Forskning på barneføtter

Hva er egentlig kjennetegnene på en frisk og normal barnefot – og hvorfor sliter så mange barn med smerter i føttene og andre fotplager? Det danske fotterapeut forbundet har vært med på en omfattende undersøkelse av barneføtter, der de har fått mye ny lærdom.
TEKST OG FOTO: ANETTE HAUGEN
Med et mål om å undersøke inntil 1000 barneføtter, til barn i alderen 5-17 år, startet det danske fotterapeutforbundet opp et forskningsprosjekt i 2021. Prosjektet er et samarbeid mellom barneortopedisk avdeling ved det danske Rigshospitalet og Danske Fodterapeuter. I første omgang har de nå undersøkt føttene til 503 barn og unge.
– Vi hadde et felles ønske om å få mer kunnskap om tilstanden til barns føtter, og så et potensiale i at de to faggruppene kunne arbeide tettere sammen. Med dette utgangspunktet ble det til et forskningsprosjekt om barneføtter, der Rigshospitalet er prosjektleder og vi er samarbeidspartner, forklarer Lea Stentoft Berling, direktør for Danske Fodterapeuter.
Det er seks privatpraktiserende fotterapeuter, som i samarbeid med forbundet, har stått for den empiriske datainnsamlingen, der føttene til 503 barn ved ti ulike skoler har blitt målt og undersøkt for alt fra fotvorter til nedgrodde negler, og også vært gjennom ulike scanninger.
Få gode råd til de som skal undersøke barn. Få svar på om hvorfor dette var et interessant forskningsprosjekt å være med på også for ortopedkirurgene og les om hvilken ny kunnskap man fikk.
Les hele artikkelen (kun for medlemmer).
Ikke medlem? bestill ditt abonnement av Fotterapeuten på e-post: post@fotterapeutforbundet.no.