Revidert statsbudsjett: Nødvendig økning til kommunene, men ikke nok

Trond Ellefsen, leder i Delta, mener det er positivt med økte bevilgninger til kommunene, men det er behov for mer.
Trond Ellefsen, leder i Delta, mener det er positivt med økte bevilgninger til kommunene, men det er behov for mer. Foto: CF Wesenberg

Tre av fire kommuner går med underskudd. Derfor er 1,1 milliarder kroner i økte bevilgninger i revidert statsbudsjett bra. -Dessverre er behovet enda større, sier Trond Ellefsen, leder av Delta.

Tirsdag 17.juni kom regjeringspartiet Arbeiderpartiet til enigheten om revidert nasjonalbudsjett sammen med Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.  

Det er to hovedtrekk i avtalen: Mer til barnehagene med blant annet reduksjon av makspris, og mer til kommuner og fylker. Totalt økte tildelingen til kommunene med 1,6 milliarder kroner, hvorav 1,1 milliarder går til kommunene og 500 millioner til samferdsel.  

Det er ikke avklart hvordan midlene skal fordeles. 

Ellefsen peker på at behovet er stort i kommunene fordi utfordringene er mange. 

– Utfordringer er knyttet både til befolkningsutviklingen og dermed også problemer med rekruttering av nok kvalifiserte personer, særlig i distriktskommunene, og til krav om økt satsing på beredskapstiltak. Tiltakene skyldes både en mer urolig verden og økte klimautfordringer. Det ligger også store utfordringer i samhandlingen mellom kommunene og sykehusene. Det er viktig at arbeidet med økt samhandling fortsetter, sier han. 

Ellefsen understreker behovet for å se kommune- og spesialisthelsetjenesten under ett. Det er ikke nok å satse på sykehusene når kommunene ikke har muligheter til å løse sine helseoppgaver fullt ut, mener han. 

Det er positivt at det er satt av ekstra midler med til barnehagesektoren, med blant annet innføring av toppet bemanning (200 millioner), en partssammensatt arbeidsgruppe (5 millioner) og dobling av bevilgning til et IA-bransjeprogram for å holde på flere ansatte (10 millioner). 

– Vi trenger en satsing på fagarbeidere i barnehagene, men også i kommunesektoren generelt, understreker Ellefsen. 

Tydelig behov for kompetansereform i kommunene  

Delta leverte i mai måned innspill til " Prop 142 S (2024-2025) Kommuneproposisjonen" med forslag om å sette av midler til en kompetansereform i kommunesektoren i statsbudsjettet for 2026. 

Kommunene varsler kutt, men også kommunene må prioritere og tenke smartere, blant annet gjennom betydelig større satsing på oppgavedeling og kompetanseheving. 

– Kommune-Norge står i en alvorlig krise. Mange mangler kapasitet og kompetanse, noe som gjør det utfordrende å løse grunnleggende oppgaver og tjeneste. Det skjer samtidig som flere kommuner nedbemanner på grunn av trang økonomi. Å satse på de ansatte man allerede har, og gjøre disse i stand til å løse nye og flere oppgaver, er riktig vei å gå, mener Trond Ellefsen.