærekraft og mattradisjoner, og satser i år på jevnlige webinarer for medlemmene. Fylkeslagene er også aktive.

Alle medlemmer i Kost- og ernæringsforbundet får det innholdsrike medlemsbladet Kjøkkenskriveren seks ganger i året. Alle Deltamedlemmer har tilgang på bladet digitalt(krever innlogging).

Stipend

At medlemmene skal ha mulighet til videreutdanning, er viktig for Kost- og ernæringsforbundet. Medlemmene har mulighet til å søke på stipend både fra Kost- og ernæringsforbundet og fra Delta.

Kost- og ernæringsforbundet i Delta

Dette er yrkesorganisasjonen for deg som jobber med ernæringsbasert matlaging. Vi arbeider for deg som jobber på sykehus og sykehjem, i kantiner, folkehøgskoler, i næringsmiddelindustrien o.l.

Forbundet organiserer alle som arbeider med matomsorg, herunder kostøkonomer, kjøkkensjefer, assisterende kjøkkensjefer, dietetikere, ernærings- / institusjonskokker, kokker, kjøkkenassistenter, lærlinger, studenter og matverter.

Hør Fredagspraten med Arnt Steffensen:

🎧 Apple Podcasts: https://apple.co/3szuZqb
🎧 Spotify: https://spoti.fi/3ooQkRJ
🎧 ... eller der du hører på podkast