Fotterapeutforbundet informerer angående Coronaviruset

Fotterapeutforbundet informerer angående Coronaviruset
© Colourbox

DENNE ARTIKKELEN OPPDATERES FORTLØPENDE med info fra sentralstyret som angår situasjonen rundt corona-virus.

Ny info den 25.09.21:
Til våre medlemmer: 

242924773_4425733727509800_1536528273426200334_n.jpg

Veilederen avsluttes idag. Ved større lokale utbrudd, må du oppdatere deg på hjemmesiden til den kommunen du jobber i. 

Henviser til Helsedirektoratets nettsider https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/kommunale-helse-og-omsorgstjenester

Mvh Fotterapeutforbundet 

 

 

 

Ny info den 09.02.21:

Til våre medlemmer:

HENVENDELSE TIL FHI

FTF har i dag rettet en henvendelse til FHI og uttrykt bekymring for arbeidssituasjonen til våre medlemmer. På bakgrunn av dette ber vi om at autoriserte fotterapeuter blir prioritert som helsepersonell i forhold til koronavaksinen.

ENDRINGER I VEILEDEREN TIL FHI

Vi sender deg de siste to endringene fra FHI ang Smittevernfaglig forsvarlig drift i helsevirksomheter med én-til-én-kontakt (covid-19)

https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/helsepersonell/en-til-en-helsetjenester/

Den engelske varianten av SARS-CoV-2 

Pasienter bør uavhengig av hvilken SARS-CoV-2-variant som er mistenkt/bekreftet, håndteres på samme måte. Det er altså ikke behov for spesielle tiltak selv om den engelske varianten av SARS-CoV-2 er mistenkt/bekreftet.
Hvis ett tilfelle av SARS-CoV-2 bekreftes i en helseinstitusjon, skal en teste alle i berørt enhet (som i sykehjem ofte vil være hele institusjonen, mens dette i spesialisthelsetjenesten må vurderes lokalt basert på informasjon om mulige berøringspunkter mellom ansatte og mellom pasienter, som for eksempel enheter som deler personell, har felles oppholds- og pauserom o.l.).
Helsetjenesten bør som ellers under pandemien, forholde seg til det smitterisiko- og tiltaksnivå som er definert lokalt, og ha økt årvåkenhet inkludert lav terskel for testing.
Når helsepersonell pendler mellom områder med høyt (4 eller 5) og lavt smitterisikonivå (1 eller 2), kan ukentlig testing tilbys.

Nytt er også en link til nettundervisning om nye varianter av sars-CoV-2:

Råd ved helse- og omsorgstjenester i privat bolig og private hjem i samlokaliserte omsorgsboliger mv. - oppdatert 04.02.2021
Rådene på denne siden er et supplement til lokale og nasjonale plan- og regelverk under covid-19-pandemien.

https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/helsepersonell/tiltak-i-hjemmetjenesten/

Råd til sykehjem under covid-19-pandemien - oppdatert 08.02.2021

Husk at rådene på denne siden er et supplement til lokale og nasjonale plan- og regelverk under covid-19-pandemien. 

https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/helsepersonell/sykehjem-og-smittevern-mot-covid-19/

FORSLAG TIL BREV TIL KOMMUNELEGEN

Vedlagt finner dere et utkast til et brev dere kan sende til kommunelegen i deres kommune, hvis dere ønsker det. 


Utkast til brev til kommunelegene ang. koronavaksine

 

Ny info 30.04.20:

Til våre medlemmer

FTF håper at dere har kommet godt i gang med virksomheten igjen. Vi deler her noen svar på spørsmål som har kommet fra dere de siste to ukene.

Rengjøring og desinfisering av overflater i klinikken - her er hva som gjelder:

Alkohol 70% til teknisk desinfeksjon benyttes ufortynnet. Påføres området med en ren klut eller et tørkepapir, tilstrekkelig fuktig til at flaten er synlig fuktig. La området lufttørke noen minutter. Flaten trenger ikke rengjøres i etterkant.

Klorin® (4 % natriumhypokloritt) må blandes ut i forholdet 2,5 dl klorin/10 liter vann eller 1,25 dl klorin/5 liter vann, noe som tilsvarer 1000 ppm. Ta hensyn til om overflaten tåler klor. Utblandet klorin påføres flaten, fortrinnsvis med en klut, slik at den er synlig fuktig. La flaten stå i 10 minutter før flaten rengjøres på vanlig måte.

Standarder for smittevernutstyr

Utstyr må ha et CE klassifisering på sitt produkt som skal komme frem i teksten om produktet, når du skal bestille på nettet. Det skal sikre at utstyret er produsert og testet i henhold til gjeldende standarder. Dette er hva du må se etter for å finne godkjent smittevernutstyr.

Munnbind: NS-EN 14683:2019+AC:2019
Åndedrettsvern:  NS-EN 149:2001+A1:2009
Hansker: NS-EN 455-1:2000, NS-EN 455-2:2015, NS-EN 455-3:2015, NS-EN 455-4:2009.

Mange har etterspurt smittevernkurs for fotterapeuter. FTF har ikke utarbeidet et eget da basale smittevernrutiner er noe vi som helsepersonell skal kunne, men vi anbefaler dere

https://www.fhi.no/om/kurs-og-konferanser---oversikt/nettundervisning-nytt-koronavirus-og-covid-19-i-helsevirksomheter-med-en-ti/ 

Det blir ikke utstedt kursbevis for dette fra FTF. 

Dokumentasjon

FTF råder dere til å skrive en tekst i journalen for hver pasient med hensyn til de tiltak vi gjør vedr. smittevern. I mange journalsystem er det mulig å lagre en utarbeidet tekst i programmet slik at det bare er klipp og lim. Går ikke det kan du lage en tekst i et word-dokument og klippe teksten ut derfra.

Eksempel: «Behandlingen ble utført med håndsprit på pasient før og etter behandlingen. Smittevernutstyr som munnbind, hansker og plastforkle ble brukt på meg. Flater pasienten var i berøring med, ble rengjort med antibac» Se https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/helsepersonell/en-til-en-helsetjenester/ 

I HMS mappen skriver dere hva slags hansker, munnbind osv dere bruker. Vaskerutiner både av klinikk, utstyr og arbeidsklær skal inn i HMS mappen.

FTF vil også informere om den nye digitale HMS håndboken vi har utarbeidet https://delta.no/yrke/fotterapeutforbundet/artikkelarkiv/tilbud-kun-til-medlemmer-av-fotterapeutforbundet-copy  

Ansatte eller du som eier av klinikk skal holde deg unna arbeidsplassen eller forlate den umiddelbart dersom du utviklere feber eller symptomer på luftveisinfeksjon. Du skal være hjemme til en dag etter at du føler deg frisk.

