Parkeringsonferansen 2016 – Går mot bilfritt sentrum

Else Nygaard deltok på Parkeringskonferansen 2016 i Trondheim.
Else Nygaard deltok på Parkeringskonferansen 2016 i Trondheim. Foto: Hege Heløe

Parkeringskonferansen 2016 ble avholdt i Trondheim i oktober med deltakere fra både det private og det offentlige. Hovedtema for konferansen var sentrumsutvikling med eller uten bil.

Av: Else Nygaard

Staten har en målsetting om at sentrumskjernene skal være bilfrie. Det store spørsmålet er om dette lar seg gjøre i praksis. I dag er det få byer som har en infrastruktur som gjør dette mulig. Det er av avgjørende betydning at kollektivtilbudet i tilfelle er på et nivå som kan dekke behovet.

Etablere parkeringsplasser utenfor bykjernen

Det skal heller ikke være mulig å parkere bilen i sentrumskjernen. Derfor må det etableres parkeringsplasser utenfor byene med skyttelbuss eller lignende for få menneskene inn til byen. Målet er å redusere Co2-utslipp som i dag er et problem for noen storbyer.
Får å oppnå et slikt mål er det flere hensyn som må tas. Butikker i sentrum vil tape omsetning siden folk handler mer når de har bil i nærheten. Barnehager, skoler og sykehjem er på mange steder plassert inne bykjernen. Kollektivtransport til slike institusjoner er ikke alltid like praktisk. Det vil nok kreve en god logistikk før man får levert barn i barnehagen, ta sykehjemsbeboere med ut på kjøretur eller komme seg til foreldremøte på en skole.
Slik jeg ser det er Oslo den eneste byen i Norge som kan være i nærheten av å nå et slikt mål. Men først må det gjøres enda mer på kollektivfronten. Hensynet til brukerne må veie tungt i vektskålen.

Kommunene bestemmer

Det er kommunene som avgjør hvilken parkeringspolitikk som til enhver tid skal gjelde. Dermed er det opp til kommunene selv å ha et bilfritt sentrum. Det vil nok bety mindre behov for parkering inne i bykjernen, men mange parkeringsplasser vil fortsatt bestå, er min spådom.
Den nye parkeringsforskriften som trer i kraft fra 1. januar 2017 var også tema under konferansen. Meningen med denne er at det skal bli enklere for brukerne å forholde seg til både privat og offentlig regulering. Det blir et felles lovverk. Man har et håp om at useriøse aktører vil forsvinne fra markedet. Forskriften kan man lese på www.lovdata.no.

Etterlyser veileder til parkeringsforskriften

Bente Nygren i Vegdirektoratet hadde presentasjon av de siste oppdateringene.
Det er skuffende å registrere at det ikke er utarbeidet en veileder til forskriften – det vil si systemet som skal fange opp alle bedriftene og skiltplanene for hele landet. HC-registeret som skal være et felles register, er ikke på plass. Det eneste som er ferdig, er parkeringsforskriften.
Etter foredraget satt flesteparten av deltagerne med flere spørsmål enn de gjorde da det startet. Mitt synspunkt er at det vil nok ta et år eller to før alt er på plass. På spørsmål om hva som menes med universell utforming, var svaret noe overraskende: «Det vet vi ikke ennå». 
I henhold til forskriften skal alle automater være universelt utformet innen 1. januar 2017. Jeg mener det er en umulighet når de ikke vet hvordan en slik utforming skal være. Direktoratet mener det skal være en overgangsordning frem til 2021. Ja, da får vi krysse fingrene og håpe på en avklaring innen da. Her blir det nok mye «lær av egne feil». Så det blir nok en del kreativitet og ulik praksis etterhvert som problemene oppstår. Det er betenkelig at det er så lite som er på plass bare tre måneder før forskriften trer i kraft.

Ga innspill

Det positive var at Vegdirektoratet fikk med seg mange spørsmål og idéer til løsninger som de vil ta med seg videre i arbeidet, og at vi som jobber med dette til daglig, nå blir hørt.
For oss trafikkbetjenter vil ikke håndhevingen bli så annerledes enn den er i dag. Det eneste er at noen kommunale parkeringer vil bli regulert privat – det vil si de områdene som ikke er enerettsområder – altså områder som ikke er tilknyttet vei.
Det spørsmålet som da reiser seg, er hva kommunene vil gjøre med disse områdene? Privatisere dem? Kommunalt AS? Eller vil kommunen selv ta seg av dem? Det er opp til hver enkelt kommune.

Konklusjon: Vi må være tålmodige og være innstilt på at 2017 vil bli et år med utfordringer for å få forskriften gjennomførbar. Det blir vel sånn at teori og praksis må gå hånd i hånd før resultatet foreligger. Ikke minst må forskriften gjøres forståelig både for brukere og for dem som skal håndheve den.