Renholdere med rekordlavt sykefravær
Renholderne i Åmli kommune har rekordlavt sykefravær. Hemmeligheten er samarbeid og at sjefen vasker selv.
Renholderne i Åmli i Aust-Agder er nesten ikke syke. Flere år på rad har de hatt sykefravær helt nede på null-tallet. I fjor var fraværet 4,3 prosent, men også det er langt unna landsgjennomsnittet for renholdere på 10 prosent.
De åtte ansatte i renholdsavdelingen er opptatt å holde god kvalitet på arbeidet. Her står de på for å holde det rent og pent for kommunens 1.800 innbyggere. Og de står på for hverandre. Hvis en av dem trenger hjelp en dag, stiller de andre opp. Også sjefen for renholderne, Inger Tove Solvang, vasker på lik linje med de andre. En dag i uka er forbeholdt kontorjobbing, de andre dagene utfører hun renhold.
– Hvordan klarer dere å holde sykefraværet så lavt?
– Vi trives med jobben og med hverandre. Samholdet og samarbeidet er godt. Vi har en veldig fin leder, sier Liv Abrahamsen.
Halvparten er over 60
Kollegene hennes smiler og er enige. De er samlet på Åmli skole for å dele sine erfaringer. Til sammen har de over hundre års erfaring som renholdere. Halvparten av dem har passert 60 år, men holder fortsatt stand i et fysisk tungt yrke.
John Lien er hovedtillitsvalgt for Delta i Åmli. Også han har en forklaring på hvorfor renholdsavdelingen skårer så høyt i undersøkelser om arbeidsmiljø.
– Forklaringen? Det er lederen! Hun er til stede, og hun jobber sammen med dem, sier Lien.
Hva slags sjef trenger dere?
For 12 år siden ble renhold skilt ut som en egen avdeling i kommunene. Da gikk Inger Tove Solvang fra å være kollega til å bli sjef. Det var utfordrende. Hun grublet litt på hva slags sjef hun skulle være og søkte råd hos dem hun skulle være leder for. «Hva trenger dere?», spurte hun. De ønsket seg en leder som var nær de ansatte, som jobbet side om side med dem og kjente deres oppgaver og arbeidshverdag.
– Jeg er sjef som vasker selv. Det er til alle ansattes fordel. Jeg har lederhatten på hele tida, men kontor bare én dag i uka, sier Solvang.
Renhold er fysisk tungt arbeid som lett kan slite på kroppen. En annen grunn til at nærværet er så høyt i Åmli, er at det de passer på å variere arbeidsoppgaver og å bruke moderne metoder. Maskinparken er oppdatert, og de bruker minst mulig kjemikalier.
Å unngå stress er viktig, understreker både lederen og de ansatte. Med god planlegging og prioritering får de jobben gjort uten stress. Solvang delegerer ansvar til de ansatte og lar hvert enkelt bestemme hvordan de vil legge opp arbeidsdagen.
- Jeg er opptatt av god kommunikasjon og inkludering og praktiserer det, sier Solvang.
- Det er stor fleksibilitet og gode muligheter for variasjon her. Vi kan planlegge jobben selv og velge om vi vil jobbe alene eller sammen med andre, sier nederlandske Simona Buyck som har vært ett år i jobben.
Dzema Hadzi er fra det tidligere Jugoslavia er også godt fornøyd med både jobben og kollegene.

Trine Helgestad og Tove Solvang samarbeider gjerne om renholdet på Åmli skole. Solvang er leder for renholderne, men vasker på linje med de andre.
Grenser for kutt
Før renhold ble en egen enhet, var det 14 ansatte og 11,5 årsverk fordelt på 16 kommunale bygninger. I dag er de åtteansatte fordelt på 5,6 årsverk og 17 bygninger. Nedbemanningen har foregått ved naturlig avgang.
Solvang er klar på at de nærmer seg grensen for hvor mye de kan effektivisere uten at det går utover kvaliteten.
– Folk ønsker å ha det rent og fint. Da må vi beholde stillingsprosentene. Kvaliteten blir dårligere hvis det kuttes mer. Det blir mer stress og deretter sykemeldinger. Det kan gå feil vei, sier Solvang.
Trine Helgestad har jobbet 22 år som renholder i det private før hun kom til Åmli for ett år siden.
- Det mye mer kav i det private. Det er stadige anbud og du skal gjøre samme jobb, men korte ned på tida. Det er roligere og bedre her, sier hun.
Konkurranseutsetting av renhold er ikke et tema blant politikerne i Åmli.
Finner alltid løsninger
Når noen i renholdsavdelingen er syke, blir det ikke satt inn vikar før etter 14 dager. Fram til da fordeles oppgavene på de andre.
– Jeg er veldig stolt av denne gjengen. De gjør stor innsats, sier Solvang.
De ansatte har god fagkunnskap og stor interesse for å lære, forteller lederen.
Når problemer oppstår, løser de dem i fellesskap.
– Vi får til alt. Vi vet at dette går, sier Liv Abrahamsen.
Renholderne har vært på flere turer utenlands sammen. Årets tur går til Gdansk i Polen. Turene gjør at de blir bedre kjent.
Arbeidet i avdelingen foregår både alene og i team. De som trives best med å jobbe alene, får gjøre det. To av de ansatte har hel stilling, de andre jobber frivillig deltid.
Stolte av jobben
Renholderne får alltid positiv tilbakemeldinger når de forteller at de jobber med renhold.
– Det er et lavtlønnsyrke, ikke et lavstatusyrke, sier Martha Vigdis Haugli og Ellen M. Lavrantsen.
– Vi er stolte av jobben vår, sier Liv Abrahamsen.
Denne artikkelen har også stått på trykk i Deltas magasin Ta del og i Driftig - fagblad for Service og Drift
Publisert: 22. juni 2015