Avstand mellom pasienter på venterom skal være minst 1 meter.

Hjemmebesøk - Folkehelseinstituttet skriver «dersom pasienten er frisk, vurderer vi at hjemmebesøk kan gjennomføres».

Sykehjem - Kontakt kommunelegen, gjerne sammen med virksomhetsleder. Send gjerne med veilederen fra Folkehelseinstituttet og plakaten for venterom utarbeidet av FTF. På denne måten ser legen at du har en gjennomgående plan og tiltak for gjennomførelsen av behandlingen. Her er de generelle rådene for sykehjem

https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/helsepersonell/sykehjem-og-smittevern-mot-covid-19/

Her er tre punkter som SMB Norge har spilt inn til Finansdepartementet:

1. Lønn (til nøkkelansatte) Som uunngåelig fast kostnad. Dersom dette kommer på plass så mener SMB Norge at særlig små enkeltmannsforetak og andre mindre bedrifter veldig raskt kommer inn i ordningen i den grad de nå faller utenfor, og de vil kunne holde hjulene i gang gjennom krisen, slik at vi får et mangfoldig næringsliv, også når krisen er over.

2. Egenandel SMB Norge har hele veien vært opptatt av at egenandelen bør settes til null. Dette fordi mange av de minste bedriftene ikke kommer inn under ordningen med dagens formel.

3. Minstebeløp SMB Norge mener at minstebeløpet på 5.000 kroner er for høyt for de minste bedriftene. Ikke minst ser vi nå at kombinasjonen egenandel på 10.000 og minstebeløp på 5.000 slår svært uheldig ut for mange av de minste bedriftene. SMB mener derfor at minstebeløpet bør fjernes.

Midlertidig ordning for selvstendig næringsdrivende og frilansere som mister inntekt på grunn av koronautbruddet. (Dette er for tapt inntekt.)

https://www.nav.no/no/person/innhold-til-person-forside/nyheter/midlertidig-ordning-for-selvstendig-naeringsdrivende-og-frilansere-som-mister-inntekt-pa-grunn-av-koronautbruddet?fbclid=IwAR0Egh9KZmV9bXej_XlLrxJlYqPp79dhU6YtyXUYUpZqJODtV8wtT_ztr98

Det siktes mot å ha søknaden klar så tidlig som mulig i uke 19. Da kan det søkes om kompensasjon for helt eller delvis tapt inntekt i april. Det søker altså etterskuddsvis.

FTF ønsker dere en fin 1. mai og langhelg!

 

Ny info 20.04.20:

Onsdag 15. april meldte FTF inn våre forslag til Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet vedr virksomhetsspesifikke smitteverntiltak for autoriserte fotterapeuter. 

FTF kommer ikke til å melde inn ytterligere tiltak ut over de føringene som ligger fra Helsedirektoratet.

Dere oppfordres til å øke prisen pr behandling pga økte utgifter til smitteverntiltak. FTF anbefaler dere å tilpasse prisen til de ekstra utgiftene dere har til hver behandling.

Det er nå mulighet for å søke kontantstøtte. Se https://kompensasjonsordning.no/

Kompensasjon for tapt lønn kan søkes i begynnelsen av mai. Det vil da gjelde for april. Følg med på www.nav.no

Det har vært en krevende periode og sentralstyret håper at dere har hatt nytte av informasjonen vi har sendt ut. Vi har jobbet så godt vi kan med de ressursene vi har.

Lykke til alle sammen!

 

 

Ny info kvelden 19.04.20:

Nå har bransjestandarden for fotterapeuter blitt publisert:
Les mer her: Bransjestandard for fotterapeuter

 

Ny info 17.04.20:

Til våre medlemmer,

Vi venter fortsatt på den bransjespesifikke standarden for oss fotterapeuter. Det ble sagt fra Helsedirektoratet at de skal prøve å få den ferdig i dag. Mulig at den kommer først i helgen.

Vi kan ikke åpne klinikkene våre før bransjestandarden er på plass, dessverre.

FTF sender mail til dere så snart den kommer, men følg med på Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet sine nettsider. Bransjestandarden blir lagt ut der.

FTF har også utformet en plakat som er ment for dør til venterom og dør til klinikk. Her står det spesifikt at all timebestilling må skje pr telefon. Derfor er det lurt å skrive telefonnummeret på plakaten.
Du finner plakaten på Klinikkdrift-siden, (krever innlogging). 

Vi har fått tilbud fra Folkehelseinstituttet om et kurs, se under, og vi anbefaler alle å ta det. Kurset er en generell veiledning for alle som jobber en til en, og ikke spesifikk standard for vår bransje.

 

Nettundervisning: Nytt koronavirus og covid-19 i helsevirksomheter med en-til-en pasientkontakt

Folkehelseinstituttet vil i samarbeid med Helsedirektoratet mandag 20. april kl. 14-15.30 holde nettundervisning om nytt koronavirus og covid-19, og hvordan dette bør håndteres i helsevirksomheter med en-til-en pasientkontakt.

Nettundervisningen er gratis og krever ingen påmelding. Det er bare å benytte lenken nedenfor til Teams. Dere trenger ikke laste inn eller ha teams på maskinen deres. Dere trykker på «Se på nettet» som kommer som et alternativ etter at dere har trykket på lenken. Deretter skal dere krysse av for at dere ønsker å delta anonymt:

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_ZmU1MGI3OTYtOWQyNi00ZGM5LWExZjctYTFjYWZhYmRhZGU0%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%2254475f80-1baa-4ea9-9185-c0de5cc603fe%22%2c%22Oid%22%3a%222a36fe69-80d9-40ff-ba41-f4514083cb3c%22%2c%22IsBroadcastMeeting%22%3atrue%7d

Tema:

  • Introduksjon med litt om utbruddet om covid-19
  • Om nytt koronavirus og covid-19
  • Hvordan spres smitte?
  • Tiltak for å hindre smittespredning i en-til-en-helsevirksomheter
  • Juridiske aspekter

Det vil bli anledning til å stille spørsmål i underveis i undervisningen, som vil bli svart i etterkant av undervisningen. Det er satt av ca 30 minutter til spørsmål. Spørsmål kan stilles underveis på selve løsningen, eller sendes inn på forhånd til she-konferanse@fhi.no. Det understrekes at undervisningen vil være generell, da helsevirksomheter som driver med en-til-en pasientbehandling omfatter mange ulike typer helsetjenester.

Nettundervisningen vil bli publisert på Folkehelseinstituttets nettsider i etterkant.

