Måltidsglede 2017: Det satses på mat og måltider

Under måltidskonferansen Måltidsglede 2017 i Stavanger ble regjeringens nye handlingsplan for kosthold lansert. Leder av Kost- og ernæringsforbundet, Arnt Steffensen, er på plass og liker det han hører.
7. mars inviterte helse- og omsorgsminister Bent Høie, sammen med landbruks og matminister Jon Georg Dale, fiskeriminister Per Sandberg og klima- og miljøminister Vidar Helgesen til måltidskonferanse i Stavanger. Handlingsplanen inneholder konkrete tiltak for å fremme et sunt og variert kosthold i befolkningen. Barn, unge og eldre er de viktigste målgruppene.
Matagenter og Fiskesprell
- Mat til yngre engasjerer like mye som mat til eldre, sa Høie, og viste til at barn og unge engasjerte seg stort i NM i skolelunsj. Regjeringen har derfor bevilget en million kroner til en pilot slik at barn nå kan bli matagenter. Dette i samarbeid med andre organisasjoner.
Det handler om å gjøre sunne valg i hverdagen. God mat og gode måltider er en forutsetning for alt det andre i livet vårt, sier Høie.
Fiskeriminister Per Sandberg opplyste om at regjeringen vil bruke 10 millioner på prosjekter og tiltak som skal gi unge gode opplevelser med sjømat. Opplæring i barnehage og skoler gjennom Fiskesprell er her en viktig del.
Regjeringen har lyttet til innspill
- Dette er årets viktigste begivenhet i vår bransje. Med fire statsråder til stede og alt som kan krype og av fagpersonell og ressurspersoner innen mat og måltidets betydning er her i Stavanger i dag, sier Steffensen.
Steffensen forteller at handlingsplanen som nå er lansert er basert på Folkehelsemeldingen, og at Kost- og ernæringsforbundet har gitt innspill om både eldreomsorg, kosthold for barn og unge, utviklingshemmede og innen rusomsorg.
- Dette ser vi er løftet opp som et eget tema, og det er gledelig sier Steffensen.
Han har ikke finlest meldingen, men ser at regjeringen har lagt vekt på at det skal være føringer i anbud til de som skal levere mat i institusjoner. Det skal kunne settes ernæringsmessige krav til det som skal serveres.
Kost- og ernæringsforbundet var med å fronte saken om flytting av måltider i institusjoner. I rapporten «Appetitt på livet» har organisasjonen vært premissleverandør.
- Jeg konkluderer med at vi er blitt hørt på flere tema, og det viser at det nytter å komme med innspill til høringer. Det gjør at vi får ny giv til å fortsette det viktige arbeidet.
Arnt Steffensen, leder Kost- og ernæringsforbundet
Skal er bedre enn bør
Han synes likevel regjeringen med fordel kunne byttet ut bør med skal flere steder.
- Noen ganger må vi kanskje bruke elementer av tvang for å få til endring, sier Steffensen.
Han skrev et innlegg om eldre og måltider som kom på trykk i Aftenbladet 6. mars. Her utrykker han bekymring for eldre og mathelse.
- Selv om det som sies fra talerstolen her i Stavanger gir grunn til optimisme og er fornuftig og gjennomtenkt, så er det kommunene som har styringen. Det er derfor jeg mener at skal er et bedre ord enn bør, sier Arnt Steffensen, og forsikrer at han vil følge med framover.
- Signalene fra regjeringen er positiv. Det er flott at man løfter fram svake grupper. Det er også flott at man setter mat inn i et miljøperspektiv, sier Arnt Steffensen.
Måltid som pedagogisk verktøy
Jill Hellem, leder av Delta Oppvekst, synes det er fantastisk bra å få fram gode kostvaner i ung alder. Pilotprosjektet med matagenter er derfor helt i tiden. Det er viktig å begynne tidlig.
- Delta oppvekst er opptatt av å bruke mat som pedagogisk innhold fordi gode vaner legges tidlig, sier Hellem, og legger til at barn er flinke oppdragere. Dersom de får kunnskap og kjennskap til sunne matvalg gjennom barnehage og skole, så lærer de det bort til familien.
Gode kostvaner tar man også med seg videre gjennom livet.
Hun opplyser at Delta oppvekst har fremmet resolusjonen Sunnere måltider i barnehagene, og at de har på gang et temanummer "Barn og kosthold" i samarbeid med Kost- og ernæringsforbundet.
- Det er bra timet av regjeringen å komme med ny handlingsplan for kosthold idet vi også gir ut vårt temanummer nå til våren, sier Jill Hellem.
Underernæring satt på dagsorden
Også leder av Helsefagarbeidere i Delta, Jette Dyrnes er glad for at det er større oppmerksomhet mot betydningen måltider har i institusjoner.
- Underernæring blant eldre er satt på dagsorden og vi må sette det ut i handling. Det må være nok personale på jobb til å gjøre det hyggelig rundt måltider. For de eldre er kanskje måltidene dagens høydepunkt for mange. Det synes jeg kom fint fram i reformen Leve hele livet, som ble lansert nylig, sier Dyrnes.
Ellers nevner hun at hun er veldig imponert over hvordan Tine meierier gradvis har redusert sukkerinnholdet i yoghurtene de lager.
- Dette har skjedd helt uten at vi har merket det og viser at det er viktig og riktig å ta slike smarte folkehelsegrep, sier Jette Dyrnes.
Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold
