Hjemmekontoret hos et medlem i IT forbundet

Som en følge av pandemien har svært mange arbeidet hjemmefra i 2020, og det fortsetter langt inn i 2021. De aller fleste har gjort dette uten at det har blitt inngått endringer i arbeidsavtale mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Det er sikkert mange som kjenner seg igjen i beskrivelser av midlertidige og tilfeldige kontorløsninger ved kjøkkenbenken/-bordet, spisebord i stuen eller andre halvgode løsninger.

Vi «møtte» et av medlemmene våre i IT forbundet over lunsj på Teams, Aron Kobberstad Krishna, og snakket litt løst og fast om hvordan han har opplevd det å jobbe hjemmefra i lengre tid.

Aron jobber på IBM i Oslo hvor han designer tekniske løsninger for IBM’s salgsavdeling. Før mars i fjor kunne en typisk hverdag bestå av mange kundemøter, gjerne hos kunden, sammen med flere tekniske konsulenter hvor formålet var å brainstorme nye tekniske løsninger. IBM’s Client Center ble flittig brukt når nye teknologiske løsninger skulle presenteres. I tillegg ble Client Centeret brukt til raske avklaringsmøter med kunder og partnere.

Da samfunnet stengte ned 12. mars i fjor, stengte også Client Centeret på grunn av smittevern. Produktpresentasjoner med gjester fra inn- og utland måtte avlyses. For oss IT-bransjen er ikke overgangen til digitale verktøy eller det å jobbe hjemmefra vanskelig. Vi har gjort det i årtier allerede. Men for kundene våre ble det for mange en bratt læringskurve. Vi oppdaget at kundene ble mindre tilgjengelig fordi de ikke hadde digitale verktøy eller nok kunnskap om verktøyene til å jobbe effektivt hjemmefra i begynnelsen.

image-20210127151357-1
Aron Kobberstad Krishna på hjemmekontoret

«I min jobb ser jeg at kun digital interaksjon ikke gir samme kunnskapsoverføring, og vi ser også at det ikke gir samme gode toveiskommunikasjon. Det er en fordel at reisetid og reisekostnadene har minket, mens designtiden har faktisk økt fordi man mister muligheten til å snakke sammen og dele ideer gruppevis og «i munnen på hverandre» i samme møte. Vi trenger rett og slett flere møter for å sikre et godt resultat.» forteller Aron.  «I et videomøte må man vente på tur, og la en person snakke om gangen. Jeg ser faren for at enkelte gode ideer kan gå tapt fordi spontan idemyldringen begrenses. Det blir for strukturert og enkelte blir mindre aktive i diskusjonene.»

Avdelingen til Aron etablerte en daglig online felles lunsj. Dette var viktig for å ta vare på felleskapet. «Det var en fin måte å opprettholde rutiner og kontakt med kollegaene», sier Aron.  IBM har også iverksatt tiltak for å holde motivasjonen oppe med å arrangere virtuell FredagsQuiz, invitert til digitale kaffepauser med ledergruppen der du kan spørre om alt du lurer på og arrangert Mindfulness-sesjoner. De siste månedene har det også være ukentlig online trim kalt «Jobbstrekken».

«Den største utfordringen med å jobbe hjemmefra var faktisk omgivelsene. Barna skulle også være hjemme og de skulle ha hjemmeskole. Plutselig ble man klasseforstander, gymlærer og mattelærer. Samtidig var trykket på jobben akkurat det samme.»

Mange opplever at dagene blir lengre, og at man blir sittende stille i lange perioder. Flere videomøter blir klemt inn i løpet av dagen og kroppen blir sliten fordi småpausene forsvinner/ikke tid til. «IBM har tilbudt oss å hente kontorstoler, skjermer osv, men det er ikke det som er den største utfordringen. Mange av oss som er vant med å jobbe en del hjemmefra fra før pandemien har laget seg gode hjemmekontorløsninger allerede», forteller Aron. «Vi kjenner på at det blir statisk i lange perioder av gangen, mye stillesitting og kanskje at arbeidsdagen ikke helt er over før langt utpå ettermiddagen».