 

 

Ny info 15.04.20:

FTF er i dialog med Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet vedr den nye bransjestandarden for smittevern. Vi er nå bedt om å komme med innspill til virksomhetsspesifikke råd for fotterapeuter. Sentralstyret har i dag sendt sine råd og de skal behandles og godkjennes av Helsedirektoratet på torsdag. Målet er at den nye bransjestandarden skal være ferdig fredag og vi kan da åpne klinikkene våre mandag 20. april hvis vi har nødvendig smittevernutstyr og rutiner for pasientbehandling på plass.

FTF vil holde dere orientert om dette og sender ut mail så snart vi får svar fra Helsedirektoratet.

Smittevern:

Snart vil vi kunne åpne klinikken vår igjen, og da er det viktig at du som helsepersonell er oppdatert i smittevern rundt Covid -19 .

Fra første utbrudd til en global pandemi

Ettersom Covid-19 er forårsaket av et nytt virus, var det ingen kunnskap om nøyaktig hvor raskt sykdommen sprer seg eller hvor alvorlig den kunne være for dem som ble smittet. 

Da utbruddet ble større, ble også det dødelige potensialet mer tydelig, og mangelen på effektiv behandling av viruset gjorde at isolasjon ble den vanligste metoden for å begrense spredning. 

Tiltaket hjalp, men det stoppet ikke Covid-19 fra å spre seg fra by til by, deretter region til region og til slutt fra land til land. 

Dette nye koronavirusutbruddet har berørt mennesker over hele verden, og har blitt klassifisert som en pandemi av Verdens Helseorganisasjon (WHO). Antall tilfeller fortsetter å øke, og viruset finnes nå på alle kontinenter unntatt Antarktis.  

Mens viruset er dødelig for noen, vil de fleste som blir smittet trolig få milde luftveissymptomer som vil gå over av seg selv. Andre vil få mer alvorlig sykdom med blant annet lungebetennelse og pustebesvær. Covid-19 kan ramme mennesker i alle aldre, men mye tyder på at to grupper har en høyere risiko for å få alvorlige symptomer: eldre mennesker og personer med underliggende kronisk sykdom. WHO understreker at alle burde beskytte seg selv, slik at man også beskytter andre.  

Kunnskapen om Covid-19 endrer seg raskt, og alt helsepersonell har selv et ansvar for å være oppdatert.

Som autorisert helsepersonell er fotterapeuten underlagt krav om faglighet i all behandling, herunder basale hygienekrav/smittevernsrutiner, jfr Helsepersonelloven §4. Dette innebærer også krav om faglig oppdatering og faglig forsvarlighet. Dette skal dokumenteres i internkontroll, jfr krav om styringssystem.

Du vil helt sikkert også få mange spørsmål under behandlingen og da må du som autorisert helsepersonell kunne gi riktig informasjon og råd.

 

E - læringskurs om håndhygiene og smittevernrutiner

Dette kurset består av filmsnutter, e-læringskurs og en kunnskapstest. Kurset er gratis og har en varighet på ca 1 time. (Dere må klikke dere inn på de tekstene som er uthevet i blått.)

https://student.oslomet.no/smittevernkurs?linkid=korona-info-helsearbeidere-smittevern&fbclid=IwAR0FrgYMc60Qf7CS0n-fEdjd0ZJxJVZ28EaIKn-sL6MTxQtr-ff14VNKEoU

Fredag 6. september 2019 lanserte Helsedirektoratet en ny digital publikasjon – Helseaktuelt – som inneholder aktuelt fagstoff. Innholdet er primært rettet mot helsepersonell. I forbindelse med pandemien kommer det ut ukentlig nyhetsbrev. https://medium.com/helseaktuelt

 

 

Ny info 14.04.20:

Regjeringens kontantstøtte (som forhåpentligvis er klar 17 april.)

Dersom bedriften din har opplevd at omsetningen har falt med minst 30 prosent, så kan du snart søke om å få dekket dine faste kostnader av staten. Det er Skatteetaten som skal administrere ordningen, og for søknadsprosessen vil det bli laget en egen portalside: https://kompensasjonsordning.no/ Her vil du finne all informasjon og søknadsskjema.

Har bedriften din minst 30 prosent omsetningsfall som følge av virusutbruddet, så vil du få kompensasjon fra staten. Størrelsen på kompensasjonen vil avhenge av hvor mye omsetningen har falt, og størrelsen på bedriftens uunngåelige faste kostnader. (Omsetningen består av alle inntektene som virksomheten har hatt i løpet av en periode, dvs. fotbehandling og kontantsalg av varer.)

Ordningen vil i utgangspunktet gjelde for mars, april og mai, og utbetalingene vil skje etterskuddsvis basert på faktisk omsetning i de aktuelle månedene. Det blir lagt opp til at bedriftene må søke for hver måned.

For oss som er pålagt å stenge, er dekningsgraden satt til 90 prosent av de faste utgiftene, justert for størrelsen på omsetningsfallet. Som unngåelige, faste kostnader regnes leie av lokale, lys og varme, vann og avløp, forsikring, kontingent, leie av utstyr, leasing av journalprogram, telefon, internett, porto samt netto rentekostnader (rentekostnad - renteinntekt).

Departementet vil i forskriftene gi nærmere bestemmelser om hva som vil regnes som uunngåelige faste kostnader.

Minstegrensen for å få utbetalt kompensasjon er 5.000 kroner.

Du rapporterer selv inn omsetning for måneden det søkes for (eller sammen med din regnskapsfører/revisor), pluss omsetning i samme måned året før og uunngåelige faste utgifter. Tallene du oppgir må kunne bekreftes av regnskapsfører eller revisor i ettertid. Den digitale tjenesten vil ha et innebygd kontrollsystem for å verifisere søker og beløpet det søkes om, opp mot ulike registerdata og kryssjekker. Dersom alle kriteriene er oppfylt, vil det fattes et vedtak i systemet og utbetalingen vil skje automatisk. Det vil også være en ordning med manuell behandling for berettigede søknader som ikke kommer igjennom den automatiske rutinen.

Det er lagt opp til at ordningen skal være enkel og hurtig. Det vil si at kompensasjonen for mars skal kunne komme på bedriftenes konto allerede i april. Ordningen gjelder for mars, april og mai.

Et eksempel;

Klinikk din er pålagt å stenge av staten. Omsetningsfallet i mars i år er 100 prosent sammenlignet med mars i fjor. De faste utgiftene utgjør ca. 15 000 kroner i måneden. Klinikken vil kunne få en kompensasjon på 90 % fordi den er pålagt å stenge. Det vil si 13 500 kroner i måneden.  Utregningen vil derfor bli

Faste utgifter  x   90 %  =  Sum

Kr. 15 000   x   0,9   =  kr. 13 500

(I virkeligheten vil omsetningsfallet i mars måned være noe mindre ettersom nedstengingen skjedde først litt ut i mars.)

