Jobben min: Gir alt for Livsglede for eldre

Hjelpepleier Randi Palmgren Heimstad har sagt ja til hver utfordring hun har fått og er glad for det. I dag er hun ansatt i Livsglede for eldre og reiser land og strand rundt for å spre budskapet.
Hjelpepleier Randi Palmgren Heimstad har sagt ja til hver utfordring hun har fått og er glad for det. I dag er hun ansatt i Livsglede for eldre og reiser land og strand rundt for å spre budskapet. Foto: Hege Heløe

Randi Palmgren Heimstad er engasjert og levende opptatt av eldre og deres livsvilkår. I fem år har hun jobbet med Livsglede for eldre og i høst fikk hun tilbud om fast stilling i organisasjonen. Jeg sa ja, men valgte å beholde 25 prosent stilling ved Thor Heyerdahl videregående skole.

Karriereveien til Randi Palmgren Heimstad tok en ny retning da hun etter å ha tatt Postskolen flyttet til Trøndelag med mannen sin i 1981. Her var det imidlertid ikke ledig stilling i posten og dermed begynte hun å ta vakter som miljøarbeider. Hun trivdes godt med å jobbe i helse- og omsorgssektoren og valgte å utdanne seg til hjelpepleier i vernepleien og fikk fagbrev på slutten av 80-tallet. Hun jobbet på bolig- og dagsenter og utmerket seg tidlig som en engasjert person.

Positiv og interessert

- Jeg ble utfordret til stilling som daglig leder og her var jeg til 1998. Selv om jeg ikke hadde høyskoleutdanning fikk jeg personal og administrativt ansvar. En vernepleier hadde det medisinske ansvaret. Jeg mener dette viser at det er mulig å gjøre karriere selv uten høyere utdanning.

Det som er viktig er å være nysgjerrig og på tilbudssiden, se mulighetene og ta utfordringene som dukker opp. Randi Palmgren Heimstad

For 19 år siden flyttet hun med mann og barn tilbake til hjemstedet Porsgrunn. Hun søkte på jobb ved Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik. De søkte etter hjelpepleier i vernepleie til avdeling for psykisk utviklingshemmede og multihandikappede.
- Jeg har lang erfaring med disse brukerne, og fikk stillingen. Her har jeg jobbet siden og har fått mange nye oppgaver underveis, sier hun.

Hun valgte også å ta utfordringen om å videreutdanne seg innen psykiatri. Hun ble forespurt om å ta yrkesfaglig fordypning og ble koordinator for Livsglede for Eldre.
- Jeg brenner veldig for at elevene skal komme seg ut i praksis. 16-åringer kan ofte bli litt skremt over å skulle rett ut i stell. Da er det en fin tilvenning i å omgås eldre på en annen måte gjennom Livsglede for Eldre, sier Heimstad, og legger til at elevene får positiv erfaring og vi opplever mindre frafall enn ved annen type praksis. Livsglede for Eldre gir de unge en annen inngang i helseyrket. Heimstad er koordinator og har introdusert Livsglede for Eldre overfor ledelsen i kommunen og i andre kommuner. Engasjementet har blitt lagt merke til og hun fikk derfor tilbud om full fast stilling i Livsglede for eldre.

- Jeg fikk dette tilbudet i høst. Da var jeg over 60 år. Det er flott å kunne være med på å synliggjøre hva Livsglede for eldre handler om. Jeg skal reise rundt i landet å informere og inspirere, sier Heimstad, og legger til at det skjer mye rundt omkring i landet.

En god hverdag for eldre

Heimstad valgte å si ja til å jobbe med Livsglede for eldre dersom hun fremdeles kunne ha 25 prosent stilling på skolen.
- Jeg trives så godt på skolen og med elevene og jeg vil følge med på hvordan de gjøre det. Jeg har også opplæring av andre lærere også, sier hun.

- Vi har også et samarbeid med flere barnehager – livsgledebarnehager. Det er flott å se barn, ungdom og eldre sammen. I dag har Livsglede for Eldre knyttet til seg om lag 150 skoler og 200 barnehager, så dette brer om seg, sier Heimstad.

Livsglede for Eldre handler om å gi eldre en god og meningsfull hverdag. Gjennom gode opplevelser skal de eldre stimuleres sosialt, åndelig og kulturelt. Livsglede skaper møteplasser for barn, unge, eldre og for frivillige organisasjoner. Gjennom lokalforeningene og konsepter for sykehjem, barnehage og skoler og utdanningsinstitusjoner. Arbeidet skal utløse frivillig engasjement. Livsglede for eldre ble startet i 2005 av sykepleierstudenter i Kristiansand og er å representert i alle landets fylker.

Ni kriterier

- Det tar fra et halvt år til to år å bli et livsgledesykehjem. Det kreves blant annet at man skal ha kontakt med barnehage eller skole, at de eldre skal ut å få frisk luft, det skal være en hyggelig tone rundt måltidet, samarbeid med frivillige organisasjoner og kontakt med dyr. Det kreves også at man skal sette seg inn i hver enkelt beboers livshistorie blant annet. Det er i alt ni kriterier som må oppfylles, forklarer Heimstad.

- For skole og barnehage er det bare å gå inn på hjemmesiden og registrere seg. Alle får gule t-skjorter. Vi reiser ut og informerer og veileder, sier Heimstad.
Hun oppfordrer interesserte til å ta kontakt med Livsglede for eldre.
- Bruk oss. Det er et kjempebehov for aktivitet i eldretjenesten.

Si ja!

Heimstad mener at hun som helsefagarbeider har fått prøve seg på ulike jobber. Jeg har ikke alltid vært like glad i å stikke meg fram men når jeg blir engasjert og brenner for noe, så gjør jeg det. Jeg er veldig engasjert i morgendagens eldreomsorg og mener det er viktig å tenke på hele mennesket. Når man utdanner seg i helseyrker så er det ikke bare for meg selv og for lønna en jobber. Vi er her på jobb for de som bor her og fordi vi har noe å gi. For å jobbe som helsefagarbeider må man ha lyst til å ha nærkontakt med mennesker, sier hun.
Hjelpepleieren har gir følgende råd til unge i arbeidslivet:

- Vær nysgjerrig og på tilbudssiden. Legg vekk mobilen og ta kontakt på jobben. Det kan åpne opp mange dører, mener hun.

Ta vare på ungdommene

Hun råder også ansatte på arbeidsplassen om å ta de unge godt imot når de kommer i praksis.
- Vær nysgjerrig på de unge. By på deg selv og gi elevene lov til å bidra. La de få prøve ut ting. Det er viktig at de ikke mister lysten til å jobbe i helsesektoren, sier hun.
- Det er kjempeviktig at ungdom velger å bli helsefagarbeidere. I framtida vil det ikke bli mindre behov for yrkesgruppen, sier Randi Palmgren, som skal skal holde innlegg under vårens landsmøte for Helsefagarbeidere i Delta. 
- Jeg gleder meg til å nå fram med budskapet. Dere er en viktig målgruppe for arbeidet vårt, Randi Palmgren Heimstad.

IMG_1148.JPG
Livsglede for eldre brer om seg, og Randi Palmgren Heimstad ser framt til å jobbe i mange år til med å lære opp flere sykehjem, barnehager og skoler i arbeidet med Livsglede for Eldre. (Foto: Stine Indahl.)