Fagkongressen: Framtida er mer teamjobbing
«Diabetespasienter bør følges opp av multidisiplinære team. Der tenker jeg at fotterapeuter bør være med.» Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Ole-Henrik Krat Bjørkholt, var klar både på viktigheten av teamarbeid og forebygging, da han åpnet årets fagkongress.
– Det er alltid flott å stå her å hilse velkommen til alle dere fine folk som har valgt å bruke hele helgen her på Fagkongressen, sammen med gode kollegaer. Det er litt spesielt i dag, for i år er det hele sju dedikerte fotterapeuter og én podiatrist som står på foredragslista for å dele av sin kunnskap med dere. Og i morgen skal vi for tredje gang kåre årets fotterapeut.
Slik innledet forbundsleder Inger M. Paulsen årets fagkongress, som i år finner sted på Gardermoen 15.-17. september. Deretter overlot hun mikrofonen til forbundets nestleder, Kathrine F. Rosenberg, fordi hun selv måtte gå for å ta imot statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Ole Henrik Krat Bjørkholt, som skulle holde den offisielle åpningen.
Må tenke nytt
– Vi må tenke mer team og ha mindre silotankegang. Nøkkelen er å se på helsetjenesten som et hele. Vi må tenke bredere og ha større samhandling. Diabetespasienter bør følges opp av multidisiplinære team. Teamtanken og flerfaglighet må være med i alt, og der tenker jeg at fotterapeutene hører helt naturlig hjemme, sa statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Ole-Henrik Krat Bjørkholt fra talerstolen da fagkongressen offisielt ble åpnet.
Statssekretæren har selv bakgrunn som lege, har blant annet jobbet som fastlege i ti år og har studert medisin og hatt praksis på en endokrinologisk avdeling i Danmark. Der ble han kjent med flere dyktige fotterapeuter, for i Danmark har yrkesgruppen et helt annet innpass i helsefagmiljøene enn det fotterapeuter i Norge har.
Attraktiv karrierevei
Ole-Henrik Krat Bjørkholt fortsatte med å understreke at det er viktig å tenke nytt for å lykkes – og at det er bedre å forebygge enn å reparere. Vi klarer for eksempel ikke å behandle oss ut av eldrebølgen, der må vi tenke forebygging. Han trakk videre fram at i regjeringens helsepolitikk er hovedformålet å styrke den offentlige helsetjenesten og at de skal jobbe for å motvirke forskjeller – uansett hvor i landet man bor og hvor rike foreldre man har.
Det skal også legges til rette for at helsefag skal være en attraktiv karrierevei. Det er ingen hemmelighet at det er mangel på fagfolk innenfor helse- og omsorgsyrker her i landet, så det er viktig å fokusere på gode arbeidsforhold for fagfolkene.
– Jeg tenker at dere fotterapeuter bør ha en større rolle både i primær- og spesialisthelsetjenesten. Det er dessuten viktig at folk vet forskjell på en fotpleier og en fotterapeut. Ikke alle vet at dere er autorisert helsepersonell. Dere må løfte den fanen høyt. Det er viktig at de andre faggruppene kjenner til dere, fastslo statssekretæren fra scenen.