Sentralstyret anbefaler deg å bruke denne uken på å finne frem disse tallene slik at de er klare når søknadsskjema ligger ferdig. (Foreløpig dato: 17.april)

Du kan gå inn på nettsiden til Økonomihuset her og beregne ca. hvor mye du kan forvente å få i støtte. 

 

Ny kompensasjonsordning for selvstendig næringsdrivende (vedtatt 8 april.)

En ordning for selvstendig næringsdrivende som har mistet hele eller deler av inntekten.

Den nye, midlertidige ordningen dekker opptil 80 prosent av inntekten, begrenset oppad til en årsinntekt på 6G (1G =grunnbeløpet i folketrygden) og gjelder inntekt som ikke gir rett til dagpenger. 

Ordningen omfatter de som har hatt bortfall av inntekt 16. mars eller senere. Kompensasjonen gis fra og med dag 17 etter inntektstapet. Man må søke etterskuddsvis for inntektstapet måneden før, slik at NAV får vite om eventuelle inntekter den måneden søknaden gjelder for.

Kompensasjonsgrunnlaget for selvstendig næringsdrivende beregnes som hovedregel med utgangspunkt i næringsinntekt de siste tre inntektsårene.

Søknadsfunksjonen er på plass i begynnelsen av mai.

NAV er allerede i gang med å lage en digital løsning som gjør at utbetalingene kan skje automatisk. Søknadsfunksjonen er på plass i begynnelsen av mai. Informasjonen på NAV oppdateres fortløpende. 

De som søker om den nye ordningen, vil få detaljert veiledning underveis i søknadsprosessen. 

Har du ikke mulighet til å vente til mai kan du ha rett til økonomisk sosialhjelp via NAV.

 

Skatt og avgift

Endringer i betalingsfrister

  • Merverdiavgift: innbetaling for første termin er utsatt fra 14. april til 10. juni 2020.
  • Forskuddsskatt for selskaper: innbetaling for andre termin er utsatt fra 15. april til 1. september 2020.
  • Forskuddsskatt for selvstendig næringsdrivende og andre personlige skattytere: innbetaling for første termin er utsatt fra 16. mars til 1. mai. Det er ikke nødvendig å søke om utsatt frist. 27. mars har regjeringen foreslått at også andre termin i forskuddsskatten utsettes for personlige skattytere, fra 15. mai til 15. juli. – dette er ikke vedtatt enda.
  • Arbeidsgiveravgift: innbetaling for andre termin er utsatt fra 15. mai til 15. august 2020.
  • Forskuddsskatt for selskaper som forfaller 15. april, utsettes til 1. september. Betalingsfrist for arbeidsgiveravgift og finansskatt på lønn som forfaller 15. mai, utsettes til 15. august.  
  • Har du lavere næringsinntekt enn planlagt? Da bør du endre skattekortet slik at du slipper å betale for mye forskuddsskatt.
  • Dersom du får sykepenger fra NAV må du legge til det i et eget felt. Du finner sykepenger for næringsdrivende under kategorien "Næring" i skattekortet. 

Stortinget har vedtatt en reduksjon av lav momssats fra 12 til 6 prosent med virkning fra 1. april til 31. oktober 2020.

Ikrafttredelse/virkningstidspunkt: 1. april 2020 og gjelder til og med 31. oktober 2020.   

 

Tiltak som er vedtatt, men som ikke er trådt i kraft enda.

Redusert arbeidsgiveravgift med 4 prosentpoeng for 3. termin. Arbeidsgiveravgiften settes ned med 4 prosentpoeng i alle soner for tredje termin (mai og juni).Nærmere regler er foreløpig ikke avklart. Forslag til endelig vedtak skal fremmes i Revidert Nasjonalbudsjett (i mai).

 

 

Ny info 07.04.20:

Til våre medlemmer,

Folkehelseinstituttet jobber med ny bransjestandard for smittevern

På regjeringens pressekonferanse klokka 16 .00 i dag 7. april opplyste statsministeren følgende:

De helsefaglige virksomhetene utenfor spesialisthelsetjenesten som arbeider med pasienter en til en kan åpne sine klinikker tidligst 20. april dersom den nye bransjestandarden for smittevern er ferdig utarbeidet. Dette betyr bl a oss fotterapeuter.

Folkehelseinstituttet jobber med denne bransjestandarden for smittevern og den er tidligst ferdig 20. april.

FTF sender ut en ny mail vedr den nye bransjestandarden når den kommer.

Fotterapeutforbundet ønsker alle dere medlemmer en riktig god påske!

 

 

Ny info 03.04.20:

Til våre medlemmer,

På pressekonferansen klokka 18.00 i går 2. april kom finansminister Jan Tore Sanner og næringsminister Iselin Nybø med litt mer informasjon om kontantstøtte til bedriftene.

Ordningen skal administreres av Skatteetaten. Det vil bli laget en særskilt portalside som åpnes når ordningen er vedtatt i Stortinget og notifisert i ESA. Her vil man finne all informasjon og søknadsskjema. Stortinget skal behandle kontantstøtten til bedrifter tirsdag 7. april.

Regjeringen foreslår at ordningen skal dekke omsetningssvikt i mars, april og mai 2020 med søknad og utbetaling månedlig. Bedriften må sende søknad for hver enkelt måned som ønskes kompensert. Ordningen vil være basert på egenrapportert økonomisk informasjon, spesifisert i kulepunktene nedenfor.

Regjeringen har som mål at søkeportalen skal være ferdig 17. april slik at bedriftene kan gå inn og søke.

Betingelser for å kunne søke:

  • Ordningen baseres på bedriftens egenrapporterte tall for omsetning i mars 2019 eller et gjennomsnitt for januar og februar 2020 dersom bedriften ikke var i virksomhet i mars 2019.
  • Bedrifter som er pålagt å holde stengt får kompensert 90% av inntektsfallet
  • Ingen egenandel for bedrifter som er pålagt å holde stengt
  • Beregnet kompensasjonsbeløp under kr. 5000 betales ikke ut

Kompensasjonsordningen beregnes slik:

Omsetningsfall (i %) x faste kostnader x 90% = beløpet som utbetales

Eksempel:

Omsetningsfall = 100%

                 x

Faste kostnader = 25 000

                 X

              90%

                =

         22 500 kr

Slik blir søknadsprosessen:

Bedriften legger selv inn omsetningstall og faste kostnader

Tallene blir automatisk kryssjekket mot ulike registre og beløpsgrensene som er satt

Hvis søknaden passerer den automatiske kontrollen blir pengene automatisk utbetalt

Etterkontroll:

Bekreftelse fra regnskapsfører/revisor

Krav om tilbakebetaling og sanksjoner ved avdekking av juks og svindel

Ordningen vil bli justert og forlenget ved behov.

