Nytt utdanningsløp innen psykiatri og rus: Eksklusiv masterutdanning, men ikke for vernepleiere

Utdanningsdepartementet har kunngjort at de vil utvikle en master for sykepleiere som jobber innenfor psykisk helse og rus.
Vernepleierforbundet reagerer med vantro på departementets forslag og spør hvor tverrfagligheten ble av.
Dette går på tvers av både fagutvikling og utdanningspolitikk innenfor fagfeltet psykiatri og rus i de senere årene, mener Vernepleierforbundet.
Forbundsleder i Vernepleierforbundet, Bjørn Harald Iversen, ble oppmerksom på forslaget fra departementet litt tilfeldig for noen dager siden.
- Hele dette forslaget framstår som et paradoks, sier han.
Saken er omtalt i fagbladet Sykepleien.
- Dette må vi reagere på
Etter litt sondering fant Vernepleierforbundet ut at dette måtte de reagere på.
Vernepleierforbundet hadde i går ekstraordinært styremøte der de ble enige om å sende brev til både forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim, og helse- og omsorgsminister Bent Høye.
- Vernepleierforbundet kan ikke la dette passere uten at vi uttaler oss, sier Bjørn Harald Iversen.
- Går bort fra tverrfaglighet
Vernepleierforbundet synes det er forunderlig at departementet i det hele tatt kan ønske å etablere en utdanning der de i praksis går vekk fra prinsippet om tverrfaglighet ved inntak til studiet. På den andre siden holdes tverrfaglighets-fanen høyt når de samme studentene under utdanningen har tverrfaglighet på pensum.
- Dette fortoner seg som en profesjonskamp, og det er trist. Men vi må si ifra. Jeg mener tjenestemottakerne vil tape på dette. Vi mener det er vesentlig med reell tverrfaglighet, for å utvikle gode tjenester og metoder i denne sektoren.
- Ikke somatikken det skorter på i psykiatrien
Videre reagerer Vernepleierforbundet på at fokuset for utdanningen er ment å gi bedre utredning og behandling av somatisk sykdom.
Bjørn Harald Iversen har god kontakt med vernepleiere som jobber i psykiatrisk post. De hevder at de ikke opplever at det først og fremst er somatikken det har skortet på. De opplever snarere at med 50/50 vernepleiere og sykepleiere ansatt har det skjedd en utvikling med mer vekt på det helhetlige helseperspektivet, der begge yrkesgruppenes ståsted har vært vesentlig for den faglige utviklingen.
- Vi har faktisk hatt en tverrfaglig videreutdanning. Dessverre oppleves dette av sykepleierne som et stort tilbakeskritt, der sykepleierne mener at det er viktig at de har noe annet og eksklusivt kun for en profesjon.
- Kan heller velge fordypning senere i masterløpet
Iversen mener at det ville vært fornuftig å videreutvikle den tverrfaglige videreutdanningen som allerede eksisterer til første år i en master, så kan de ulike profesjonene gå dypere inn i ulike retninger i det siste året av masterløpet.
Sterkere sammen
Trygghet i arbeidslivetOm Vernepleierforbundet
Vernepleierforbundet er en profesjonsorganisasjon for vernepleiere med vernepleierutdanning og vernepleierstudenter. Vi har fokus på profesjonen, faget og brukere av tjenestene.
Alle med vernepleierutdanning er velkommen som medlem i Vernepleierforbundet i Delta. De fleste medlemmene våre jobber i kommuner og på sykehus.
Vernepleierforbundet i Delta er den eneste organisasjonen som bare er for vernepleiere, og vi skal sørge for å snakke vernepleiernes sak.
For å bli medlem må man være vernepleier eller vernepleierstudent.