Nytt opplæringsprogram for helsefagarbeidere på sykehus

Mulighet til å få fast jobb og å lære mye nytt gjorde at helsefagabeider June Laberg søkte seg til Sykehuset Østfold på Kalnes da de søkte kandidater til ny traineeordning. Hun stortrives på lungeavdelingen. – Vi er kjempefornøyd med de ti kandidatene vi har tatt inn. De er superpositive og er en ressurs i sykehuset, sier  seksjonsleder ved bemanningsavdelingen, Merete Magnussen Jansen (t.v).
Mulighet til å få fast jobb og å lære mye nytt gjorde at helsefagabeider June Laberg søkte seg til Sykehuset Østfold på Kalnes da de søkte kandidater til ny traineeordning. Hun stortrives på lungeavdelingen. – Vi er kjempefornøyd med de ti kandidatene vi har tatt inn. De er superpositive og er en ressurs i sykehuset, sier  seksjonsleder ved bemanningsavdelingen, Merete Magnussen Jansen (t.v). Foto: Hege Heløe

I 2018 ble ti utvalgte helsefagarbeidere tatt opp i et nytt opplæringsprogram - en traineeordning - ved Sykehuset Østfold på Kalnes. Målet er å gi dem opplæring og sertifisering slik at de kan utføre flere oppgaver ved sykehuset. 

-    Vi ønsker å ansette og lære opp minst ti helsefagarbeidere i året. De ansettes i 100 prosent stilling. For å bli ansatt må de gjennom en ganske omfattende intervjurunde, sier avdelingssjef Fiona Skjennem. 

Skjennem har sammen med seksjonsleder Merete Magnussen Jansen ved bemanningsavdelingen gått gjennom til sammen 103 søknader fra helsefagarbeidere som ønsket å bli tatt opp i traineeprogrammet. De som ansettes som trainee er nøye utvalgt. Også lærlinger kan ansettes dersom de består fagprøven. Det er derfor at programmet starter opp i september. 

Omfattende utvelgningsprosess

Traineeordningen går over to år. Søknadsfristen var 24. april og kandidatene var klare før sommerferien. 17. september startet ti nøye utvalgte helsefagarbeidere i opplæringsprogrammet. 

-    Kandidatene må sette av en halv dag til intervju. Først er det en times introduksjon om sykehuset, samfunnsoppdraget, traineeprogrammet og hva som forventes av kandidatene. Her får alle mulighet til å spørre om det de lurer på. I forkant har de fått tilsendt et case som de skal løse og presentere for oss, forteller Skjennem.

Etter presentasjonen får kandidatene en score. Deretter går de gjennom et intervju hvor de også forteller hva de ønsker å jobbe med. De vurderer i tillegg egne ferdigheter. Kandidatene må levere attester og vitnemål. 

-    Kandidatene som vi tok inn er fra 21 år og opp til over 40 år. De har et stort sprang i arbeidserfaring, noen har erfaring fra jobb i sykehus, andre ikke, sier Skjennem.

Saken fortsetter under bildet

kalnes foto Hege Heløe
Leder for Helsefagarbeidere i Delta Jette Dyrnes og nestleder Basse Berger ble nysgjerrige på trainee-ordningen for helsefagarbeidere som er satt i gang ved Sykehuset Østfold på Kalnes. Avdelingssjef Fiona Skjennem og seksjonsleder Merete Magnussen Jansen ved bemanningsavdelingen er stolte av å presentere ordningen. Med på møtet var også foretakstillitvalgt for Delta ved Sykehuset Østfold Tone Lie Nilsen og avtaletillitsvalgt May-Britt Løkenhagen. (Foto: Hege Heløe)

Lærer mye

Sykehuset har også traineeordninger for sykepleiere, og programmet for helsefagarbeidere er nesten identisk som denne ordningen. Den første oppstartsuken er det fullt program i fem dager. E-læring, id-kort, IKT-opplæring, blodprøveteori, scenarioøving med dukker, HHLR og mer. 
-    Det er mye kandidatene skal gjennom den første uken som trainee og det er en hektisk uke, så de blir slitne, sier Merete Magnussen Jansen.
 
I løpet av de to årene som trainee-programmet foregår, skal helsefagarbeiderne jobbe ved tre døgnområder (tidligere kalt sengeposter).