Regjeringen oppfordrer alle til å ta kontakt med huseier og be om redusert husleie.

Se også: https://www.dinbedrift.no/

Link til BDO Forbered dere på søknad om kontantstøtte!

Link til Conta Er bedriften din rammet av koronaviruset? Dette har du rett på når du driver enkeltpersonforetak og AS

FTF vil følge pressekonferansen til onsdag 8. april vedr. situasjonen framover, og sender da ut en ny mail.

Men fram til da vil sentralstyret i FTF benytte anledningen til å ønske dere en god påske.

 

Ny info 02.04.20:

Til alle medlemmer i Fotterapeutforbundet,

27. mars 2020 fastsatte regjeringen i statsråd en ny forskrift som samler og viderefører tiltakene som er iverksatt for å bekjempe utbruddet av koronavirus i Norge, den såkalte Covid-19-forskriften.  

FTF rettet da en forespørsel til Helsedirektoratet om hvordan autoriserte fotterapeuter skal forholde seg til dette i praksis.

I dag 2. april har vi fått følgende svar:

Det følger av Covid-19-forskriften § 16 at offentlige og private virksomheter utenfor spesialisthelsetjenesten, der i blant Fotterapeuter, bare kan tilby tjenester dersom grunnleggende krav til smittevern ivaretas. Covid-19-forskriften § 16 legger ansvaret for vurderingen på virksomheten selv. 

Etter bestemmelsen kan virksomheten drive pasientbehandling hvis grunnleggende krav til smittevern ivaretas. 

Grunnleggende krav til smittevern innebærer at virksomheten skal sørge for at pasientbehandling skjer med to meters avstand mellom behandler og pasient og at det er utarbeidet rutiner for god hygiene og godt renhold, og at disse rutinene blir overholdt. Kravet om to meters avstand gjelder likevel ikke for helsepersonell og annet personell som under yrkesutøvelsen bruker forsvarlig beskyttelsesutstyr.

Se vedlegg; Oppdatert instruks fra Helsedirektoratet

Helsedirektoratet gjør oppmerksom på at fotterapeuter fortsatt ikke bør gjennomføre behandlinger som kan utsettes.

Med dette åpner altså Helsedirektoratet muligheten for å ta imot de pasientene som trenger nødvendig helsehjelp av fotterapeut, uten henvisning fra lege.

Kriteriet om max 15 min behandling har falt bort, men Helsedirektoratet oppfordrer fotterapeuter til å IKKE gjennomføre behandlinger som kan utsettes.

Vi er fortsatt pålagt å holde stengt frem til og med 13. april, for å redusere smitte.

FTF anmoder om å være restriktive og å vurdere hvert enkelt tilfelle nøye ut fra faglige kompetanse. Er det helt nødvendig å utføre behandling eller kan det vente?

Om du vurderer det dithen at det er riktig å tilby pasienten behandling, må du påse at alle gjeldene smittevernsrutiner blir ivaretatt. Dette for å unngår smittesporing til din klinikk.

Ta kontakt med oss om noe uklart.

 

Ny info 27.03.20:

Til våre medlemmer,

Sentralstyret har i dag fulgt med på regjeringens to pressekonferanser og sammenfattet det som ble sagt.

FTF vet ikke mer enn det som ble sagt i dag, men vi synes det lover godt for vår yrkesgruppe som ble pålagt å stenge. Vi er lovet at det skal komme mer konkret informasjon neste fredag 3. april.

 

Regjeringens pressekonferanse 27. mars 2020:

Finansminister Jan Tore Sanner innledet med å si at vi nå er over i fase2 som handler om cash og ikke kreditt.

Næringsminister Iselin Nybø sier at i denne fasen skal det være mer reell hjelp på vei til blant andre enkeltpersonforetak!

Denne ordningen er til bedriften, dvs. til å betale uunngåelige utgifter og utarbeides i samarbeid med Finans Norge. Staten vil bruke mellom 2 – 3 milliarder kroner pr mnd. på denne kompensasjonsordningen.

Detaljene blir presentert neste fredag 3. april. Ordningen eksisterer ikke i dag, det jobbes nå med å lage den. Det skal være en digital selvbetjent portal hvor bedrifter kan søke økonomisk støtte. Saksbehandlingstiden vil være 2-3 uker.

Stortinget skal fatte vedtak på tirsdag 31. mars.

Denne ordningen er et samarbeid mellom regjeringen, LO, NHO, Finans Norge og Virke.

Innretningen av kompensasjonsordningen vil være basert på syv prinsipper:

  1. Ordningen skal være effektiv og virke raskt
    Pengene skal bli utbetalt som en kontantstøtte. Å benytte bankene og tilgjengelige registerdata, i stedet for å sette opp en ny byråkratisk organisasjon, vil bidra til det.
  2. Ordningen skal være målrettet
    Støtten skal gå til bedrifter med et vesentlig omsetningsfall. Kompensasjonsbeløpet skal dekke uunngåelige kostnader, som for eksempel husleie og forsikringer.
  3. Ordningen skal være midlertidig
    Kompensasjonen skal i utgangspunktet gjelde for to måneder, men kan bli forlenget.
  4. Ordningen skal favne bredt
    De økonomiske konsekvensene av virusutbruddet rammer norsk næringsliv bredt og treffer næringer som har behov for hjelp og som ikke har evne til å bære sine faste kostnader. Ved å etablere én omfattende ordning som treffer bredt, reduseres sannsynligheten for å måtte innføre små spesialordninger rettet mot enkeltbransjer eller tilfeller.
  5. Ordningen skal være enkel
    Det må være så enkelt som mulig både å benytte og administrere ordningen.
  6. Ordningen må være i samsvar med statsstøtteregelverket
    Ordningen må utformes slik at den ikke kommer i konflikt med statsstøtteregelverket.
  7. Ordningen må kunne etterleves og kontrolleres
    Den enkelte bedrift må selv søke om støtte, og vil stå ansvarlig for at opplysningene er korrekte og for ikke å misbruke ordningen. Det må også være mulig å kontrollere at midlene er brukt i samsvar med ordningen.

    Se også: www.finansnorge.no/

Når det gjelder livsoppholdsutgifter dekkes det fra NAV. Følg med på Navs nettsider som blir oppdatert i dag.

Denne tiden er vanskelig for alle. FTF oppfordrer til å ta vare på hverandre.

Ta kontakt med kretslederen din eller sentralstyret, på mail eller telefon, hvis det er noe dere lurer på eller bare har lyst til å prate med en kollega. 

 

Ny info 25.03.20:

Hva gjelder fra NAV nå?

Vi blir lovet stønad, men det skjer ikke noe. Jeg vet ikke hvilken stønad jeg skal søke på. Jeg får ulike råd. Så når får jeg pengene? Hva skal jeg søke på? Og hvor? Her gir FTF deg en oversikt. 

Situasjonen er for tiden uoversiktlig for selvstendig næringsdrivende fotterapeuter med enkeltpersonforetak.

Regjeringen har satt i verk de strengeste begrensningene siden andre verdenskrig. I media kan vi høre om tiltak som skal hjelpe næringsdrivende som er pålagt å stenge, og som nå står helt eller delvis uten inntekt, samt fotterapeuter som permitteres.

Så når får dere pengene? Hva skal dere søke på? Og hvor? 

Inntil videre gjelder de gamle reglene, og få av de nye krisetiltakene er innført enda. Det som er innført er blant annet sykepenger fra dag 3 og omsorgspenger fra dag 4 for selvstendig næringsdrivende. 

For å kunne utbetale de krisetiltakene vi alle har hørt om i media, må det lages nye lover og forskrifter, rutiner og IT-systemer i Arbeids- og sosialdepartementet, direktorat og NAV. 

Det betyr at NAV per i dag, onsdag 25. mars 2020, ikke har fått på plass alt de trenger for å kunne utbetale alle de nye stønadene det prates om, som for eksempel 80 % dekning av inntektstap for selvstendig næringsdrivende. NAV skriver på sine nettsider at de jobber med å få plass nye retningslinjer, rutiner og IT-systemer, men dette er ikke klart enda. For mer informasjon fra NAV, se: https://www.nav.no/person/koronaveiviser/

Situasjonen for selvstendig næringsdrivende etter NAVs regler
Slik situasjonen er nå, er det fortsatt en del usikkerhet for dem som er selvstendig næringsdrivende om:

  • hva de kan få av stønad fra NAV
  • hvordan de kan melde krav om stønad
  • fra hvilket tidspunkt slik stønad blir utbetalt

FTF har i dag sett nærmere på informasjon på NAV sine nettsider.

Se informasjon fra NAV: https://www.nav.no/no/person/innhold-til-person-forside/nyttig-a-vite/sporsmal-og-svar-i-forbindelse-med-koronaviruset/selvstendig-naeringsdrivende-hva-gjelder-i-min-situasjon#chapter-3

Stønadspakken for næringsdrivende og hva de skal leve av inntil den er på plass:

NAV skriver på sine nettsider at selvstendig næringsdrivende (per 2. mars 2020) må avvente å søke om den nye 80 %-stønadspakken inntil NAV har fått på plass forskrift som gir NAV rett til å utbetale stønaden, samt IT-systemer for å registrere slike krav.

Se mer her: https://www.nav.no/no/person/innhold-til-person-forside/nyttig-a-vite/sporsmal-og-svar-i-forbindelse-med-koronaviruset/selvstendig-naeringsdrivende-hva-gjelder-i-min-situasjon#chapter-1

Henviser til sosialstønad
NAV skriver at inntil de har regler og IT-systemer på plass, så mener NAV at selvstendig næringsdrivende må søke sosialstønad.

NAV opplyser videre at sosialstønad – eller bruk av egen buffer – er det selvstendig næringsdrivende må leve av de første 16 dagene. 

Videre at selvstendig næringsdrivende etter dagens regler egentlig må bruke egne midler før de kan få sosialstønad, men at NAV anbefaler at kommunene letter på dette kravet. Det gis ikke sosialstønad til å dekke lånegjeld – du må be om avdragsfrihet fra din bank. Se mer her om hva NAV mener per i dag: https://www.nav.no/no/person/innhold-til-person-forside/nyttig-a-vite/koronavirus--informasjon-fra-nav/koronavirus-informasjon-til-selvstendig-naeringsdrivende-og-frilansere

FTF anbefaler alle med enkeltpersonforetak om å registrere seg på nav.no, som arbeidssøkende. Dette for å komme i gang med prosessen og opprette en kontakt hos NAV som du kan forholde deg til og spørre til råds om veien videre for akkurat deg og din situasjon. Dette i påvente av at NAV får på plass en teknisk løsning for denne ordningen.

Generelle råd der vi står nå:

Sikre virksomhetens likviditet!

Stram igjen så mye som mulig, så penger ikke strømmer ut. 

Din viktigste inntektssikring er regjeringens krisepakke til selvstendig næringsdrivende, men det er usikkert når du får utbetalinger fra nav. 

Din største utgiftspost er antakelig husleie og eventuelle banklån. Disse punkter anbefales det at du tar tak i så snart som mulig, skaff deg en god oversikt hva gjelder tida framover, om du ikke allerede har gjort det.

Sjekk: https://osloadvokatene.no/eiendom/virusstengt/?fbclid=IwAR3iYn8OsNoOLNuiOf2eNf73XckIcjdgYbNE1OVvArH1_gM1T3HfKqlwt8E 

Det er viktig å gå i dialog med de du kommer til å skylde penger i perioden du er pålagt å holde stengt. Ta kontakt med de det gjelder, forklar situasjonen, lag avtaler, for eksempel utsettelse av regninger og betalingsfrister, frafall av krav helt eller delvis inntil videre. 

I tillegg kommer utgifter til Norsk helsenett, abonnementer på IT løsninger og lån på utstyr mv. Se på midlertidige løsninger om du har ordninger som hjelp i resepsjon og renhold. Hold motet oppe, ikke nøl med å ta kontakt med oss i FTF, sammen skal vi komme gjennom dette!!

 

Ny info 24.03.20:

Til våre medlemmer,

Søndag 15.mars 2020 fattet Helsedirektoratet vedtak om stenging av flere typer virksomheter, blant annet fotterapiklinikker. 

Fotterapeutforbundet har rettet en henvendelse til Helsedirektoratet for å få tydeligere retningslinjer når det gjelder unntakene. Svaret på vår henvendelse kom i helgen.

Helsedirektoratet skriver bl a:

«Det er gjort unntak for å sikre at kommunene kan sikre at pasienter fortsatt får dekket sitt behov for helt nødvendig helsehjelp. Dette kan for eksempel omfatte pasienter med behov for helt nødvendig rehabilitering og behandling etter akutt alvorlig sykdom, eller nødvendig behandling for å opprettholde viktig funksjon som ellers kan gå tapt. Dersom slik behandling må gis, skal smitteverntiltak sikre både behandler og pasient fra smitte og sikre at videre smitte til befolkningen unngås.

Fotterapeutforbundets spørsmål er konkret rettet mot hva som kan sies å ivareta "helsemyndighetenes pålegg om smittevern". Det er dessverre vanskelig å gi en helt konkret beskrivelse av dette for den enkelte virksomhet som er rammet av stengingsvedtaket. Helsedirektoratet har imidlertid utarbeidet en veileder til vedtaket.

