Fotterapeutforbundet deltok på budsjetthøring i Helse og omsorgskomiteen

Håvard Høydahl representerte FTF i åpen budsjetthøring for Helse og omsorgskomiteen på Stortinget tirsdag 15. oktober 2019. FTF ber komiteen om å anmode regjeringen om å utrede tiltak for å bedre fotomsorgen og fotterapeutens rolle til folk med diabetes, for å få ned antall amputasjoner.

Fotterapeutforbundet fikk 3 minutter og her er teksten Høydahl presenterte for komiteen: 

I dag foretas det i gjennomsnitt 1,5 amputasjoner av en diabetesfot hver dag i Norge.

Ca 450 amputasjoner hvert år.

Forskning fra Salgrenska institutt i Sverige og Varmlandsmodellen viser at dette antallet kan halveres. Med en bedre organisering av diabetes fotomsorgen kan man altså spare mange hundre tragiske amputasjoner og flere hundre millioner kroner. For det koster ca 1 mill kroner pr.amputasjon og 154 000,- for å behandle et sår på en fot.

I dag skal fastlegen foreta den årlige fotsjekken til pasientgruppa. Dette vet vi ikke blir gjennomført i tilstrekkelig grad. I dag står fotterapeuten med fot og diabetes kompetanse klar til å bidra i dette arbeidet.

For å få dette til må fotterapeuten sidestilles med annet helsepersonell i diabetesomorgen  og pasienten kunne henvises. En førstesjekk hos fotterapeut vil kunne avdekke potensielle fotsår, forebygge, og henvise videre til rett instans. FTF undres over viljen til å kappe av føtter til folk og samtidig snøre igjen pengesekken når man prøver å bevare undersåttene- i det forebyggende arbeidet. 

En person med diabetes mister etter hvert følelsen i ben og da har vedkommende i følge seg selv ikke et problem. Da er det heller ikke naturlig å oppsøke fotterapeut, og da vil veien til amputasjon være betraktelig kortere!

FTF ber komiteen om å anmode regjeringen om å utrede tiltak for å bedre fotomsorgen og fotterapeutens rolle til folk med diabetes, for å få ned antall amputasjoner.

- Den prosessen vi er inne i nå er et konkret resultat av frokostmøtet på Arendalsuka 14.august i år, sier nestleder Kathrine Fossen Rosenberg

Også i forbindelse med Verdens fothelsedag, 8. oktober, hadde FTF fokus på fothelse spesielt for personer med diabetes.

Hør FTF i budsjetthøringen her: