Friordning på sykehjem i Bergen

Beboere med vedtak om langtidsopphold på sykehjem i Bergen får tilbud om fot behandling flere ganger i året til en fast lav sats. Kommunen betaler resten. Er fotbehandlingen rekvirert som et ledd i medisinsk behandling, er den helt gratis for pasienten.
AV ANETTE HAUGEN
Autorisert fotterapeut Dee Berg jobber til daglig i klinikken Åsane Hud og Fot på Flaktveit i Åsane bydel i Bergen. Her jobber hun sammen med tre andre. De er alle sammen autoriserte fotterapeuter, mens de tre andre i tillegg er hudterapeuter.

Selv var Dee ferdig utdannet fotterapeut i 2018. Hun er opprinnelig fra Texas i USA, men kom til Norge i 1985. I USA er hun utdannet sykepleier, men siden utdannelsen der kun er på to år, har hun bare fått godkjent utdannelse som hjelpepleier i Norge. Gjennom en lang yrkeskarriere innenfor helse, har hun blant annet jobbet mye med sårpasienter.
To sykehjem
Dee Berg tar imot pasienter i klinikken på Åsane fire dager i uka, mens hun reiser ut til to forskjellige sykehjem én dag i uka. Sykehjemmene hun besøker er Ulset sykehjem og Fantoft omsorgssenter. Ved disse sykehjemmene er det slik at alle beboerne settes opp fast til fire fotbehandlinger i året. Prisen de betaler for dette er kun 86 kroner per behandling. Beboere med diabetes som er insulin avhengige, betaler ingenting for behandlingene.
I Bergen kommunens oversikt over avgifter, gebyrer og egenbetalinger for 2023, står det nemlig:
«Fotpleie for beboere med vedtak om langtidsopphold på sykehjem, per behandling: 86 kroner. Merknad: Gjelder kun beboere med langtidsopphold. Andre brukere betaler ordinære priser for fotpleie. Fotpleie for beboere på langtidsopphold som er rekvirert som et ledd i medisinsk behandling, er gratis.»
Sikrer behandling
– Dette er en fin løsning for alle parter. At alle blir satt opp med time fire ganger i året, der de enten betaler en svært lav sats eller ingenting, gjør det enkelt for meg. Da behøver jeg ikke å spørre hver enkelt beboer om de ønsker en fotbehandling – og være redd for at de svarer nei fordi de synes det er for sykehjemsbeboere får rimelig eller helt gratis behandling av føttene.
– Samtidig sikrer det at alle beboerne blir tatt vare på og får forsvarlig stell av føttene minst fire ganger i året. De kan også be om å få behandling oftere om de ønsker eller om det er behov for det. Jeg trodde faktisk denne ordningen var lik over hele landet. Fotterapeuten forklarer at selv om hun ikke har fordypning i diabetesfoten, så har hun lang erfaring med behandling av sår og pleie generelt, slik at hun ikke finner det problematisk å behandle pasienter med diabetes. Det handler stort sett om vanlig fotstell – og de har alltid en lege til stede på huset, slik at han/hun kan tilkalles ved risikoføtter eller annet behov.
Betalt av kommunen
Det ene sykehjemmet Dee Berg besøker har 40 beboere og det andre har 60 beboere. Etter hvert besøk sender hun en faktura til sykehjemmet for egenbetalingen beboerne skal ut med, så sørger de for å kreve pengene inn fra beboerne. Mellomlegget, eller hele summen for de som har fri behandling, får hun betalt direkte fra Bergen kommune.
Ved det ene sykehjemmet tar hun også imot pasienter som er brukere av senterets fasiliteter, men ikke bor der. De tilbys også fotbehandlinger, til en litt redusert pris, men da må hun selv sørge for å fakturere dem direkte. Det er ikke alltid innbetalingene går like enkelt da.