Slik foregår det

Seksjonene melder selv inn behov for å ha trainee. Det må være et ledig vikariat eller stilling for at de kan ta imot en kandidat. Det første året har de et hoveddøgnområde, og etter to-tre måneder får de opplæring hos døgnområde to. Da kan kandidaten ha hoveddøgnområde på for eksempel hjerteseksjonen i 75 prosent, og 25 prosent i bemanningssavdelingen og vaktene fordeles der mellom de to dagområdene de har fått opplæring ved.

To dager i året deltar kandidatene på fagdager. Her lærer de om smittevern, innlegg av perifere venekanyler (PVK), og de trener på dukker og på hverandre. I tillegg er det to halve dager med såkalt skulder til skulder- veiledning, hvor de går sammen med en sykepleier fra bemanningsavdelingen og de kan spørre om det de er usikre på. Kandidatene skal ha to oppfølgingssamtaler med leder i året. 

-    Vil dere fortsett med ordningen videre?

-    Ja. Det er veldig motiverte kandidater som ønsker å jobbe i sykehus. Helsefagarbeidere er en ressurs i sykehuset og vi ønsker å ansette flere. Målet er å ansette minst ti nye helsefagarbeidere i året gjennom traineeprogrammet, sier Magnussen Jansen, som legger til at også helsefagarbeiderne selv er veldig fornøyde med programmet. 

Topp motivert for opplæringen

En av de ti utvalgte trainee-kandidatene er June Laberg. Hun er 28 år og opprinnelig fra Mo i Rana. Hun bodde i Vestfold og jobbet i deltidsstilling ved Helsehuset i Tønsberg da hun bestemte seg for å søke seg til traineeprogrammet for helsefagarbeidere på Kalnes. 

-    Jeg ønsket å få flere faglige utfordringer, lære noe nytt og samtidig bruke mer av det jeg lærte på skolen. Traineeordningen virket som en fin mulighet. Det har tidligere ikke vært så lett for helsefagarbeidere å få fast jobb på sykehus, sier Laberg, og regner seg som heldig som slapp gjennom nåløyet til å bli trainee. 

-    Det var over hundre søkere og jeg ble gledelig overrasket over at de ville ansette meg, sier hun.

Dermed valgte hun å flytte til Rolvsøy i Fredrikstad kommune. 

June trainee foto Hege heløe
Helsefagarbeider June Laberg er en av ti kandidater som var så heldige å bli plukket som trainee ved Sykehuset Østfold. (Foto: Hege Heløe)

Tatt godt imot

-    Jeg ble tatt godt imot på sykehuset. Det er hyggelige folk som jobber her og det er ikke noe problem å spørre. Jeg står ikke alene om ting og det gir meg trygghet. Det er også en trygghet for pasientene at vi har dyktige fagfolk rundt oss, sier hun. 

-    Er det annerledes å jobbe på sykehus enn i hjemmetjenesten eller på helsehus?

-    På helsehuset jobbet jeg mest med rehabilitering og opptrening men jeg har også erfaring fra hjemmetjenesten og fra bolig. Nå jobber jeg på lungeavdelingen og vi har blant annet kreftpasienter, noe som er et nytt fagområde for meg. Det er veldig lærerikt å jobbe her og jeg treffer nye pasienter hver dag. Neste avdeling jeg skal jobbe på er hjertemedisin, sier Laberg, og forteller at hun har hatt en bratt læringskurve og at hun setter pris på å gjøre ting hun ikke fikk lov til på tidligere arbeidssteder. 
-    Vi har blant annet lært å ta blodprøver og er nå sertifisert for det. Vi skal også lære å sette kateter på kvinner og å bruke forstøver. Sykepleierne sier at det er fint at vi kan bistå med dette, da de hele tiden får flere oppgaver. De sier at det merkes dersom helsefagarbeiderne ikke er på jobb, sier Laberg. 
Hun synes det er givende å jobbe på et pulserende sykehus. 

- Jeg får brukt meg selv og møter nye mennesker hver dag. Det at arbeidsdagen er variert gjør det interessant. 

-    Har du inntrykk av at det er behov for helsefagarbeidere i sykehus?

-    Ja! Det er et stort behov for oss og behovet blir bare større. Vi er tett på pasientene, observerer, gir mat og bistår i stell og ved toalettbesøk. Vi rapporterer videre. Sykepleierne har ofte legevisitt og møter. De setter pris på oss og sier at det letter arbeidet deres at vi er der, sier June Laberg.