Av denne veilederen fremgår det følgende om hva som menes med helsemyndighetens pålegg om smittevern:

For at behandling mv. skal kunne gis i virksomheter som nevnt i vedtaket bokstav a-g, må behandlingen/hjelpen kunne ytes på minimum to meters avstand, eller ha kortere varighet enn 15 minutter. Det må ikke foreligge symptomer på luftveisinfeksjon, og det må ikke være risiko for dråpesmitte. Dette betyr at f.eks. behandling/undersøkelser som innebærer fysisk tett kontakt med risiko for overføring av dråpesmitte, f.eks. kliniske undersøkelser og synsundersøkelser hos optiker, må utsettes i vedtakets virketid. Varesalg mv. (f.eks. utlevering av briller og kontaktlinser), og samtaleterapi der kravene til smittevern kan ivaretas, kan opprettholdes. Grundig og hyppig håndvask, desinfisering av flater som hyppig berøres og bruk av engangshansker er gode smitteforebyggende tiltak»

Fotterapeutforbundet tolker Helsedirektoratets brev slik at fotterapeuter, i gitte situasjoner, kan gi avgrensede behandlinger (maks 15 min) til pasienter. For å kunne gjennomføre slike behandlinger må pasienten få henvisning fra fastlegen om at behandlingen hos fotterapeut anses som nødvendig helsehjelp. Dette er avgrensede pasientbehandlinger som fotterapeuten kan utføre for å opprettholde viktige funksjoner som ellers kan gå tapt hvis behandling uteblir.

Helt nødvendige forholdsregler må til. Vi har her laget en veileder som er i tråd med Helsedirektoratets krav. Se vedlegg.

Fotterapeutforbundet har sendt brev til alle landets kommuneleger og bedt de informere fastlegene om innholdet i dette brevet.

Fotterapeutforbundet følger opp og informerer dere medlemmer når relevant informasjon fremkommer fra myndighetene.  

Sentralstyret har vurdert det dithen at dette er en krisesituasjon for de aller svakeste og sårbare i samfunnet vårt, vi vil derfor legge dette ut som en åpen sak på våre nettsider. Hjelp per mail og telefon er kun for dere medlemmer.

Dersom det er noe dere lurer på, nøl ikke med å ta kontakt med kretslederen din på mobil eller pr mail eller ta kontakt med en av oss i sentralstyret.

Se vedlegget, INSTRUKSER FRA HELSEDIREKTORATET.

Dette brevet går i kopi til Diabetesforbundet, NIFS og Wounds

 

Ny info 20.03.20:

Til våre medlemmer,

Vi blir overøst av informasjon i disse dager. Det er forvirrende og skaper mye uro blant oss alle. Forbundet har valgt å kun gå ut med informasjon til dere medlemmer når vi har helt klar og verifisert informasjon å gi.

Sentralstyret og konsulenten vår Jorunn har fordelt oppgavene seg imellom og vi jobber på spreng for dere. Når vi får nytt å melde, sender vi det ut til dere umiddelbart. Det betyr at dere får førstehånds opplysninger til enhver tid, når vi har noe å melde.

I går overleverte forbundslederen for Delta, Lizzie Ruud Thorkildsen, et brev til politikerne som Fotterapeutforbundet har utarbeidet sammen med Norsk Tannpleierforening og Audiografforbundet. Der krever vi en bedre økonomisk tiltakspakke for enkeltpersonforetak med sikring fra dag 1.

Det brevet er også sendt Finanskomiteen og Helse- og omsorgsdepartementet.

Vi skriver her blant annet:

«Fotterapeutforbundet, Audiografforbundet og Norsk Tannpleierforening frykter en situasjon der mange klinikker går konkurs som følge av stengingen. Audiografer, tannpleiere og fotterapeuter gir tilbud som folk har behov for når tilstanden i landet er normalisert og det er viktig at de kan starte opp igjen arbeidet så snart dette er tilrådelig ut fra helsemessig vurdering.

Audiografforbundet, Fotterapeutforbundet og Norsk Tannpleierforening ber myndighetene legge fram tiltak som garanterer disse yrkesgruppene en inntekt også i denne perioden. Mange av klinikkene var på marginen av økonomisk bærekraftighet før denne situasjonen oppsto, og vi frykter derfor konkurser selv ved inntektsbortfall i 16 dager.

Foreningene foreslår at det må opprettes en egen krisepakke som skal sikre klinikkdriften videre i de 16 dagene frem til allerede vedtatt tiltak blir effektuert.  Dette vil også sikre at virksomhetene raskere kan komme tilbake i normal drift når situasjonen tilsier det.»

Forbundet har også sendt mail til Helsedirektoratet og bedt de utdype hva de mener med smittevern. Jfr. mail sendt dere tidligere denne uka. Vi har pr i dag ikke fått svar, og sender derfor en purring.

Forbundet har i dag vært i kontakt med NAV. De sier at all oppdatering forløpende vil legges ut på nav.no.

NAV anbefaler alle å registrere seg som arbeidsledig og legge inn CV.

Dette registeret bruker NAV også til å hente ut personell de trenger i krisesituasjoner.

https://www.nav.no/no/person

 

Ny info 17.03.20:

Mail nr 2: Til våre medlemmer,

Covid-19 rammer både helsen og økonomen i til mange. Mye er uavklart og fortsatt i endring fra det nasjonale plan.

Det er vanskelig å vite hvor man skal finne helt korrekt informasjon akkurat nå.

Medlemmer av FTF driver på ulike måter og det er vanskelig å lage en spesifikk mal på fremgangsmåte for alle.

Vi foreslår at du klikker deg inn på linken under som omhandler både ENK og AS. Den er ryddig, informativ og den vil hele tiden være oppdatert.

 

Når det gjelder sykepenger er dette siste oppdatering i dag kl. 15.30:

 

Forslagene vil tre i kraft umiddelbart og utbetalingene vil skje så raskt NAV får på plass en teknisk løsning for ordningene. NAV lover å følge opp, men ber om tålmodighet. Inntil da:

  • Skaff deg en økonomisk oversikt
  • Ta det med ro
  • Les linkene

Finner du fremdeles ikke svar, ta kontakt med oss på mail eller tlf. så skal vi bistå så godt vi kan.

 

Mail nr 1: Til våre medlemmer,

Fotterapeutforbundet er her for dere og jobber kontinuerlig for at dere skal ha best mulig forutsetninger for å drive klinikkene deres videre. Vi sender fortløpende ut informasjon når vi har nytt å meddele. Vi jobber politisk med å få til en bedre økonomisk ordning for de som har enkeltpersonforetak.