I perioden fra aug til okt syklet Aron 2 ganger i uka inn til kontoret for å få litt variasjon og møte kolleger fysisk. Bortsett fra det har han hatt hjemmekontor 5 dager i uka.  «Etter pandemien vil jeg fortsette å jobbe hjemmefra noen dager i uka, på samme måte som vi gjorde før pandemien. Åpent landskap, som er vanlig i vår bransje, gjør det mer effektivt å jobbe hjemmefra når man skal konsentrere seg», sier Aron.

Hovedtillitsvalgt i IBM om hjemmekontor

Badge_photo_Tygsett_small
Konserntillitsvalgt i IBM, Ann-Helen Tygsett
I IBM er ikke hjemmearbeid noe nytt. Her har de lang og god erfaring med å la de ansatte jobbe utenfor arbeidsplassen. Mange av de ansatte har benyttet seg av muligheten med hjemmekontor en til to dager i uken. 
"Vi har hatt en prosess på plass for å håndtere hjemmearbeid i mange år og har derfor både avtaler og infrastruktur på plass for å håndtere dette" sier konserntillitsvalgt på IBM, Ann-Helen Tygsett.
 

Skal arbeidsgiver bidra med utstyr på hjemmekontoret?

Arbeidstaker skal ikke påføres utgifter ved bruk av hjemmekontor. Arbeidsgiver kan ikke forvente at hjemmet er godt nok utstyrt for å jobbe sikkert og tilfredsstillende hjemmefra. Så lenge arbeidet hjemmefra ikke følger fast mønster og er midlertidig, kan ikke arbeidsgiver forventes å bidra med utstyr eller tilrettelegging.

Men, på hvilket tidspunkt er hjemmearbeidet ikke lenger tilfeldig, kortvarig eller midlertidig? Til å begynne med under pandemien var det ikke tvil om at det var midlertidig og tilfeldig. Nå snart ett år senere, kan vi fremdeles argumentere for at det er midlertidig? I en artikkel på juridika.no skriver advokat Punsvik fra Selmer følgende: «…hjemmekontoret har blitt så permanent at det endrer forutsetningene [red. anm.: forskrift om fjernarbeid]. Han er glad lovgiver skal se på reguleringen. – Fraværet av saker for domstolene tyder på at regelverket har fungert godt, men nå må det 20 år gamle regelverket oppdateres.»

Vi ser også fra mange nyhetssaker i pressen at stadig flere arbeidsgivere har til hensikt å fortsette praksisen med hjemmekontor også etter at pandemien er over.

Forskriften trer i kraft dersom hjemmekontoret bærer preg av å være av en viss varighet. Hjemmekontor under en pandemi vil man kunne si er av en viss varighet, og forskriften gjelder – men at den ikke trer i kraft dersom det er av kortere og tilfeldig art. Dette er et tolkningsspørsmål. Konklusjonen må være å ha en åpen dialog med arbeidsgiver og sørge for å bli enig om en avtale dersom hjemmekontoret blir mer fast enn tilfeldig.

Forskrift om arbeid som utføres i arbeidstakers hjem

Bruk av hjemmekontor er regulert i en snart 20 år gammel forskrift. Forskriften gjelder ikke hjemmearbeid som er av midlertidig og tilfeldig karakter. Et av hovedpunktene i denne forskriften er at i tillegg til den skriftlige arbeidsavtalen skal det inngås skriftlig avtale om hjemmearbeidet som minst omfatter:

  • omfanget av hjemmearbeidet
  • arbeidstid for hjemmearbeidet
  • eventuelle bestemmelser om når arbeidstaker skal være tilgjengelig for arbeidsgiver
  • dersom avtalen er midlertidig; forventet varighet
  • eventuelle bestemmelser om retten til å endre eller si opp avtalen om hjemmearbeid, frister for slik oppsigelse mv.
  • eventuelle bestemmelser om prøvetid for hjemmearbeidsordningen
  • eiendomsrett, drift og vedlikehold av utstyr
  • eventuelle bestemmelser om saksbehandling, taushetsplikt og oppbevaring av dokumenter.