Rådslag om nye nasjonale kostråd

Helsedirektoratet er i gang med å lage nye nasjonale kostråd, og inviterte 18. januar en rekke organisasjoner til rådslag. Kost- og ernæringsforbundet rettet i sitt innlegg fokus på den manglende satsingen på faget Mat og helse. Vi viste også til Sverige, der de fleste kommuner har overordnede kjøkkensjefer som sørger for god kvalitet på det som serveres i alle ledd, også med tanke på kosthold.
"Vi skal ikke si så mye om hva de nye kostrådene bør inneholde. Kost- og ernæringsforbundet har tillit til forskningen, vi har tillit til grunnlaget, vi har tillit til at Helsedirektoratet tilpasser dette norske forhold på en utmerket måte. Det vi vil si noe om, to ting, er hvordan kostrådene skal komme til nytte, og nå frem til de som trenger det mest.
For kunnskap, det kommer ikke av seg selv. Det må læres. Og når vi ser hvordan det står til med utviklingen i norsk kosthold, da blir dessverre konklusjonen at vi ikke kan regne med at dette er noe barn og unge lærer hjemme.
Heldigvis har vi jo da faget mat og helse i grunnskolen. Læreplanen er helt nydelig, og når vi i tillegg har fått faget folkehelse og livsmestring, så skulle man jo tro at de unge er godt rustet til voksenlivet, når de flytter hjemmefra.
Men læreplaner og hva som skjer i praksis er to forskjellige ting. Det satses generelt for lite på faget mat og helse. For det burde jo ikke være slik at en skole bare kan bestemme seg for å droppe undervisningen i faget de siste tre månedene av skoleåret, for i de timene skal de heller være ute og gå tur.
Det andre vi skal snakke om er hva man serverer i eget hus. Da tenker vi ikke på hva folk spiser hjemme, men det som serveres av det offentlige, som i barnehage, skole, sykehjem.
Hver eneste dag møter vi budskap som går på tvers av kostrådene. Og for all del: Kokken på sykehjemmet, vernepleieren på institusjonen og assistenten i barnehagen, de må gjerne mene at kostrådene er vranglære og roten til alt ondt, så lenge det er på fritiden.
For når man lager mat i regi av det offentlige, da skal det ikke være rom for personlige tolkninger. Det som serveres skal være i tråd med kostrådene og retningslinjene fra Helsedirektoratet, tilpasset den og den gruppen.
Så er det jo slik at ikke alle som jobber med mat har kompetanse om kosthold, eller har et fagmiljø rundt seg. Og hvis man ikke har det, da er det jo lett å google, og lytte til den influenseren som roper høyest.
Det er kommunens ansvar at det som serveres følger kostrådene. I Sverige har de fleste kommuner en overordnet kjøkkensjef, en kostchef, som har system på alt som serveres av mat i kommunen, også med tanke på kosthold. Vi mener dette er en modell norske kommuner bør adoptere."
Kost- og ernæringsforbundet v/Arnt Steffensen, leder