Vi jobber på spreng, men dette er en unntakstilstand og da er det ikke lett å være i forkant og vite svar på situasjoner som ingen av oss kunne ha forestilt oss ville komme.

Forbundet sendte i går 16.3. en henvendelse til Helsedirektoratet. Det gjaldt følgende setning i Helsedirektorater vedtak her :

«Vedtaket gjelder følgende virksomheter i offentlig og privat regi utenfor spesialisthelsetjenesten, med mindre virksomheten kan ivareta helsemyndighetenes pålegg om smittevern. Dersom slik behandling må gis, skal smitteverntiltak sikre både behandler og pasient fra smitte og sikre at videre smitte til befolkningen unngås.»

FTF synes at dette er uklart og har bedt Helsedirektoratet om en presisering.

Det har nå kommet forslag fra regjeringen om at enkeltpersonforetak skal få 80% kompensasjon fra 17. dag. Dette forslaget skal godkjennes på Stortinget på torsdag og av Kongen i statsråd på fredag. Da tror vi også at NAV sine skjemaer vil ligge klare og det vil være enklere å navigere riktig på NAV for å få registrert seg korrekt.

Håper på forståelse at vi ikke kan besvare alle henvendelser på facebook til enhver tid slik situasjonen er nå. Ta kontakt med oss på telefon eller mail dersom det er noe dere ønsker å ta opp. Minner om at alle medlemmer har tilgang på juridisk bistand både hos Delta og SMB. Vi kommer tilbake med mer info så fort vi har noe nytt å komme med.

Ta vare på hverandre der ute.

 

Ny info 16.03.20: 

Endelig klare retningslinjer fra Helsedirektoratet.

Til våre medlemmer

Etter innstendig påtrykk fra FTF siden torsdag og med drahjelp av Delta fikk vi endelig i går kveld retningslinjer fra Helsedirektoratet som gjelder oss fotterapeuter.

Mange er fortvilte nå over situasjonen vi er i hvor pasienter ikke får den fotterapibehandlingen de trenger og vi fotterapeuter taper inntekt. Mange, både pasienter og medlemmer, tar kontakt med oss i forbundet, både på mail og telefon. Det synes vi er fint og svarer på det vi kan.

FTF er i løpende kontakt med SMB (tidligere Bedriftsforbundet) og de jobber på spreng for oss.

Det vi spesielt har bedt de utrede er om selvstendig næringsdrivende, dvs de som driver eget enkeltpersonforetak skal kunne permittere seg selv.

Så snart vi har et svar på det, sender vi det ut til dere. Se dinbedrift.no

For øvrig blir siden til NAV, fortløpende oppdatert og dere finner nyttig info der: nav.no

 

Ny info 15.03.20:

Helsedirektoratet vedtar stenging av virksomheter

Helsedirektoratet har vedtatt stenging av en rekke virksomheter for å stoppe spredning av korona-virussykdom (covid-19). Vedtaket gjelder fra kl 00.00 mandag 16. mars 2020

Vedtaket gjelder følgende virksomheter (...)

d) Fotterapeuter

Se hele vedtaket her: helsedirektoratet.no

 

Ny info 14.03.20:

FTF har i dag vært i dialog med Folkehelseinstituttet. Vedr. spørsmål om hvordan de ser på oss autoriserte fotterapeuter og evnt. stenging av klinikkene våre, sa hun at Folkehelseinstituttet kun kan uttale seg om de retningslinjene som Helsedirektoratet gir og når Helsedirektoratet ikke har gitt noen retningslinjer vedrørende vår faggruppe, kan ikke hun gjøre det. FTF har rettet tre henvendelser til Helsedirektoratet siden torsdag og bare fått svar at de ser på spørsmålet. Ved ny purring i går, har det ikke kommet svar. 

Men FTF gir seg ikke og vi sender en ny henvendelse til Helsedirektoratet i dag. 

FTF er i dialog med SMB og vil jobbe for å få en avklaring hva gjelder den økonomiske situasjonene til ENK. Følg gjerne med på nettsidene til SMB dinbedrift.no

Da rådene fra myndighetene ikke er mer konkret pr. nå for vår yrkesgruppe, konkluderer FTF pr. 14.03. å opprettholde anmodningen om å stenge klinikkene frem til 26.03.

Vi lover å holde dere løpende orientert om nytt. 

 

Info som ble publisert 12.03.20:

Bent Høie og statsminister Erna Solberg gikk i dag 12. mars, ut med ny tiltaksplan. Dette omhandler blant annet å stenge institusjoner. 
Fotterapeutforbundet (FTF) velger å følge denne kriseplanen med hensyn til alle risikopasienter. Som autoriserte fotterapeuter jobber vi like tett på pasienter som f.eks. frisører og hudpleiere, samt at vi jobber med mer utsatte pasientgrupper.
FTF anbefaler derfor alle medlemmer og fotterapeuter forøvrig, å stenge sine klinikker i dag 12.03. kl. 18.00 og frem til 26.03.2020.

Det er en krevende situasjon vi er inne i nå med tanke på coronavirus og smitte.

Det skjer forandringer og nye tiltak nærmest hvert minutt. FTF har fulgt retningslinjer fra Delta og FHI (fhi.no) og fulgt situasjonen og meldingene nøye, før vi nå går ut til våre medlemmer med oppdaterte retningslinjer.

Bent Høie og statsminister Erna Solberg gikk i dag 12. mars, ut med ny tiltaksplan. Dette omhandler blant annet å stenge institusjoner.

Fotterapeutforbundet (FTF) velger å følge denne kriseplanen med hensyn til alle risikopasienter. Som autoriserte fotterapeuter jobber vi like tett på pasienter som f.eks. frisører og hudpleiere, samt at vi jobber med mer utsatte pasientgrupper.

FTF anbefaler derfor alle medlemmer og fotterapeuter forøvrig, å stenge sine klinikker i dag 12.03. kl. 18.00 og frem til 26.03.2020.

FTF holder medlemmene informert når ny informasjon fremkommer.

Vi vil samtidig informere om at klinikkforsikringen ikke dekker pandemi, dessverre. Hvis det skulle være noen spørsmål utover dette, anbefales det å ta kontakt med eget forsikringsselskap eller SMB.

https://www.soderbergpartners.no/aktuelt/soderberg--partners/Koronavirus/

De som jobber på sykehjem, institusjoner må kontakte sin lokale kommunelege for lokale retningslinjer i tiden fremover.

Vi viser til statsministerens uttalelse på pressekonferansen i dag, sitat; «Vi skal også bidra til at vi i den totale pakken også hjelper bedrifter fremover» sa Erna Solberg.

FTF vil følge opp dette.